Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αδικήματα Ελλήνων και αλλοδαπών

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή, κοντά στην Νεράιδα Χανίων | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αδικήματα Ελλήνων και αλλοδαπών

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή σχετικά με τις φυλακές μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Κατ’ αρχάς ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί από το 2014, γεγονός που οδήγησε και σε μια έστω στοιχειωδώς πιο ανεκτή κατάσταση στα ξεχειλισμένα από κρατουμένους σωφρονιστικά ιδρύματα.

Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας συχνά στο παρελθόν καταγγέλθηκε όχι μόνο από φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 στις ελληνικές φυλακές παρέμεναν 9.467 κρατούμενοι, με ελαφρώς περισσότερους τους αλλοδαπούς. Για την ακρίβεια, 4.246 Ελληνες και 5.221 αλλοδαποί, με τους περίπου 400 από τους τελευταίους να βαρύνονται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Διαπιστώνονται κάποιες διαφορές σχετικά με τα αδικήματα που κατά κύριο λόγο βαραίνουν τους δύο πληθυσμούς (Ελλήνων-αλλοδαπών), αν και σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι προβλέψιμες.

Σχεδόν παρόμοια ποσοστά εμφανίζονται στο αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματικές οργανώσεις (ο «διεθνισμός» στις οργανώσεις αυτές είναι άλλωστε γνωστός και από τις διάφορες μαζικές συλλήψεις).

Τα ευεργετικά μέτρα

Τα περισσότερα αδικήματα που βαραίνουν αλλοδαπούς (πλην της παράνομης εισόδου) έχουν σχέση με ναρκωτικά (χρήση και εμπορία), με εμπόριο/διακίνηση ανθρώπων (αρπαγή, μαστροπεία) και με το λαθρεμπόριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι αλλοδαποί εξαρτημένοι από ουσίες κρατούμενοι δύσκολα (κυρίως λόγω γλώσσας και δικαστικής αντιμετώπισης) μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών μέτρων που αφορούν τους εξαρτημένους κρατουμένους (αποφυλάκιση με όρους και συμμετοχή σε προγράμματα απεξάρτησης κ.λπ.).

Αντίθετα, οι Ελληνες κρατούμενοι «υπερτερούν» κυρίως σε βιασμούς και αποπλάνηση ανηλίκων, απάτη, κλοπή και συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις (ειδικός νόμος 187 Α).

Η μεγαλύτερη αναλογία σε αδικήματα ανάμεσα στους αλλοδαπούς βαραίνει τους Αλβανούς (που αντιστοιχεί προφανώς και στο ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα).

Οι αριθμοί δεν μπορούν να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση βάση για συμπεράσματα, δεδομένου ότι η όποια δικαστική επιείκεια, οι αποφυλακίσεις υπό όρους και οι ευεργετικές διατάξεις σπάνια εφαρμόζονται σε αλλοδαπούς (που συνήθως εκτίουν το ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινών), ενώ εξίσου μειωμένη είναι και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε δικαστική βοήθεια.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση η σύγκριση μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων κρατουμένων με βάση την εθνικότητα και όχι, για παράδειγμα, την ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης, το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. είναι εξαιρετικά προβληματική έως και επικίνδυνη.

Με παρόμοιες μετρήσεις κάποτε (ίσως και ακόμα) οι φτωχοί και αμόρφωτοι μαύροι στις ΗΠΑ θεωρήθηκαν εκ φύσεως εγκληματίες.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκληρή απάντηση Μιχάλη Καλογήρου στον Αντ. Αραβαντινό
Μάλλον δεν ήταν τυχαία η εμφάνιση του διαχρονικού σωφρονιστικού συνδικαλιστή στον ΣΚΑΪ, μετά τις αποκαλύψεις για το εγκληματικό κύκλωμα που δρούσε...
Σκληρή απάντηση Μιχάλη Καλογήρου στον Αντ. Αραβαντινό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
Το αυτονόητο αίτημα των κρατουμένων και των επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλα τα ιδρύματα φέρνει το...
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βιομηχανία fake news για τις φυλακές
Μια σειρά από τραγικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στις φυλακές το τελευταίο διάστημα έγιναν αφορμή για τις γνωστές μιντιακές ιαχές και τις κομματικές...
Βιομηχανία fake news για τις φυλακές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κι άλλος νεκρός με... οσμή Energa
Ο δεύτερος θάνατος κρατουμένου που εμπλέκεται στην ευρύτερη υπόθεση Energa-Hellas Power και στην εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη...
Κι άλλος νεκρός με... οσμή Energa