Τουλάχιστον δυο μήνες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε δήλωση του Υπουργού Παιδείας που να μην περιελάμβανε στο μενού της ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και ότι θα κερδίσουμε αυτό που πολλοί έχουν ονομάσει “στοίχημα 30ετίας”, με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους».
Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει, λοιπόν, ότι «φέτος επιτέλους επιστρέφουμε στην κανονικότητα». Μάλιστα. Πρέπει λοιπόν να πιστέψουμε και να αποδεχτούμε ότι όλα αυτά που ζούμε είναι «κανονικά». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι σκληρή και όσο και να θέλει κανείς δεν μπορεί να την αντιστρέψει.
Υπό κατάληψη τελεί από τη Δευτέρα το Δημοτικό Σχολείο Ασκού Θεσσαλονίκης. Την απόφαση έλαβε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με αίτημα την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων δασκάλων σε δύο τάξεις. Όπως αναφέρει στην απόφασή του, «ενώ έχουν παρέλθει ήδη δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους, το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί με ελλείψεις στον κύριο κορμό δύο τάξεων».
«Έχουμε κενά δύο δασκάλων και συγκεκριμένα στη Γ΄ και τη Στ’ τάξεις δημοτικού, τη στιγμή που έχουμε καλυφθεί πλήρως από ειδικότητες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Σχολείου, Νίκος Αγιασώτης.
«Πέρυσι λειτουργήσαμε κανονικά. Φέτος, ενώ στην αρχή ήλθαν έξι δάσκαλοι, δύο έφυγαν με αποσπάσεις και δεν αναπληρώθηκαν οι θέσεις, ενώ δεν υπάρχει εκπαιδευτικός και για το ολοήμερο. Η ένωση τάξεων δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους μαθητές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κυριακή Κοτανίδου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Το σχολείο είναι χαρακτηρισμένο ως εξαθέσιο. Φέτος φοιτούν σε αυτό 83 μαθητές, εκ των οποίων 15 στην Ε’ και 12 στη Στ’ τάξη. Την αναπλήρωση των θέσεων των δασκάλων επιδιώκει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Πιστεύω ότι μέχρι την Παρασκευή μπορεί να έχουμε δώσει λύση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών στη γεωγραφική θέση του σχολείου, το οποίο δεν είναι στις πρώτες επιλογές των εκπαιδευτικών.
Νέα περικοπή στα ωράρια των εκπαιδευτικών μέσα από την εγκύκλιο για τα σχολικά προγράμματα
Μόλις στα τέλη της περασμένης σχολικής χρονιάς κατόρθωσε με ένα λογιστικό τερτίπι να προχωρήσει στη μείωση/τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος στα γυμνάσια (κόβοντας ώρες από Αρχαία, Γεωγραφία, Βιολογία, Οικιακή Οικονομία κλπ). Αμέσως μετά, ολοκλήρωσε το «έργο» του με την αντιπαιδαγωγική παρέμβαση στους όρους δημιουργίας τμημάτων στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας, την 3η(!) ανάθεση μαθημάτων και την κατάργηση της 3ωρης μείωσης για τους υπεύθυνους στα εργαστήρια Πληροφορικής -Φυσικών Επιστημών, φτάνοντας μέχρι την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων λειτουργίας τμημάτων προσανατολισμού στο Λύκειο, στα νηπιαγωγεία και στα ΕΠΑΛ και τις ρυθμίσεις για την ειδική αγωγή καθώς και την αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών στις 25 ώρες (κακός οιωνός για το ωράριο όλων των εκπαιδευτικών), την αύξηση του εργασιακού ωραρίου των δασκάλων καταργώντας, επιπλέον, το δάσκαλο του ολοήμερου.
Μετά απ΄όλα αυτά έρχεται η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολικά προγράμματα (Αγωγής υγείας, πολιτιστικά, περιβαλλοντικής, κ.α.) να βάλει ταφόπλακα στην προσπάθεια για παράλληλες δράσεις στα σχολεία.
Το άσχημο νέο είναι ότι σύμφωνα με την Εγκύκλιο για τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και Αγωγής Σταδιοδρομίας (ΠΑΣ) δεν προβλέπεται συμπλήρωση ωραρίου και με δεδομένο το φόρτο των εκπαιδευτικών στα σχολεία που έχουν κατά 99% καλυμμένο το ωράριό τους και αρκετές εξωδιδακτικές υποχρεώσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να αναλάβουν ΠΑΣ ή και άλλες δράσεις ΣΕΠ. Με την εγκύκλιο αυτή έρχεται το Υπουργείο να δώσει ένα αρνητικό μήνυμα σε όσους και όσες εκπαιδευτικούς παρείχαν παράλληλο έργο στα σχολεία. Έτσι το Υπουργείο καταργεί τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, να συμπληρώνει ένας εκπαιδευτικός το υποχρεωτικό του ωράριο με μια ή δύο ώρες την εβδομάδα. Να σημειώσουμε ότι ο εκπαιδευτικός που συμπληρώνει με τον τρόπο αυτό το ωράριό του, μένει με την μαθητική ομάδα, μετά τη λήξη του καθημερινού προγράμματος του σχολείου παρέχοντας σημαντικό έργο.
