Η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα αποτελέσει την πρώτη αλλαγή που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», κίνηση που ουσιαστικά απελευθερώνει τις εκλεγμένες από τον λαό τοπικές διοικήσεις και ενισχύει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, αρχικά στη θέση των παραιτηθέντων γενικών γραμματέων των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, θα διοριστούν οι οικείοι παλαιότεροι υπηρεσιακοί γενικοί διευθυντές, για ένα δίμηνο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Στο μεσοδιάστημα, θα μελετηθεί ο τρόπος μεταφοράς του αποκεντρωμένου ελέγχου στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι θα ασκούν πολιτική χωρίς να παρεμβαίνουν οι «διορισμένες περιφέρειες». Μέρος των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αναμένεται να μεταφερθεί στο κεντρικό κράτος.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που είχαν συσταθεί με τον «Καλλικράτη», χαρακτηρίζονταν από αιρετούς το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης. Προσφάτως, στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής και Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Αττικής, η αιρετή περιφερειακή αρχή είχε χαρακτηρίσει την παρέμβαση των τέως γ.γ., αναφορικά με τα σκουπίδια της Τρίπολης, «προδήλως παράνομη απόφαση» που ελήφθη από τους διορισμένους της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή πρώτη διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, με το προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ. «Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις», είπε σχετικά ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Πατούλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων για τις 32.000 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας, για την αναχρηματοδότηση δανείων των δήμων κ.ά., δόθηκαν ελπιδοφόρες απαντήσεις, «αλλά χρειάζονται και οι πράξεις επί της ουσίας».