Από τα απαραίτητα συγχαρητήρια στους επιτυχόντες και αιχμές κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας συνοδεύονταν οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Tα φοιτητικά σας χρόνια θα ζήσετε σπουδαίες εμπειρίες. Εύχομαι να τα χαρείτε με κάθε τρόπο. Να αποκτήσετε γνώσεις, ερεθίσματα, παραστάσεις που θα ανοίξουν τους ορίζοντές σας και θα σας δώσουν εργαλεία για να προχωρήσετε όπως θέλετε στη ζωή σας. Δική μου έγνοια είναι να σπουδάσετε σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σύγχρονα, οργανωμένα, λειτουργικά, που θα δίνουν πτυχία με αξία και αντίκρισμα στην πραγματική ζωή. Στόχος μας είναι μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Που δίνει δουλειές. Που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, όποιες και αν είναι αυτές».
Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το θέμα της κατάργησης των πανελλαδικών σχολίασε:
«Ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει επανειλημμένως αποτελέσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. αντικείμενο δημαγωγίας και φθηνού λαϊκισμού. Η κυβέρνηση ας πάψει επιτέλους να αντιμετωπίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως εκλογική πελατεία».
Οτι χρέος της είναι να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά δήλωσε η Φώφη Γεννηματά από τη ΔΗΣΥ:
«Πολλά συγχαρητήρια σε κάθε νέο φοιτητή, σε κάθε νέα φοιτήτρια! Για όλους όμως -ανεξάρτητα από τα σημερινά αποτελέσματα- η επόμενη μέρα είναι η πρώτη από μια περίοδο με νέες εμπειρίες, νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες. Χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον στη νέα γενιά που ονειρεύεται και αγωνίζεται μέσα στο δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον της κρίσης».
«Στα παιδιά που πέτυχαν και σε όσα δεν τα κατάφεραν, οφείλουμε εκτός από συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους, μια χώρα με δουλειές και δικαιοσύνη», τόνισε μέσω twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
To KKE
Το ΚΚΕ από την πλευρά του συγχαίρει τους επιτυχόντες αλλά και τους γονείς που «έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη», ενώ επισημαίνει ότι πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση των πανελλαδικών κρύβονται τα αδιέξοδα των νέων από λαϊκές οικογένειες και τα χιλιάδες κενά με τα οποία θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.
H Λαϊκή Ενότητα
«Ολες και όλοι οι μαθήτριες και οι μαθητές, αντίστοιχα, που ολοκλήρωσαν τον κύκλο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα σε μια “δήθεν” δωρεάν και υποβαθμισμένη από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας Παιδεία, είτε συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε όχι, καλούνται να αγωνιστούν για όλα όσα τους στέρησαν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τα τελευταία, “πέτρινα” μνημονιακά χρόνια, περιορίζοντας τις επιλογές τους και καταβαραθρώνοντας το μέσο επίπεδο διαβίωσης, σε βάρος τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους», αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα στο μήνυμά της μετά τα συγχαρητήρια.
