Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Απαιτητικά θέματα, με τα οποία ξεχωρίζουν οι άριστοι, επιφύλασσαν χθες τα μαθήματα προσανατολισμού για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων που διεκδικούν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας. Η Ιστορία και η Φυσική, μαθήματα βαρύτητας, δυσκόλεψαν αρκετά τους διαγωνιζόμενους καθώς απαιτούσαν συνδυαστικές γνώσεις και καλή εμπέδωση όλης της ύλης, αλλά κρίνονται σαφή και με διαβαθμισμένη δυσκολία, όπως απαιτείται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Δύσκολη κρίνεται και η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, αλλά με τους ίδιους όρους οι οποίοι δεν εμποδίζουν τους καλά προετοιμασμένους να αριστεύσουν. Ολα πάντως χαρακτηρίζονται από τις επιστημονικές ενώσεις πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, για το μάθημα της Ιστορίας, στο οποίο διαγωνίστηκαν όσοι διεκδικούν πρόσβαση στις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων επισημαίνει:

«1. Οι ερωτήσεις καλύπτουν σημαντικό εύρος της εξεταστέας ύλης και ορισμένες επαναλαμβάνονται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

2. Σχετικά με το θέμα Γ1, που αναφέρεται στις πηγές, ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των πηγών και αυτά του εγχειριδίου για να απαντήσει.

3. Σχετικά με το θέμα Δ1, ο μαθητής πρέπει να χρησιμοποιήσει συνδυαστική και συνθετική μέθοδο για να επεξεργαστεί τις γνώσεις που του παρέχει το βιβλίο και οι πηγές καθώς και να γνωρίζει τα γεγονότα».

Για τα θέματα της Φυσικής, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών αναφέρει:

«Τα θέματα Φυσικής Προσανατολισμού 2017 κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, στοιχείο που έλειπε από τα περσινά θέματα, και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Συγκεκριμένα, το Β1 απευθυνόταν σε προσεκτικούς μαθητές και το Β2 σε καλά διαβασμένους μαθητές. Το θέμα Γ περιείχε ερωτήματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, με τα Γ3 και Γ4 να μπορούν να επιλυθούν με διαφορετικούς δυνατούς τρόπους. Το θέμα Δ εξέταζε μεγάλο φάσμα της ύλης της Φυσικής στερεού σώματος, με τα Δ3 και Δ4 να απευθύνονται σε μαθητές που είχαν κατανοήσει πλήρως την ύλη και είχαν εμβαθύνει σε αυτήν. Θεωρούμε πως η επιλογή των φετινών θεμάτων εξυπηρετεί τον σκοπό διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων».

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων συνεχίζουν αύριο Τετάρτη με τα επόμενα μαθήματα προσανατολισμού, Λατινικά, Χημεία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σήμερα, διαγωνίζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, στα μαθήματα Ψηφιακά Συστήματα, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Μεταφορά φορτίων, Οικοδομική.