Καρπούς φαίνεται να αποδίδει η έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 ο Συνήγορος του Πολίτη, επτά μήνες από τότε που η Ανεξάρτητη Αρχή ανέλαβε την πρωτοβουλία να διεξαγάγει δική της έρευνα για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα (Reuters, Politico), o Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε ήδη δύο αξιωματικούς του Λιμενικού να καταθέσουν ως ύποπτοι για τις καταγγελίες περί ανατροπής του σκάφους που μετέφερε τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, συνολικά θα καταθέσουν ως ύποπτοι 10 αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο διοικητής του Λιμενικού και ο καπετάνιος του σκάφους που παρακολουθούσε το υπερπλήρες πλοίο πριν βυθιστεί. Οι αξιωματικοί κινδυνεύουν με πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμη και με απόλυση, εφόσον αποδειχθούν παραπτώματα στις κινήσεις και στον ρόλο που διαδραμάτισαν το βράδυ του ναυαγίου.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέα Ποττάκη, ξεκίνησε έπειτα από την άρνηση του Λιμενικού να διερευνήσει ενδελεχώς τυχόν πράξεις ή παραλείψεις των ενστόλων. Ο Συνήγορος απέστειλε δύο επιστολές με αυτό το αίτημα, οι οποίες έλαβαν αρνητική απάντηση και έτσι ξεκίνησε ο ίδιος την έρευνα με την ειδική αρμοδιότητά του ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
Ε.Π.
