Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.9° 14.8°
1 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 13.1°
0 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.5° 16.0°
1 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.0°
2 BF
86%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.6° 9.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
1 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
26.6° 19.8°
3 BF
70%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 15.1°
2 BF
78%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 17.8°
1 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
80%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.5° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
20.2° 12.5°
0 BF
79%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
23.8° 20.8°
10 BF
33%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.7° 15.0°
1 BF
84%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 11.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.5° 12.5°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
iasonas dystixima
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου Ντόρας Μπακογιάννη. | EUROKINISSI

Τρία χρόνια ζητείται δικαιοσύνη για τον Ιάσονα

Κίνδυνος για ακόμα μία αναβολή για την οικογένεια του 23χρονου που έχασε τη ζωή του από σύγκρουση με όχημα βουλευτικής συνοδείας ● Η πειθαρχική ποινή από την ΕΔΕ του κατηγορούμενου αστυνομικού είναι μόλις δύο μήνες αργία με απόλυση ● Κατερίνα Λαλαούνη στην «Εφ.Συν.»: «Δικαιοσύνη θα ήταν να μην ξαναπεράσει κανείς παράνομα από αυτό το σημείο για να μπει στη Βουλή».
Με τον κίνδυνο ακόμη μιας αναβολής βρίσκεται αντιμέτωπη η οικογένεια του 23χρονου Ιάσονα Λαλαούνη, του δικυκλιστή που τον Μάρτιο του 2021 έχασε τη ζωή του όταν συγκρούστηκε με όχημα βουλευτικής συνοδείας το οποίο προσπαθούσε να μπει από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής κόβοντας την κυκλοφορία στο αντίθετο ρεύμα.

Η υπόθεση με κατηγορούμενο τον αστυνομικό φρουρό-οδηγό του βουλευτικού οχήματος της Ντόρας Μπακογιάννη αναμενόταν να δικαστεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ωστόσο, η αποχή των δικηγόρων που προτάθηκε από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων προϊδεάζει πως η οικογένεια θα συνεχίσει να υποβάλλεται στη βάσανο της αναμονής στις δικαστικές αίθουσες. Αν δεν γίνει η δίκη την Πέμπτη, θα πρόκειται για την τέταρτη αναβολή.

Στις 22 Ιανουαρίου 2022, η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Στις 21 Νοεμβρίου 2022, επειδή ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε ασθένεια. Τον Οκτώβριο 2023, και πάλι λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Αν αναβληθεί και τώρα, μπορεί να περάσουν και τέσσερα χρόνια από το έγκλημα μέχρι να καθίσει στο εδώλιο ο κατηγορούμενος για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

EUROKINISSI

«Γι’ αυτό το “πλημμέλημα” που στοίχισε τη ζωή ενός παιδιού, και έδωσε ζωή σε επτά άλλα παιδιά από τη δωρεά οργάνων, η οικογένεια του θύματος θα πρέπει να συρθεί για 5η φορά στα δικαστήρια σε απροσδιόριστο χρόνο, και αν και πάλι εκδικαστεί η υπόθεση…», σημειώνει αιχμηρά ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», ζητώντας να προτάσσονται οι ανθρωποκτονίες στα πινάκια και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να χορηγούν άδειες σε περιόδους κινητοποιήσεων για την εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Αργία δύο μηνών

Πρόσφατα το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο που είχε αναλάβει τη διενέργεια ΕΔΕ του κατηγορούμενου αστυνομικού εξέδωσε την τελεσίδικη απόφασή του, επιβάλλοντας ποινή δύο μηνών σε αργία με απόλυση, δηλαδή στέρηση μισθών και ενσήμων δύο μηνών.

Στην απολογία του, ο αστυνομικός επέρριψε ευθύνη και στο ίδιο το θύμα, που δεν ανέκοψε έγκαιρα ταχύτητα, ενώ είπε πως η παράνομη αριστερή στροφή στη Βουλή ήταν -και εξακολουθεί μέχρι σήμερα- «πάγια πρακτική» των υπηρεσιακών οχημάτων.

Οι ισχυρισμοί του κρίθηκαν από το πειθαρχικό συμβούλιο «μη ικανοί» για να απαλλαχθεί από την ευθύνη, ενώ του καταλογίζεται ότι «δεν προέβλεψε το επιζήμιο αποτέλεσμα που θα προκαλούσε δυνητικά το σύνολο των ενεργειών του ως οδηγού υπηρεσιακού οχήματος». Αν και η απόφαση τουλάχιστον αναγνωρίζει στον αστυνομικό πειθαρχικά παραπτώματα, παραμένει ερώτημα αν αντιμετωπίστηκε με την προσήκουσα αυστηρότητα, όπως αξιώνει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων συμπεριφορών.

«Νιώθουμε πως η Δικαιοσύνη βρίσκεται απέναντι από το θύμα»

Συνέντευξη: Κατερίνα Λαλαούνη αδερφή του Ιάσονα

Η Κατερίνα Λαλαούνη είναι η αδερφή του Ιάσονα και γραμματέας του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον θάνατο του αδερφού της, την αναμονή στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης γύρω από τους θανάτους στην άσφαλτο που, όπως μας λέει, «δεν είναι απλά ακόμα ένα στατιστικό».

Κατερίνα Λαλαούνη, αδερφή του Ιάσονα και γραμματέας του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Ποια είναι η εμπειρία σας από την αναμονή των τριών χρόνων;

Είναι ψυχοφθόρο. Εχουν περάσει τρία χρόνια και ένας μήνας που είμαστε σε διαρκή αναμονή. Ακόμα και σε ένα τέτοιο συμβάν είναι λες και η Δικαιοσύνη βρίσκεται απέναντι από το θύμα. Ξέρω πολλές οικογένειες θυμάτων που σε τέτοιες περιπτώσεις πήγαν και δεν άντεξαν να καθίσουν στην αίθουσα. Την προηγούμενη φορά που θα δικαζόταν η υπόθεση, ο συνοδηγός του αστυνομικού μάς είπε «δεν έχετε κλάψει εσείς όσο έχουμε κλάψει εμείς για τον Ιάσονα». Πώς το λες αυτό στην οικογένειά του; Ακόμη και τώρα που πήρα την απόφαση της ΕΔΕ, παρατηρώ ότι ο συνοδηγός στην κατάθεσή του ρίχνει την ευθύνη στον Ιάσονα.

Η ΕΔΕ για τον αστυνομικό κατέληξε σε μια ποινή «χάδι» και η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι αυτή της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Τι θα ήταν για σας δικαιοσύνη;

Δικαιοσύνη θα ήταν να μην ξαναπεράσει κανείς από αυτό το σημείο για να μπει στη Βουλή παράνομα. Ομως η παράβαση συνεχίζεται. Στην πορεία που είχε γίνει για την επέτειο ενός χρόνου από το δυστύχημα των Τεμπών ήμουν εκεί. Είδα πάλι την ίδια παράβαση, με έναν οδηγό να παραβλέπει το λευκό βέλος στην άσφαλτο και να μπαίνει παράνομα στη Βουλή. Φώναξα και ήρθε ένας τροχονόμος και μου είπε «να ξέρεις πλέον το κάνουμε προσεκτικά». Τι πάει να πει «προσεκτικά»;

Πρόσφατα γίνατε γραμματέας του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων;

Ο σύλλογος έχει αναλάβει να παρέχει αυτό που δεν παρέχει το κράτος στους πολίτες: στήριξη. Καταλάβαινα και πριν από τον θάνατο του Ιάσονα πως αποτελεί πρόβλημα ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν στην άσφαλτο. Οταν εμπλέκεσαι και εσύ και μαθαίνεις πώς λειτουργεί η νομοθεσία, συνειδητοποιείς πως υπάρχει άγνοια για το φαινόμενο των τροχαίων. Οταν διαβάζει κανείς για ένα τροχαίο, θεωρεί ότι δεν πρόκειται να συμβεί στον ίδιο, το βλέπει με αποστασιοποίηση. Ομως χάνονται 600 ζωές κάθε χρόνο. Αυτό δεν είναι απλό στατιστικό, υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες από πίσω.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τρία χρόνια ζητείται δικαιοσύνη για τον Ιάσονα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας