• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.0°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.4°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 19.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμπανάκι ΑΠΘ για ασφαλή ακαδημαϊκή χρονιά

 • A-
 • A+
Πόρισμα της επιτροπής καθηγητών ζητεί τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου και εντός του campus, καμπάνιες ενημέρωσης και διαγνωστικούς ελέγχους για όλους, ώστε να μη διαταραχτεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Χτυπάει «καμπάνα» για την ισχυρή πιθανότητα «έξαρσης της επιδημίας εντός του πανεπιστημιακού campus και την αναπόδραστη επιστροφή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά» η Επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ.

Στο πόρισμά της με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου η επιτροπή των καθηγητών διαπιστώνει ότι η «δρομολογούμενη διά ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ με διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για τα ανεμβολίαστα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με ίδια δαπάνη, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλα αυτά σε κλίμα έντασης-πόλωσης» θα έχει μαθηματικά «σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Σε ένα συγκροτημένο και προσεγμένο από την πρώτη γραμμή πόρισμα η Επιτροπή του ΕΣΔΕΠ, που ορίστηκε από τη γενική συνέλευση των καθηγητών στις 9 Μαρτίου και έχει ήδη δώσει δύο λεπτομερή κείμενα προτάσεων για το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα του ΑΠΘ (τα οποία ποτέ δεν λήφθηκαν υπόψη και φυσικά δεν υλοποιήθηκαν), κατέληξε ομοφώνως στα συμπεράσματά της διαπιστώνοντας ότι μετά τις 89 εβδομάδες της πανδημίας «το 4ο επιδημικό κύμα παρουσιάζει σχετική σταθεροποίηση κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με πιθανή όμως την άμεση αναζωπύρωσή του, καθώς επανεκκινούν σταδιακά μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες».

Και «οι πιέσεις που ασκεί στο σύστημα υγείας είναι ήδη σημαντικές, αλλά προς ώρας πιο ήπιες σε σχέση με αυτές του 2ου και 3ου κύματος, οι δε σοβαρές νοσηλείες στις ΜΕΘ αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστους ασθενείς», ωστόσο «ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης από τις αρχές Αυγούστου παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση».

Η επιτροπή θυμίζει ότι «πρώιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση της μεταδοτικότητας της νόσου», οπότε είναι λάθος και θα έχει συνέπειες η επιλογή της «δρομολογούμενης διά ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ με διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για τα ανεμβολίαστα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με ίδια δαπάνη».

Οι καθηγητές ζητούν επιτάχυνση των εμβολιασμών με δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του campus του ΑΠΘ και στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης των φοιτητών, εργαζόμενων και διδασκόντων με ευθύνη του ΕΟΔΥ και την ενεργό συμμετοχή του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, συνδυαστικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (χωρίς διάκριση σε εμβολιασμένους και μη), μέτρα πρόληψης και φυσικής/σωματικής αποστασιοποίησης εντός του campus, εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών διδασκαλίας με επαρκή αερισμό τους, πρόσληψη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού για την υποστήριξη ολιγομελών τμημάτων και όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση εντός του campus στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η επιτροπή αποτελείται από τους καθηγητές: Ηλία Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητής Ιατρικής, Σεραφείμ Αλεξίου καθηγητή Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Αλέξανδρο Γαρύφαλλο, καθηγητή Ιατρικής, Αθανάσιο Κούγκολο, καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Ιωάννα Μπίμπου, καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ, Αλέξη Μπένο, ομότιμο καθηγητή Ιατρικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...
Οι πρυτάνεις στην Εκτακτη Σύνοδο συμφώνησαν αναγκαιότητα της διά ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά με τη τήρηση των μέτρων και την εξασφάλιση όρων ασφάλειας και υγιεινής.
Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΚΑ: «Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση»
«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα όπως ανοίξαμε, να ξανακλείσουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΚΑ, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τον περιορισμό διασποράς της Covid-19 στα πανεπιστήμια.
ΝΚΑ: «Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολή Θετικών Επιστημών μεν, Αρνητικών Αποφάσεων δε
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησαν οι έλεγχοι να γίνονται από υγειονομικούς και όχι από υπαλλήλους σεκιούριτι, καθώς και διενέργεια rapid tests εντός της πανεπιστημιούπολης.
Σχολή Θετικών Επιστημών μεν, Αρνητικών Αποφάσεων δε
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπίτι τους γιατί... δεν χωρούσαν στην αίθουσα
Με προβλήματα η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Τις ουρές έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διαδέχθηκαν οι γεμάτες αίθουσες που έφεραν αναστάτωση στην πρώτη μέρα των δια ζώσης μαθημάτων.
Σπίτι τους γιατί... δεν χωρούσαν στην αίθουσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας