Την καταστροφή από τόνους λάσπης και φερτών υλικών που αντίκρισε στο σπίτι της στην Κινέτα περιέγραψε χθες η μάρτυρας κατηγορίας, Σταυρούλα Καπετανάκη, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση για τις σοβαρότατες αμέλειες που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην πλημμύρα της 25ης Νοεμβρίου 2019. «Δεν ήμουν στην Κινέτα εκείνη την ημέρα, έφτασα την επόμενη μέρα γιατί ήταν πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Οταν έφτασα στο σπίτι είδα μεγάλες ζημιές, σαν να κατέβηκε όλο το ποτάμι και πέρασε από την ιδιοκτησία μου. Ηταν ένας τεράστιος όγκος λάσπης που είχε γεμίσει το υπόγειο και έφτανε σε ύψος τους 60 πόντους», είπε.
Το σπίτι της βρίσκεται περίπου 500 μέτρα μακριά από το ρέμα της Πίκας που εκβάλλει στην περιοχή. Οταν βρέχει, το ρέμα δέχεται με ταχύτητα τα νερά που κυλούν από το νότιο μέρος του βουνού που στέκεται πάνω από την Κινέτα, τα Γεράνεια Ορη. Αυτό το γνώριζε η μάρτυρας, όπως και όλοι οι κάτοικοι του οικισμού, και φυσικά τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που κάθονται στο εδώλιο, μεταξύ των οποίων ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.
Ωστόσο, όπως σημείωσε η μάρτυρας, καμία ενέργεια δεν έγινε για να αποφευχθούν οι εικόνες καταστροφών, ρημαγμένων σπιτιών και τραυματισμένων κατοίκων που έφερε εκείνη τη μέρα η κακοκαιρία «Γηρυόνης». «Οταν πήγα στην κατοικία μου, το διπλανό οικόπεδο ήταν γεμάτο καρέκλες, μπουκάλια, σακούλες σκουπιδιών. [...] Αργότερα οι γείτονες μου είπαν ότι το ορεινό κομμάτι της Πίκας δεν είχε καθαριστεί από σκουπίδια και το νερό παρέσυρε τα πάντα. Υπήρχε παντού ένα συνονθύλευμα από μάζες κλαδιών με κορμούς», είπε.
Υπενθύμισε όμως και ότι είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 σοβαρό πρόβλημα από την κακοκαιρία «Ζορμπάς», ενώ το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου η καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τα Γεράνεια Ορη είχε αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον το φυσικό φράγμα που θα συγκρατούσε τα ορμητικά νερά. «Είχα την εμπειρία του “Ζορμπά”. Τότε το ρέμα της Πίκας δεν είχε υπερχειλίσει αλλά φαινόταν το πρόβλημα, έρχονταν νερά που δεν μπορούσαν να εκβάλουν στη θάλασσα», σημείωσε.
Τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή εννέα μήνες πριν από τη νέα κακοκαιρία που τελικά θα έπληττε σοβαρότατα την περιοχή, η μάρτυρας επισήμανε την ανάγκη νέων αντιπλημμυρικών έργων με εξώδικό της προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας. Τότε λάμβανε τη διαβεβαίωση πως τα προβλήματα θα διευθετηθούν, χωρίς όμως, όπως σημείωσε, να ληφθούν εντέλει μέτρα.
Νωρίτερα ανέβηκε στο βήμα ο Θωμάς Νταλίπης, πρώην διασώστης της Πυροσβεστικής και μηνυτής. Ο μάρτυρας, που μάλιστα τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, εστίασε κυρίως στον ρόλο των κορμοδεμάτων που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των πρανών του ρέματος Πίκας για να στηριχτούν οι καμένοι κορμοί της πυρκαγιάς του 2018 και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν κατασκευάστηκαν σωστά. Οπως υπογράμμισε, στο πέρασμά του το νερό παρέσυρε τους κορμούς με αποτέλεσμα να φράξει, μαζί με άλλα φερτά αντικείμενα, κάθε διέξοδο προς τη θάλασσα. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Δεκεμβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας