Τους χαρίζουν το στρατόπεδο αλλά δεν το έχουν πάρει γιατί… δεν το έχουν ζητήσει. Ο παραλογισμός της αρχικής φράσης αποδίδει όσα ισχύουν μέχρι σήμερα σχετικά με την προσπάθεια που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση για την απόδοση του στρατοπέδου Κόδρα στον δήμο Καλαμαριάς.
Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο η υπόθεση έχει κολλήσει επειδή ο δήμος Καλαμαριάς δεν έχει απευθύνει το τυπικό αίτημα προς το υπουργείο οικονομικών να του αποδοθεί, παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί σχετικά εδώ και ένα μήνα από το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από την Κτηματική Υπηρεσία και είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση. Θυμίζουμε ότι με τις κινήσεις αυτές από την πλευρά της κυβέρνησης τηρούνται οι υποσχέσεις που είχε δώσει μόλις τον Ιούνιο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πάρκου πολλαπλών χρήσεων, για όλη τη Θεσσαλονίκη και είχαν επιστεγαστεί αρχές Σεπτεμβρίου από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Σήμερα πάντως ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης έκανε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας ότι σήμερα πρόκειται να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για να επικαιροποιηθεί(;) το σχέδιο αιτήματος που θα κατατεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Κρίνοντας από τις δηλώσεις του κ. Μπακογλίδη το πρόβλημα γι αυτόν είναι ότι στο στρατόπεδο εμπλέκονται και άλλοι φορείς, συνεπώς θα πρέπει αυτό να αποδοθεί στο σύνολό του, ελεύθερο και χωρίς βάρη στο Δήμο.
Αξίζει λοιπόν να δει κανείς ποια είναι αυτά τα βάρη. Από των σύνολο του στρατοπέδου Κόδρα το μεγαλύτερο μέρος του είναι τα 213 στρέμματα που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και θα παραχωρηθούν. Άλλα 30 στρέμματα ανήκουν ήδη στον δήμο. Σαράντα (40) στρέμματα είναι η αρχαιολογική ανασκαφή που έχει πραγματοποιήσει επί δεκαετίες ο καθηγητής Μιχάλης Τιβέριος, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αποδοθούν στο δήμο αφού διαχειριστής αρχαιολογικών χώρων είναι το ΥΠΠΟ. Τι απομένει λοιπόν σε εκκρεμότητα; Τα 20 στρέμματα που ανήκουν στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών, θέμα που όμως εξετάζεται και δεν είναι μακριά η λύση του. Μοιάζει παράδοξο λοιπόν να μην βιάζεται ο ίδιος ο δήμος να πάρει το χώρο του Κόδρα. Εκτός και υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα (πχ. οικονομικά), που παραμένουν μέχρι τώρα άγνωστα αλλά που δεν μπορούν να μείνουν άλλο κρυμμένα.
Γι αυτό και ο Μανώλης Λαμτζίδης επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς δηλώνει σαρκαστικά στην «ΕφΣυν» πως «όχι μόνο αγέλες αδέσποτων σκυλιών κυκλοφορούν στο Κόδρα αλλά σε λίγο θα εμφανιστούν και… λιοντάρια, αλλά δυστυχώς φαίνεται να μην επιδιώκουμε την -έστω και σταδιακά- λύση παρά την καθυστέρηση η οποία μπορεί να έχει άγνωστες συνέπειες».
