ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νίκος Φωτόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με πρύτανη… Χρυσοχοΐδη δίδαξαν καταστολή τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ! Εν μέσω πανηγυρισμών από πλήθος αλληλέγγυων φοιτητών αφέθηκαν ελεύθεροι χθες οι 49 συλληφθέντες (31 άντρες και 18 γυναίκες) από την κατάληψη της Φυσικομαθηματικής, αφού πέρασαν τριήμερο στα άθλια κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Βροχή οι καταγγελίες από κόμματα και καθηγητές.

Οπως η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε επισήμως το πρωί της Κυριακής, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη μετά από καταγγελία για την πρόκληση φθορών εξωτερικά τής υπό κατασκευή βιβλιοθήκης (σ.σ. ενός χώρου που παραμένει γιαπί εδώ και δύο χρόνια). Στην επιχείρηση πήραν μέρος αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και ΔΡΑΣΗ, των ΜΑΤ, της Αμεσης Δράσης, της Τροχαίας και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος. Στην επίσημη ανακοίνωσή της μάλιστα η αστυνομία αναφέρει ότι κατασχέθηκαν (και παραθέτει φωτογραφικό υλικό) σημαίες, τα οποία περιγράφει ως κοντάρια με τεμάχια υφάσματος, κράνη μοτοσικλετιστή, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, σκούφοι και… αστυνομικές χειροβομβίδες!

Από την άλλη ωστόσο έχουμε μια σειρά ανακοινώσεων και καταγγελιών εις βάρος της αστυνομικής εφόδου σε χώρους όπου άλλοτε ούτε θα διανοούνταν να βρεθούν αστυνομικοί, καθώς υπήρχε θεσμοθετημένο το πανεπιστημιακό άσυλο. Κάποιοι ωστόσο μεθοδικά φρόντισαν να καταργηθεί νομοθετικά, για να μην απομείνει το παραμικρό προπύργιο ιδεολογικής διαφοροποίησης και αντίδρασης στην εξουσία.

Πρώτα πρώτα οι 49 συλληφθέντες από τα κρατητήρια της ΓΑΔΘ ανέφεραν: «Χθες (σ.σ. Σάββατο) στην κατειλημμένη από τους φοιτητικούς συλλόγους ΣΘΕ, ήρθαν αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών (ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ) και την εκκένωσαν συλλαμβάνοντας 49 άτομα. Κατά την επιχείρησή τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα. Είναι η τρίτη εκκένωση στη σειρά κατειλημμένης σχολής μετά δύο μήνες αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Μάλιστα αυτοί οι δύο σύλλογοι, Γεωλογίας και Φυσικού, συνεχίζουν τον αγώνα ακόμα και αν έχει ψηφιστεί ο νόμος, επιλέγοντας να καταλάβουν τη σχολή τους.

»Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν. Το πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα παραμείνει άσυλο στο οποίο έχουν συλλογικοποιηθεί πολλές αρνήσεις και καταφάσεις.

»Αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ταξικό κόφτη για την κοινωνική βάση. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας».

Αντίδραση υπήρξε και από την ηγεσία του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ. «Ζητάμε κατ’ επανάληψη να μάθουμε τα αδικήματα που συντελέστηκαν και δεν μας λένε. Ψάχνουμε τον εισαγγελέα και δεν τον βρίσκουμε, αν είναι εδώ, δεν δέχτηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία των καθηγητών» δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Ιφιγένεια Καμτσίδου. Την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από το Πανεπιστήμιο ζήτησαν επιτόπου καθηγητές του ΑΠΘ που βρέθηκαν εκεί, εφόσον ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, της οποίας προηγήθηκε επικοινωνία μεταξύ του πρύτανη Χαράλαμπου Φείδα με την αστυνομία.

Πάντως σε βάρος των 49 συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διατάραξη λειτουργίας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ενώ 48 κατηγορούνται και για απείθεια επειδή αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα. Ολοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αν και αναμένεται η δίκη να αναβληθεί.

«Χαστούκι» στις πρακτικές Χρυσοχοΐδη αποτελεί η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Εξορισθέντων Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1975), που καταγγέλλει «την αναίτια και απρόκλητη εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, στην οποία τελούν υπό κατάληψη 3 από τα 7 τμήματα, καθώς και την αυθαίρετη, στο σωρό σύλληψη 49 φοιτητών/τριών το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς μάλιστα παρουσία εισαγγελέα». Σύμφωνα με τον σύλλογο των θυμάτων της χούντας, «η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να ενοχοποιήσει το φοιτητικό κίνημα για εγκληματικές ενέργειες και να επιβάλει “σιωπητήριο” στις φοιτητικές διεκδικήσεις».

Ανακοινώσεις κατά της αστυνομικής επιχείρησης στο ΑΠΘ εξέδωσαν ακόμη το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25, η ΛΑΕ, η φοιτητική παράταξη Αγωνιστικές Κινήσεις και η παράταξη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Στο δικαστήριο

Χθες πάντως στο δικαστήριο των 49 η κατά τ’ άλλα λαλίστατη αστυνομία δεν παραβρέθηκε για να υποστηρίξει τις κατηγορίες της και η δίκη αναβλήθηκε για τις 29 Μαρτίου λόγω απουσίας βασικών μαρτύρων, των αστυνομικών δηλαδή που συμμετείχαν στην εισβολή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Στάθης Τσομίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η δίκη αναβλήθηκε «για το γεγονός ότι δεν προσήλθαν οι αστυνομικοί που προέβησαν σε συλλήψεις, που είναι καθοριστικό για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ορθά και να αποδειχτεί αν και κατά πόσο οι κατηγορίες οι οποίες εισάγονται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για τα 49 άτομα είναι ορθές». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι κατασκευασμένες», ενώ «δεν υπήρξε παράσταση πολιτικής αγωγής, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την εφαρμογή του άρθρου 168 περί διαταράξεως».

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης βρέθηκε όμως και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναστασία Ζήση, που συμπτωματικά είναι μητέρα ενός εκ των συλληφθέντων φοιτητών και τόνισε ότι «εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας 49 νέοι άνθρωποι διώκονται με έναν αδιανόητο τρόπο». Οπως είπε, «αυτό πρέπει να σταματήσει, είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία, διότι το πιο σημαντικό που έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι τα νέα παιδιά και δεν θα επιτρέψουμε την ποινικοποίησή τους».

Εξω από το δικαστικό μέγαρο μίλησε και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αρης Στυλιανού, που σημείωσε στο ίδιο πνεύμα ότι στο ΑΠΘ δεν έχουν γίνει ποτέ ξανά 49 συλλήψεις και το γεγονός αυτό αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία. Κατήγγειλε επίσης πως οι αστυνομικοί έσπασαν τα τζάμια και μπήκαν στη ΣΘΕ για να συλλάβουν άτομα εκατό μέτρα μακριά από τη βιβλιοθήκη, την οποία κλήθηκαν να προστατεύσουν…