Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
31.2° 29.3°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
28°C
29.3° 26.6°
0 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
30.9° 28.2°
2 BF
40%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 26.2°
1 BF
46%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.5° 24.4°
0 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.7°
5 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.9°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 25.8°
4 BF
40%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.0° 28.7°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 26.9°
0 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
27.3° 24.9°
0 BF
44%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 26.5°
0 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 29.5°
0 BF
24%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
2 BF
57%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.0° 25.7°
1 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
1 BF
32%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
panepistimio patras
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις διώξεις φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Μπορεί πριν από λίγες μέρες να καταγράφηκε η πρώτη δικαστική απόφαση που καταρρίπτει τον νόμο Κεραμέως σχετικά με τις αδιανόητες πειθαρχικές ποινές εις βάρος συνδικαλιστών φοιτητών στο Πολυτεχνείο της Πάτρας («Εφ.Συν.» 18/6/24, «Δικαστικό “χαστούκι” στον νόμο Κεραμέως», ωστόσο το κλίμα τρομοκρατίας στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών καλά κρατεί.

Το ζήτημα είναι ότι μπροστά σε αυτές τις διώξεις δεν υπήρξε συντονισμένη δράση από τις διαφορετικές αριστερές παρατάξεις, με την ΠΚΣ/ΚΝΕ να ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο. Πρόκειται για το μοναδικό τμήμα της χώρας όπου τέσσερα μέλη του φοιτητικού συλλόγου, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, διώχθηκαν πειθαρχικά επειδή συμμετείχαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί αποκλεισμός από την τρέχουσα εξεταστική περίοδο. Υποκινητής των διώξεων ήταν ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Αθανάσιος Τριανταφύλλου, ο οποίος με την επίκληση του νόμου Κεραμέως, που στοχοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση εντός των Πανεπιστημίων (ν. 4957/2022), επιχειρεί να διαλύσει τις φοιτητικές παρατάξεις. Ηταν η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους. Στο ερώτημα γιατί ασκήθηκε πειθαρχικό σε 4 φοιτητές και όχι σε δεκάδες που συμμετείχαν στις καταλήψεις ύστερα από αποφάσεις μαζικών γενικών συνελεύσεων (με πάνω από 500 άτομα), η απάντησή του φέρεται να ήταν ότι «αυτοί αναγνωρίστηκαν».

Το Διοικητικό Εφετείο Πάτρας με την πρόσφατη προσωρινή απόφασή του ανέστειλε την εφαρμογή της ποινής μόνο για δύο εξ αυτών –τα μέλη της ΚΝΕ– και όχι για τις δύο διωκόμενες φοιτήτριες-μέλη της Attack. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Attack υπογραμμίζεται η πεποίθησή της πως ο αγώνας ενάντια στις διώξεις θα έπρεπε να ήταν κοινός, «γι’ αυτό και επιδιώξαμε συμπόρευση με φοιτητικούς συλλόγους, φορείς και σωματεία της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και με τις υπόλοιπες αγωνιστικές δυνάμεις. Σε αυτό το διάστημα ήταν πρωτοφανής η στάση της ΠΚΣ/ΚΝΕ, αρνούμενη κάθε προσπάθεια αγωνιστικής κλιμάκωσης. [..] Τα μέλη της ΚΝΕ ίσως γνώριζαν πως είχαν φροντίσει να λυθεί με άλλο τρόπο το ζήτημά τους, για αυτό και δεν έβρισκαν κάποιο νόημα πια στο να κινητοποιηθούν, ούτε καν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και την πολιτική-συνδικαλιστική τους δράση. [...] Δεν φτάνει που, χωρίς να ενημερώσουν τις δύο διωκόμενες μέλη της Attack, προχώρησαν σε αίτηση ακύρωσης της πειθαρχικής απόφασης του προέδρου στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Ούτε το γεγονός πως δεν είχαν καν την τσίπα να ζητήσουν αναστολή της ποινής για όλους τους διωκόμενους! Ούτε το γεγονός πως είχε προηγηθεί αίτημα της ΠΚΣ στο Δ.Σ. του συλλόγου οικοτρόφων της εστίας (!) για να πάρουν 200 ευρώ από το ταμείο του συλλόγου ώστε να γίνει η δικαστική προσφυγή (πράγμα που έγινε). Η επιλογή αυτή της ΚΝΕ είναι ξεκάθαρη απόδειξη πως δεν ήθελε και δεν μπορούσε να πάρει καμία πρωτοβουλία για να συγκροτήσει ένα ευρύτερο μαχητικό κίνημα απέναντι στα πειθαρχικά και τις διώξεις».

«Απαράδεκτες πειθαρχικές ποινές»

Μετά την αναστολή της εφαρμογής της ποινής για τους φοιτητές της ΠΚΣ, η ΑΝΑΚΙΝΗΣΗ - Attack αιτήθηκε την κανονική συμμετοχή και των 4 φοιτητών στην εξεταστική περίοδο καθώς και τον επαναπρογραμματισμό της εξεταστικής για τα μαθήματα που έχουν παρέλθει, για να είναι σε θέση οι φοιτητές να οργανώσουν το διάβασμά τους αφού μέχρι πρότινος η συμμετοχή τους στην εξεταστική ήταν στον αέρα. Ο πρόεδρος του τμήματος αρνήθηκε κατηγορηματικά, ενώ εξέφρασε και μέσω e-mail στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του Εφετείου. Διώκει ακόμα δύο φοιτήτριες για... «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου», λες και δεν ήταν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά για δύο μήνες σε αναβρασμό, με καταλήψεις, μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και πορείες.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτικές διώξεις. Ο Τριανταφύλλου δεν λογαριάζει ούτε καν τους συναδέλφους του, αρνείται να συζητηθεί το θέμα στο Τμήμα των καθηγητών, παρότι υπάρχουν και πολλοί που δεν συμφωνούν. Αγνοεί παράλληλα τις εκατοντάδες υπογραφές καταγγελίας της στάσης του και υποστήριξής μας τόσο από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και από αποφοίτους της σχολής, εν ενεργεία μηχανικούς», λέει στην «Εφ.Συν.» η διωκόμενη πεμπτοετής φοιτήτρια Χριστίνα Παπαϊωάννου. Οπως υπογραμμίζει, «ο πρόεδρος του τμήματος ανοίγει τον δρόμο στο να εφαρμόζονται στην πράξη απαράδεκτες πειθαρχικές ποινές πανελλαδικά σε συνδικαλιστές φοιτητές. Προφανώς αυτό έχει ως στόχο να σπείρει την τρομοκρατία για να φιμώσει ανθρώπους και να μην υπάρχει η φωνή αντίδρασης και αγωνιστικότητας στους συλλόγους, ώστε να περνάνε μετά όλες αυτές τις αναδιαρθρώσεις που θέλουνε χωρίς να τους ενοχλεί κανένας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις διώξεις φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας