Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκουπιδότοπος στο υπουργείο Παιδείας!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκουπιδότοπος στο υπουργείο Παιδείας!

  • A-
  • A+
Το κτίριο στο Μεταξουργείο όπου στεγάζονται τέσσερις κεντρικότατες υπηρεσίες έχει αφεθεί χωρίς υπηρεσία καθαριότητας εδώ και μισό μήνα, με τους υπαλλήλους να διαμαρτύρονται για τριτοκοσμικές και υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας. Κι άλλες βρόμικες υπηρεσίες σε Αθήνα και Πειραιά.

Μία από τις μεγαλύτερες και κεντρικότερες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, όπου εργάζονται περίπου 300 υπάλληλοι και την οποία καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, έχει να καθαριστεί από το τέλος του περασμένου μήνα!

Ο λόγος για το κτίριο όπου στεγάζονται η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, το 1ο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Α’ Αθήνας, στο Μεταξουργείο.

Υπεύθυνη για την καθαριότητα του επταώροφου κτιρίου είναι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία, αν και γνώριζε ότι η σύμβαση με το συνεργείο καθαριότητας έληγε στις 31 Ιανουαρίου 2020, δεν προέβλεψε για τη διάδοχη κατάσταση, αλλά άφησε το κτίριο χωρίς υπηρεσία καθαριότητας εδώ και 14 μέρες, με συνέπεια ο χώρος να θυμίζει σκουπιδότοπο.

Από την πρώτη στιγμή, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας (ΣΥΠΥΥΠ) έχει ενημερώσει εγγράφως την Περιφέρεια, η οποία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο ΣΥΠΥΥΠ διαμαρτύρεται για τις τριτοκοσμικές και υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας και καλεί την Περιφέρεια Αττικής να προβεί σε όλες τις ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο, προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά τους.

Η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου παραβιάζει τόσο τον Υπαλληλικό Κώδικα όσο και τον Αστικό Κώδικα, όπως αναφέρει ο ΣΥΠΥΥΠ στο σχετικό έγγραφο. «Αναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε μόνοι μας ή να πληρώνουμε από την τσέπη μας καθαρίστρια, για να έρχεται να φροντίζει τον όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΚΕΣΥ, τα οποία επισκέπτονται παιδιά με αναπηρίες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ευγενία Τραγάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ) και εργαζόμενη στο Α' ΚΕΣΥ Α' Αθήνας.

Οπως μάλιστα προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στο κτίριο του Μεταξουργείου. Ούτε το 2ο ΚΕΣΥ Πειραιά υποστηρίζεται από υπηρεσία καθαριότητας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, μέχρι και σήμερα.

Ομοίως, το 2ο ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας στερείται υπηρεσίας καθαριότητας και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτες μία φορά την εβδομάδα για την καθαριότητα του κτιρίου, ενώ στο 1ο ΚΕΣΥ Πειραιά ο δήμος στέλνει υπηρεσία καθαριότητας, επίσης, μία φορά την εβδομάδα. «Είναι προφανές ότι η συχνότητα καθαρισμού των κτιρίων είναι απαράδεκτη για υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι και υποδέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό παιδιών και τις οικογένειές τους», τονίζει η ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής.

Στις υπηρεσίες του κτιρίου του Μεταξουργείου προσέρχονται καθημερινά εκατοντάδες άτομα, ειδικά την παρούσα περίοδο, στη διάρκεια της οποίας «τρέχει» η προκήρυξη για τους μόνιμους διορισμούς στη Γενική Παιδεία. Επιπλέον, στο ΠΕΚΕΣ πραγματοποιούνται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα σεμινάρια των Συντονιστών Εκπαίδευσης, με συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών κάθε φορά, ενώ αρκετές δεκάδες παιδιά και έφηβοι με αναπηρίες προσέρχονται κάθε μέρα στο κτίριο, προκειμένου να αξιολογηθούν και να υποστηριχθούν από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΚΕΣΥ. Αν στους μόνιμους υπαλλήλους των υπηρεσιών συνυπολογίσει κανείς και τους εκατοντάδες επισκέπτες, μπορεί να αντιληφθεί την τεράστια επιβάρυνση των γραφείων και των χώρων υγιεινής του κτιρίου.

«Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη καθαριότητα στις τουαλέτες και στους χώρους εργασίας και υποδοχής επισκεπτών, για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων αναγκών. Αποτελεί ζήτημα πολιτισμού, αξιοπρέπειας και σεβασμού στα δικαιώματα τόσο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους όσο και των εργαζομένων, η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας», τονίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας.

Χθες, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να του θέσουν επιτακτικά το ζήτημα αποκατάστασης των υπηρεσιών καθαριότητας στο κτίριο.

«Ο κ. Πέππας μάς είπε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημά μας άμεσα. Οτι θα χρειαστεί να γίνει διαγωνισμός, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έτος, και ότι η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μία μόνο απευθείας ανάθεση τον χρόνο, ανάθεση την οποία προορίζει για το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά της Περιφέρειας Αττικής», μας λέει ο πρόεδρος του ΣΥΠΥΥΠ, Γιώργος Πέγκας, σχολιάζοντας αρνητικά την κωλυσιεργία των αρμοδίων, οι οποίοι άφησαν να λήξει η σύμβαση διάρκειας ενός έτους, χωρίς να έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της τόσο απαραίτητης υπηρεσίας καθαριότητας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τάμπλετ ακούμε και τάμπλετ δεν βλέπουμε στα σχολεία
Παρά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητούσε από τη Νίκη Κεραμέως να επισπεύσει τη διανομή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ελάχιστος αριθμός φορητών υπολογιστών έχει δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τάμπλετ ακούμε και τάμπλετ δεν βλέπουμε στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κρίνονται στο ΣτΕ οι τηλε-εκλογές
Συνεκδικάζονται σήμερα οι προσφυγές ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που ζητούν διαταγή αναστολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης.
Κρίνονται στο ΣτΕ οι τηλε-εκλογές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις μετεγγραφές των φοιτητών
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των ΑΕΙ και ΑΕΑ της χώρας, ότι από την Πέμπτη 05/11/2020 έως και την Τετάρτη 18/11/2020 και ώρα 14.00 μπορούν να υποβάλουν...
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις μετεγγραφές των φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΟΛΜΕ αποσύρει τα ψηφοδέλτιά της για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Κορυφώνεται η κόντρα υπουργείου Παιδείας και ΟΛΜΕ αναφορικά με την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με την ΟΛΜΕ να αποφασίζει την απόσυρση των ψηφοδελτίων της.
Η ΟΛΜΕ αποσύρει τα ψηφοδέλτιά της για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθητές από ευπαθείς ομάδες εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας
Η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τον σχηματισμό διαδικτυακών τμημάτων αποκλείει αρκετούς από αυτούς από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μαθητές από ευπαθείς ομάδες εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρωτοβουλία ανατροπής της υπουργικής απόφασης
Περισσότεροι από 90 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο της «Πρωτοβουλίας άρνησης και ανατροπής» της απόφασης του υπουργείου Παιδείας που επιβάλλει τηλεκπαίδευση σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.
Πρωτοβουλία ανατροπής της υπουργικής απόφασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας