Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας», οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Ηριάννα και τον Περικλή.
Την ερχόμενη εβδομάδα εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των δυο νέων, που παραμένουν στις φυλακές, αφού απορρίφθηκαν όλα τους τα αιτήματα για προσωρινή αποφυλάκιση.
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα από τα Προπύλαια. «Ακούστε το καλά ανθρωποφύλακες / Κάτω τα χέρια απ’ τους αγωνιστές», «Για την Ηριάννα δεν έχουμε αυταπάτες / Κράτος και κεφάλαιο οι μόνοι τρομοκράτες» ακουγόταν από τα στόματα των συγκεντρωμένων, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και στη συνέχεια στη Βουλή, με την πορεία να καταλήγει στα Προπύλαια, όπου και ολοκληρώθηκε.
«13 Χρόνια Φυλακή για φιλικές και προσωπικές σχέσεις που ποινικοποιήθηκαν. Αμφίβολα μίγματα DNA που δεν ήταν αρκετά ούτε για επανεξέταση. Εναν δήθεν μάρτυρα που εξαφανίστηκε.
Μια εκδρομή στην “αναρχική” Βαρκελώνη. Να επιβεβαιωθούν τα ραβασάκια της αντιτρομοκρατικής και οι ιδεοληπτικοί δικαστές και εισαγγελείς.
Με αυτή την αιτιολογία, η Ηριάννα και ο Περικλής βρίσκονται έγκλειστοι στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017 με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του τρομονόμου (187Α), περιμένοντας την έναρξη του εφετείου τους τον Μάρτη του 2018» διαβάζουμε στο κάλεσμα της Συνέλευσης Αλληλεγγύης.
Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, η Συνέλευση Αλληλεγγύης καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, στην οδό Λουκάρεως, στις 9 το πρωί.
Στη συμπρωτεύουσα

Με παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης πήρε μέρος χθες στην πανελλαδική δράση για την Ηριάννα και τον Περικλή, λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Εφετείο (21/3).
Η παρέμβαση έγινε με πανό και τρικάκια, δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, παρά ταύτα περί τα δέκα άτομα προσήχθησαν στο τέλος της δράσης στο Α.Τ. Λευκού Πύργου για εξακρίβωση στοιχείων και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να δώσουν τις ταυτότητές τους.
Σε ανακοίνωσή της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Α/Κ) ζητά την άμεση απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή και, υπό το σύνθημα «Το DNA είναι το πρόσχημα – Η κατασκευή του εσωτερικού εχθρού είναι ο στόχος», θυμίζει πως οι δύο κρατούμενοι παραμένουν έγκλειστοι, αναμένοντας το Εφετείο μετά την καταδίκη τους τον Ιούνιο του 2017 σε 13 χρόνια κάθειρξη και «για να γίνει αυτό έπρεπε να μπει σε διαδικασία ο γνωστός μηχανισμός κρατικών σκευωριών που, διαμέσου της ποινικοποίησης προσωπικών και φιλικών σχέσεων, της εξαναγκαστικής λήψης DNA αμφιβόλων μιγμάτων και συνεπικουρούμενος από σενάρια της αντιτρομοκρατικής, επέτυχε αυτή την εξοντωτική ποινή».
Η Α/Κ αναφέρεται στον πολύπλευρο δεκάμηνο αγώνα που, όπως σημειώνει, θα μείνει αξέχαστος για «τη μεγαλειώδη κοινωνική αλληλεγγύη, για την τεράστια έκταση της αμφισβήτησης της δικαστικής απόφασης, των δικαστών, του θεσμού της δικαιοσύνης, αλλά και για την επικινδυνότητα του αντιτρομοκρατικού νόμου 187Α, που εμπλέκει άτομα και ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια, ενοχοποιώντας τα για παραδειγματισμό και επίδειξη αντιτρομοκρατικού έργου».
Ζητώντας την άμεση κατάργηση του τρομονόμου, η Α/Κ επιτίθεται στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «αφού ενίσχυσε τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, […] με απεγνωσμένο, εκκωφαντικό και υποκριτικό τρόπο προσπάθησε να δείξει συμπαράσταση στους αθώους διωκόμενους από το τέρας που η ίδια η κυβέρνηση κατασκεύασε».
Σημειώνει, τέλος, δηκτικά πως «δεν θα ξεχάσουμε και την προσταγή της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς τους συναδέλφους τους για εφαρμογή του Ποινικού Δίκαιου του Εχθρού».
