• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 6.3°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.4°C / 4.1°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.8°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / 0.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.9°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.9°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.5°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -4.1°C / 1.0°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.7°C / 3.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  79%

Το υπουργείο Παιδείας αμφισβητεί τώρα και τις Ανεξάρτητες Αρχές

 • A-
 • A+

Πρωτοφανή ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας αμφισβητώντας τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς βλέπει... φάουλ στην απόφαση-καταπέλτη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τηλεκπαίδευση στην οποία διαπιστώνονται παραβιάσεις σωρείας άρθρων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (Δείτε εδώ τις πέντε βασικές παραβιάσεις).

Η ΑΠΔΠΧ δίνει ρητή εντολή, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, το ΥΠΑΙΘ να καταστήσει σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ τις πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών από την ιδιωτική εταιρεία CISCO και τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησής τους.

Αντ' αυτού το υπουργείο κάνει λόγο για εσφαλμένες παραδοχές και ισχυρίστηκε ότι προσαρμόστηκε στις υποδείξεις που είχε κάνει η Αρχή εντός τριών μηνών αλλά τώρα η αυτή... άλλαξε ξαφνικά πλεύση και έβγαλε τη νέα απόφαση. 

Ειδικότερα, το ΥΠΑΙΘ ισχυρίζεται πως η η ΑΠΔΠΧ «θεωρεί εσφαλμένα ότι η επεξεργασία δεδομένων που εφαρμόζεται στην τηλεκπαίδευση είναι αυτή που περιγράφεται στα Privacy data sheets της CISCO. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς το Υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης. Πέρα από αυτό, η ίδια η Αρχή αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων».

Ακόμα, υποστηρίζει πως η Αρχή ουδέποτε επισήμανε οποιαδήποτε αστοχία σε σχέση με την ενημέρωση, η οποία παρασχέθηκε μεσούσης της πανδημίας, αλλά τώρα αφιέρωσε τρεις ολόκληρες σελίδες «για να περιγράψει τα μέτρα ενημέρωσης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι δημιουργία δύο δικτυακών τόπων και τηλεφωνικού κέντρου υποστήριξης, έκδοση εγκυκλίων, ανακοινώσεων και διενέργεια προγραμμάτων επιμόρφωσης (περιλαμβανομένου οδηγού του ΙΕΠ), αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για… παραβίαση των σχετικών διατάξεων περί ενημέρωσης».

Παράλληλα, το υπουργείο χαρακτηρίζει «ανάξια λόγου» την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μετά την απόφαση της ΑΠΔΠΧ ζήτησε την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως τονίζοντας ότι η υπουργός «θρασύτατα και ψευδέστατα διαβεβαίωνε» ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, ότι «έλεγε ξεδιάντροπα ψέματα» στην εθνική αντιπροσωπεία ότι η τηλεκπαίδευση παρέχεται δωρεάν από τη Cisco και «αρνούνταν για μήνες την δημοσιοποίηση εγγράφων και φρόντιζε να βρίσκονται άτομα του στενού της περιβάλλοντος στη θέση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου».

Αυτό απαντά μεταξύ άλλων: «Μέσα στην απελπισία τους καταστροφολογούν όπως πάντα, πιστοί στο δόγμα του ΟΧΙ σε όλα. Κλείνουν τα σχολεία λόγω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στην τηλεκπαίδευση και τα παιδιά μας στο σκοτάδι. Ανοίγουν τα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στη δια ζώσης λειτουργία τους. Διορίζονται 16.200 εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει. Το Νέο Σχολείο γίνεται πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί».

«Προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα» λέει τώρα ο Οικονόμου

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της απόφασης του υπουργείου να επικρίνει την Ανεξάρτητη Αρχή υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, ενώ ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει εμμέσως, απαντώντας σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, τις πρόσφατες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις απλών πολιτών από την ΕΥΠ.

Ειδικότερα, όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν είναι δυνατόν η ΑΠΔΠΧ να έχει δόλο, όπως υπονοεί η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αντιφάσεις και ότι προκαλεί εντύπωση η χρονική στιγμή της απόφασης, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι Αρχή «επικαλείται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και χαρακτήρισε «κατάκτηση» την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, που «εξελίχθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφαση-καταπέλτης για την τηλεκπαίδευση
Επίπληξη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το υπουργείο για παραβιάσεις σωρείας άρθρων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων ● Ρητή εντολή, εντός συγκεκριμένου χρονικού...
Απόφαση-καταπέλτης για την τηλεκπαίδευση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μονόδρομος η παραίτηση Κεραμέως μετά την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου Cisco»
Την απομάκρυνση της υπουργού Παιδείας, ζητάει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή το σκάνδαλο της Cisco, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Νίκη Κεραμέως «δεν μπορεί πλέον να στέκεται ούτε μία ώρα στη θέση...
«Μονόδρομος η παραίτηση Κεραμέως μετά την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου Cisco»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθημα 1ο: το «καταδίδω» σε όλα τα πρόσωπα
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητεί από τους γονείς να «καρφώνουν» τους καθηγητές που δεν κάνουν τηλεκπαίδευση από τα σπίτια τους σπάζοντας τις καταλήψεις.
Μάθημα 1ο: το «καταδίδω» σε όλα τα πρόσωπα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κυβερνητική ομολογία για την τηλεκπαίδευση
H τηλεκπαίδευση μέχρι σήμερα και για δύο ολόκληρα χρόνια έχει διεξαχθεί σε ένα τεχνικό πλαίσιο παντελώς διάτρητο ως προς την παράδοση προσωπικών δεδομένων ενάμισι και πλέον εκατομμυρίου μαθητών και...
Κυβερνητική ομολογία για την τηλεκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπουργείο Παιδείας για τηλεκπαίδευση: Τότε απειλούσε, τώρα ομολογεί 
Προστασία Δεδομένων: Ομολογία για παραβιάσεις από το ΥΠΑΙΘ κατά την τηλεκπαίδευση. ΣΥΡΙΖΑ: «Καλά ξεμπερδέματα» στην κυρία υπουργό και τη Cisco
Υπουργείο Παιδείας για τηλεκπαίδευση: Τότε απειλούσε, τώρα ομολογεί 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας