• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.8°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 25.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 23.1°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.4°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 21.6°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 30.5°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 29.8°C
  0 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.6°C / 26.8°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 27.7°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.8°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 27.1°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.8°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  43%

«Ο Ελληνας νομοθέτης διευρύνει την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης ποινικοποιώντας, εκτός αυτής που έχει ως σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους, και αυτές που έχουν άλλα κίνητρα» τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. Δεξιά, το γνήσιο καταστατικό της Χρυσής Αυγής και το έγγραφο που κατασχέθηκε στο σπίτι του Χρ. Παππά, τα οποία φέρουν την ίδια σφραγίδα, επισκοπήθηκαν χθες στο δικαστήριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στρίβειν διά του... Παλέρμο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η επόμενη μέρα της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου βρήκε τη δικαστική αίθουσα άδεια από δημοσιογράφους και κοινό και τους συνηγόρους υπεράσπισης του Αρχηγού να θυμίζουν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του για να σωθεί, αφού θυμήθηκαν, τεσσεράμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης, να υποβάλουν ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Επικαλούμενοι τη Σύμβαση του Παλέρμο που έχει κυρωθεί στην Ελλάδα, οι δικηγόροι του Μιχαλολιάκου υποστήριξαν ότι προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και προς επίρρωσιν του ισχυρισμού τους υιοθέτησαν την άποψη του εφέτη Νίκου Σαλάτα, ο οποίος όμως είχε μειοψηφήσει στο Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία κατατέθηκαν αυτοί οι «αυτοτελείς ισχυρισμοί», δηλαδή τη μέρα που ολοκληρωνόταν η αποδεικτική διαδικασία, δεν έμεινε ασχολίαστη από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι αντέκρουσαν κατηγορηματικά τις θέσεις της υπεράσπισης και απέδειξαν εμπεριστατωμένα πως η Σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τα χαρακτηριστικά που θα προσδώσει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και πως στην Ελλάδα η επιδίωξη οικονομικού οφέλους μπορεί να αποτελεί κίνητρο για μια εγκληματική οργάνωση, αλλά αναγνωρίζονται ως κίνητρα και άλλα.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης (συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών) υπογράμμισε ότι «στην ελληνική έννομη τάξη η επιδίωξη οικονομικού οφέλους συνιστά επιβαρυντική περίσταση» και εξήγησε ότι ο Ελληνας νομοθέτης «επιλέγει να διευρύνει την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης ποινικοποιώντας, εκτός αυτής που έχει ως σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους, και αυτές που έχουν άλλα κίνητρα», ενώ ο Κώστας Παπαδάκης (Αιγύπτιοι αλιεργάτες) χαρακτήρισε το ζήτημα «οψιγενές» και διευκρίνισε ότι «είναι γνωστό ότι η πρωτογενής νομοθέτηση δεν ασκείται από τις διεθνείς συμβάσεις και τα διεθνή όργανα».

«Αν οι αξιότιμοι κύριοι υπερασπιστές είχαν τέτοια πεποίθηση περί μη στοιχειοθέτησης του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης, και συγκεκριμένα του βουλεύματος, γιατί άραγε πράγματι δεν ζήτησαν να κριθεί στην αρχή, να γίνει δεκτό και να γλιτώσουμε πέντε χρόνια δίκης;», αναρωτήθηκε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος (ΠΑΜΕ) και σημείωσε ότι «είναι τόσο συντριπτική η δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων της ενοχής, που μόνο επιχειρήματα νομικής συνοχής μπορούν να επικαλεστούν».

Το καταστατικό

Πράγματι, τα στοιχεία ενοχής για την ηγεσία της οργάνωσης είναι τέτοια που την αναγκάζουν να καταφεύγει σε κινήσεις πανικού. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η υπεράσπιση έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί την Αρχή του Αρχηγού, την οποία μετά βδελυγμίας αρνείται ο Μιχαλολιάκος, για να υποστηρίξει ότι η οργάνωση είναι προσωποπαγής και όχι πραγματοπαγής και, συγχέοντας εσκεμμένα τον Αρχηγό ως θεσμό με τον Μιχαλολιάκο ως φυσικό πρόσωπο, να συμπεράνει εντελώς αβάσιμα ότι η οργάνωση δεν είναι πραγματοπαγής, όπως απαιτεί το άρθρο 187, αλλά πρωσοποπαγής, «όπως μας το περιέγραψε και το ψευδεπίγραφο καταστατικό»!

Το γνήσιο καταστατικό της οργάνωσης, λοιπόν, αυτό που έχει καταθέσει στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς και περιγράφει αναλυτικά την απόλυτη «Αρχή του Αρχηγού» (το ναζιστικό «Führerprinzip»), αυτό που αποποιείται ως δήθεν ψευδεπίγραφο ο Μιχαλολιάκος επειδή επισφραγίζει την προσωπική του ευθύνη για όσα διαπράττει η οργάνωσή του, αυτό επικαλέστηκε ο συνήγορός του για να πείσει τους δικαστές ότι η Χρυσή Αυγή είναι «συμμορία» και όχι «εγκληματική οργάνωση»!

Το καταστατικό φέρει την ίδια σφραγίδα με έγγραφο που βρέθηκε στο σπίτι του Χρήστου Παππά, στα Γιάννενα, και υπάρχει ως αντίγραφο στη δικογραφία. Η υπεράσπιση είχε υποβάλει αίτημα να προσκομιστεί το πρωτότυπο έγγραφο από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, όπως και έγινε, και το αυτογκόλ της υπεράσπισης έδωσε την ευκαιρία να επισκοπηθούν παράλληλα στο δικαστήριο τα δύο έγγραφα και διά γυμνού οφθαλμού να αποδειχθούν οι πανομοιότυπες σφραγίδες. Επειτα από αυτό, μόνο θυμηδία προκάλεσε η απέλπιδα προσπάθεια της υπεράσπισης να ζητάει φωτοαντίγραφα του πρωτότυπου για να ελέγξει καλύτερα τη σφραγίδα.

Ο πανικός της οργάνωσης δεν ξεκίνησε χθες, αλλά τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και ο Μιχαλολιάκος έψαχνε κάθε τρόπο για να συγκαλύψει το έγκλημα. Ενας από τους τρόπους αυτούς ήταν να δείξει ότι ξεφορτώθηκε δύο από τα στελέχη της οργάνωσης που κατηγορούνται για τη δολοφονία και ήταν υπάλληλοι στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, τους Γ. Πατέλη και Γ. Καζαντζόγλου.

Την απόφαση αυτή επικαλέστηκε κατά την απολογία του ο Αρχηγός και προσκόμισε τα έγγραφα της απόλυσής τους, μόνο που φέρουν ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2013. Πάνω στη βιασύνη του να πείσει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία σχέση με το έγκλημα, ο Μιχαλολιάκος τούς απέλυσε πριν από τη δολοφονία!

■ Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Δεκεμβρίου και από την έδρα διευκρινίστηκε ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην εισαγγελέα, αν τη συγκεκριμένη μέρα δεν είναι έτοιμη για την αγόρευσή της.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η «Εφ.Συν.» από το πρώτο της φύλλο αναζητούσε τον τρόπο για τη θεσμική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής βίας. Στο ειδικό αυτό ένθετο έχουμε επιλέξει χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για τη Χρυσή Αυγή.
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κανένα ελαφρυντικό για τη ναζιστική ηγεσία
Την ύψιστη προβλεπόμενη ποινή -πέντε έως δεκαπέντε χρόνια- αντιμετωπίζουν οι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικά ● Αντιθέτως, στα πιο μαλακά...
Κανένα ελαφρυντικό για τη ναζιστική ηγεσία
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Ενταλμα σύλληψης για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Ακη Θεοδώρου που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά των πέντε ατόμων στον ελεύθερο χώρο του Πειραιά.
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας