• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 7.9°C
  0 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.1°C / 5.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 9.0°C
  2 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  2 BF
  28%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.5°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  4 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 7.5°C
  6 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 1.8°C / 6.3°C
  4 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  5 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 6.1°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.9°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.4°C
  1 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  31%
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόφαση-καταπέλτης για την τηλεκπαίδευση

 • A-
 • A+
Επίπληξη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το υπουργείο για παραβιάσεις σωρείας άρθρων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων

«Διαπιστώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει παραβιάσει...» Ετσι θα μπορούσε να τιτλοφορείται η απόφαση 50/2021 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) που αφορά την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της περίοδο της πανδημίας.

Μετά τη σχετική γνωμοδότηση (4/2020) όπου η Αρχή εντόπιζε πάμπολλες παραλείψεις και έδινε περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με όσα ορίζει ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων, έρχεται τώρα και με την οριστική της απόφαση επιπλήττει το υπουργείο για παραβιάσεις σωρείας άρθρων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ), δίνοντας παράλληλα ρητή εντολή, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, το ΥΠΑΙΘ να καταστήσει σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ τις πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών από την ιδιωτική εταιρεία CISCO και τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησής τους.

Για ακόμη μία φορά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εκτίθεται για τις πρακτικές που εφαρμόζει στην εκπαίδευση, πρακτικές οι οποίες έχουν κριθεί και απορριφθεί στην πράξη από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Σαν να μην έφταναν, λοιπόν, τα δυσαναπλήρωτα εκπαιδευτικά κενά που άφησε η πολύμηνη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα –εντελώς απροετοίμαστα ελλείψει επιμόρφωσης αλλά κυρίως λόγω ανεπάρκειας ή και παντελούς έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού– σχολεία και νοικοκυριά, έρχεται τώρα η ΑΠΔΠΧ και εντοπίζει σκανδαλώδεις παρατυπίες σε βάρος, ουσιαστικά, ανήλικων παιδιών.

Η πολυσέλιδη απόφαση εντοπίζει πέντε βασικές παραβιάσεις ως προς τον τρόπο που εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση:

1. Ολόκληρες κατηγορίες δεδομένων/μεταδεδομένων έτυχαν παράνομης επεξεργασίας, καθώς για ορισμένους τύπους δεδομένων θα έπρεπε να ζητείται συγκατάθεση από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ άλλοι τύποι δεν θα έπρεπε να τύχουν καθόλου επεξεργασίας.

2. Τα υποκείμενα της επεξεργασίας δεν ενημερώθηκαν σαφώς και με διαφάνεια από το υπουργείο αναφορικά με την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων. «Οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι λιγότερες από όσες επιβάλλει ο ΓΚΠΔ», αναφέρει η απόφαση της ΑΠΔΠΧ και προσθέτει: «Οι πληροφορίες δεν είναι σε κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή και δεν χρησιμοποιείται σαφής και απλή διατύπωση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη και ότι πρόκειται για πληροφορία που απευθύνεται και σε παιδιά».

3. Ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας και των μέτρων για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων.

4. Τα φυσικά πρόσωπα ουδέποτε ρωτήθηκαν για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, όπως προβλέπει ο ΓΚΠΔ.

5. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία Cisco είναι παράνομη. «Είναι σαφές ότι η εταιρεία Cisco (εν προκειμένω ο όμιλος και οι εταιρείες του) υπόκειται στο δίκαιο των ΗΠΑ, συνεπώς, κατ’ αρχήν, δεν εξασφαλίζεται επαρκές επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων», τονίζει η Αρχή, λέγοντας ουσιαστικά ότι τα δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης πωλήθηκαν παράνομα στις ΗΠΑ, ότι η εταιρεία συνέλεγε με την ανοχή του υπουργείου πλήθος δεδομένων/μεταδεδομένων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για εμπορικούς λόγους που δεν έχουν σχέση με την προσφορά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η απόφαση αυτή δικαιώνει τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που είχαν προσφύγει στην Αρχή και οι οποίες με αναφορές τους είχαν επισημάνει τα προβληματικά σημεία της εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πώς αυτός θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών ακόμη και ανήλικων παιδιών, από τη στιγμή μάλιστα που εμπλέκεται ένας ιδιωτικός τεχνολογικός κολοσσός.

ΣΥΡΙΖΑ

Μονόδρομος η παραίτηση Κεραμέως

Για «πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου Cisco» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι μετά την οριστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι μονόδρομος.

«Εδώ που έχουμε φτάσει, αν υπάρχει πρωθυπουργός κι αν συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί, οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της βαρύτατα εκτεθειμένης υπουργού του και να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την κάλυψη που ο ίδιος παρείχε στο πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του κόμματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η καταχώριση των στοιχείων έγινε οικειοθελώς. Ο Νίκος Φίλης κάνει λόγο για δικαίωση.
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το σκάνδαλο CISCO έφτασε μέχρι την Ευρώπη
Ερωτήσεις κατατέθηκαν στην Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου, και το νέο κόμμα των Πράσινων σχετικά με τη CISCO.
Το σκάνδαλο CISCO έφτασε μέχρι την Ευρώπη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη Cisco
Yπόλογη η υπουργός Παιδείας για την ad hoc συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό ● Η απάντηση της διευθύντριας μάρκετινγκ της εταιρείας τροφοδοτεί -άθελά της- την κριτική που ασκείται.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη Cisco
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκθετη και για την τηλεκπαίδευση η υπουργός Παιδείας
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε πάμπολλες παραλείψεις στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και δίνει περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί.
Εκθετη και για την τηλεκπαίδευση η υπουργός Παιδείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας