Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.8° 13.6°
1 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.9° 12.1°
1 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 12.0°
3 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.3° 12.9°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.6° 9.4°
0 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.3° 12.8°
2 BF
86%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
67%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 13.3°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
71%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.5° 11.9°
2 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 14.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 14.8°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.5° 13.8°
2 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 12.7°
0 BF
98%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.2° 9.2°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
giorgos floridis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι Ποινικοί Κώδικες, ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι... άλλοι

«Εμβληματική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο Γ. Φλωρίδης τις αλλαγές που προωθεί –ξανά– η κυβέρνηση στους Ποινικούς Κώδικες, κατά την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Στο πλευρό του και η ηγεσία του Αρείου Πάγου. ● Την ίδια ώρα ωστόσο καταγράφονται σφοδρές αντιρρήσεις από τον νομικό κόσμο. ● Επεισοδιακά έληξε η συνέλευση της ΕνΔΕ.

Mόδα φαίνεται ότι έχει γίνει η παραβίαση των καταστατικών που καθορίζουν τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας ενός συνόλου ανθρώπων (π.χ. κόμμα, ένωση, φορέας, συνδικάτο κοκ.). Οταν όμως αυτό το φαινόμενο με αυταρχικές μεθόδους κατατρώει ακόμα και έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, το λεγόμενο καταφύγιο των πολιτών, δηλαδή τη Δικαιοσύνη, τότε τα πράγματα μάλλον είναι πολύ σκούρα. Η τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, εκτός από τις τοποθετήσεις, τις ταυτίσεις, τις διαφωνίες και τις ενστάσεις στα κυβερνητικά σχέδια, έληξε με έναν επεισοδιακό τρόπο που κάθε άλλο παρά τιμά τους δικαστικούς. Με ωμή παραβίαση του καταστατικού, με χονδροειδή παρέμβαση ακόμα και στον πρόεδρο της Γ.Σ. ψηφίστηκε η πρόταση του προεδρείου της ΕνΔΕ ενώ δεν συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία όπως ορίζει το καταστατικό.

Διαβάζοντας την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποτυπώθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργού και παρά τις διαβεβαιώσεις του για διάλογο και αποφυγή εκπλήξεων, σημειώνουμε κάποια πολύ ενδεικτικά για τις προθέσεις του σημεία. Υπενθυμίζουμε ότι στη διαβούλευση έχουν αναρτηθεί οι απανωτές και ακραία αναχρονιστικές αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση να επιβάλει στους ταλαίπωρους Ποινικούς Κώδικες παρά τις έντονες και σφοδρές αντιρρήσεις του νομικού και επιστημονικού κόσμου. Αναλυτικά έχουν διατυπωθεί ήδη στο σύνολό τους οι απόψεις για κάθε μία από τις επικείμενες αλλαγές της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕνΔΕ στην ιστοσελίδα τους (antimolia.gr), ενώ ήδη καταγράφονται και οι σφοδρές αντιρρήσεις δικηγόρων και ποινικολόγων. Μάλιστα την ερχόμενη Τετάρτη, σε δημόσια εκδήλωση που διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων είναι δεδομένο ότι θα διατυπωθούν οι έντονες διαφωνίες. Το αν τις ακούσουν ο υπουργός και το επιτελείο του μένει να αποδειχτεί. Παράλληλα ο δικαστικός «Καλλικράτης» έχει δημιουργήσει οξύτατες αντιδράσεις ανάλογες με εκείνες που ακολούθησαν το αυθαίρετο κλείσιμο σχολείων, τμημάτων ΑΕΙ, συγχωνεύσεις νοσοκομείων κ.λπ.

Μαζί... χρεοκοπήσαμε

Ο κ. Φλωρίδης στην ομιλία του επιτέθηκε σε όσους αρνούνται τις αλλαγές, οι οποίοι «κι αν έχουν δεσπόζουσα θέση στη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας, επιβάλλουν το να μη γίνονται οι αλλαγές» Κατά την άποψη του υπουργού, «στα χρόνια που πέρασαν, πολλές κοινωνικές ομάδες θεώρησαν ότι πετύχαιναν διαρκώς νίκες απέναντι σε ένα κράτος, λες και οι ομάδες αυτές δεν ήταν το ίδιο το κράτος. Νίκες, νίκες, νίκες παντού. Ολοι, νίκες απέναντι στο κράτος αλλά αυτές οι νίκες, όχι όλες, κάποιες, εμπεριείχαν το σπέρμα μιας τραγικής εθνικής ήττας η οποία εκδηλώθηκε με τη χρεοκοπία της χώρας». Με δυο λόγια, από το «μαζί τα φάγαμε» περάσαμε τώρα στο μαζί χρεοκοπήσαμε τη χώρα! Ο υπουργός στηλίτευσε την κατάταξη της Ελλάδας (και) στον χώρο της δικαιοσύνης σε μια από τις τελευταίες θέσεις στον χάρτη, σχολιάζοντας το πόσο κακό κάνει αυτό σε επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Οι αλλαγές και η αλλοίωση των Ποινικών Κωδίκων παρατίθενται στο δελτίο Τύπου ως «εμβληματική μεταρρύθμιση» με τη μάλλον κενή περιεχομένου διαβεβαίωση ότι θα εισακουστούν όλες οι απόψεις. Σε πλήρη συμφωνία μαζί του ήταν και οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η πρόεδρος κ. Κλάπα μίλησε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων καλώντας τους δικαστές να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες με «αυτογνωσία και αυτοβελτίωση». Η εισαγγελέας κ. Αδειλίνη υπερθεμάτισε στις επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις και σε ενδεχόμενες, πλην όμως απαραίτητα συναινετικές αλλαγές στον δικαστικό χάρτη. Η πρόεδρος της ΕνΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη εξέφρασε απλά αντιρρήσεις για την κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων σε νησιωτικές περιοχές. Σημειώνεται εδώ ότι, ενώ η κατάργηση αφορούσε όλα τα νησιά (πλην δύο πολύ επιλεκτικών εξαιρέσεων) που έχουν κάτω από 3.000 κατοίκους, στη συνέχεια ο αριθμός έγινε 3.100. Το μόνο νησί που εμπίπτει στη νέα κατηγορία και γλιτώνει θα είναι η Πάτμος (προφανώς δύσκολα θα τα έβαζε ο υπουργός και με την Εκκλησία).

Ο Γ. Φλωρίδης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «στο άρθρο 39 του σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή των Ελλήνων και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, προβλέπεται η αναπροσαρμογή (των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών) όπως ακριβώς την είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ θα επανέλθει η διάταξη (καταργήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη) της δυνατότητας των δικαστικών λειτουργών που παραλείπονται στις προαγωγές, να προσφεύγουν στις ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων». Με την ικανοποίηση των αυστηρά συνδικαλιστικών αιτημάτων το υπουργείο επιδιώκει τη συναίνεση και για τις επερχόμενες αλλαγές τους κώδικες και στον δικαστικό χάρτη. Ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μασάει τα λόγια του και απαντώντας στην κριτική για την πλήρη κατάργηση από το 2020 των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών δήλωσε πως «στις επιτροπές εργασίας θα υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι ξέρουν, αλλά και οι οποίοι δεν έχουν άλλου είδους δεσμεύσεις, δεν μετέχουν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για να νομοθετήσουν για τους δικούς τους πελάτες». Προφανώς η προσβλητική αυτή αποστροφή του λόγου του δεν θα περάσει απαρατήρητη.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Είπε το... ποίημα

Τέλος, επικαλέστηκε κατά την προσφιλή μέθοδο και του πρωθυπουργού τον λόγο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη την ώρα που παραλάμβανε το Νόμπελ το 1963, «σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται». Σπεύδοντας δε να εξηγήσει τα λόγια του ποιητή σημείωσε: «Στην πραγματικότητα, ο μεγάλος Σεφέρης ήθελε να πει πως, όλοι όσοι έχουμε δημόσια αξιώματα, πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας ότι η αποστολή μας είναι να υπηρετούμε τους άλλους, τον λαό». Τώρα πώς ακριβώς συνδέονται η απόφαση για πλήρη καταστρατήγηση του Ποινικού Δίκαιου, ο άκρατος ποινικός λαϊκισμός, η φαστ τρακ δικαιοσύνη και ο περιορισμός των εγγυήσεων μιας δίκαιης δίκης σε αποστολή υπηρέτησης του λαού, αυτό το γνωρίζουν μόνο ο ίδιος και οι συνεργάτες του που συνέταξαν το εκτρωματικό νομοσχέδιο.

Εντονες διαφωνίες και καταγγελία για αθέτηση των συμφωνημένων (δηλαδή για την ανάγκη των οργανικών θέσεων με ανακατανομή χωρίς την κατάργηση των πέντε Εφετείων) με τους δικηγόρους στη συνεδρίαση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων στη Χίο διατύπωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός.

Μειοψηφία ΕνΔΕ: Κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού

Η χθεσινή Γ.Σ. της Ενωσης αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη της και αυτό αποδείχθηκε από την τεράστια συμμετοχή που υπήρχε. Το προεδρείο είχε εμποδίσει με τρόπο κατάφωρα αντικαταστατικό τη διεξαγωγή έκτακτης Γ.Σ. το προηγούμενο διάστημα και ήταν φανερό ότι μεθόδευε και μια νέα υπονόμευση όταν συγκάλεσε προχθές Δ.Σ. για δήθεν οργανωτικά θέματα. Η ομάδα μας βρισκόταν διαρκώς σε επαγρύπνηση αυτές τις μέρες γνωρίζοντας τις μεθοδεύσεις της ομάδας Στενιώτη. Μετά τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πολλών συναδέλφων κατά τη χθεσινή ημέρα ο πρόεδρος της συνέλευσης, αρεοπαγίτης κ. Γιαρένης, έθεσε σε ψηφοφορία τις 5 προτάσεις που κατατέθηκαν. Η πρόταση Στενιώτη συγκέντρωσε 275 ψήφους, η δική μας πρόταση 200, η πρόταση της γενικής γραμματέως, η οποία διαχώρισε τη θέση της, 41 ψήφους και άλλες δύο προτάσεις 53 και 2 ψήφους, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης «οι αποφάσεις της Γ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών».

Και ακριβώς επειδή καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος της συνέλευσης ζήτησε από τα μέλη να μην απομακρυνθούν και να γίνει εκ νέου ψηφοφορία μεταξύ των δύο θέσεων που υπερίσχυσαν. Πριν προχωρήσουμε όμως στην τελική ψηφοφορία, τα δύο άλλα μέλη του προεδρείου της συνέλευσης, η εφέτης Αννα Ρήγα και ο ειρηνοδίκης Ιωάννης Δρίζης, διέκοψαν τη διαδικασία ύστερα από υποδείξεις της προέδρου της Ενωσης Μ. Στενιώτη και θεώρησαν τη διαδικασία λήξασα! Ο πρόεδρος της συνέλευσης μειοψήφησε και διαχώρισε τη θέση του από αυτή την εντελώς αντικαταστατική ενέργεια. Η Ενωση πλέον δεν έχει καμία θέση. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια άκυρη απόφαση για την οποία ως μέλη της Γ.Σ. επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος. Θα ενημερώσουμε ασφαλώς τόσο το υπουργείο, την ηγεσία του Αρείου Πάγου όσο και τα πολιτικά κόμματα να μη λάβουν υπόψη τους μια άκυρη και αντικαταστατική απόφαση, που εμπαίζει και προσβάλλει κατάφωρα τους εκατοντάδες δικαστικούς λειτουργούς που προσήλθαν μαζικά για να συσκεφθούν και να αποφασίσουν για το υπηρεσιακό τους μέλλον, τις συνθήκες εργασίας τους και τα οικονομικά και συνταξιοδοτικά τους αιτήματα.

Η χθεσινή παρωδία σχεδιάστηκε από ανθρώπους συνηθισμένους σε τέτοιες ενέργειες [...].

«Μπαράζ» εκδηλώσεων για τις αλλαγές στο ποινικό σύστημα

Κάτι πρωτοφανές κινείται στον νομικό κόσμο και παρά τις περί συναινέσεων διαβεβαιώσεις του υπουργού, δεν θα είναι για τον ίδιο καθόλου περίπατος ο διάλογος και οι απόψεις στις αλλαγές που προτείνει. Μέλει τώρα να αποδειχτεί αν όντως ο υπουργός θα αφουγκραστεί τις αντιδράσεις των -κατ’ αυτόν- «δικαιωματιστών», όπως προσβλητικά χαρακτήρισε όσους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, όπως και τις σφοδρές αντιρρήσεις των επιστημόνων, των νομικών αλλά και των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ή αν θα επιλέξει την απόλυτη κυβερνητική απομόνωση.

● Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου (ΕΕΠΔ) και Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων (ΕΕΠ)

Η ΕΕΠΔ και η ΕΕΠ προσκαλούν σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης: Αναμόρφωση ή παραμόρφωση του ποινικού συστήματος;», την Τετάρτη 13/12/2023 και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60). Θα μιλήσουν οι: Ιωάννης Γιαννίδης (πρόεδρος ΕΕΠΔ, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ), Ηλίας Αναγνωστόπουλος (πρόεδρος ΕΕΠ, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ), Χάρης Δαλακούρας (αντιπρόεδρος ΕΕΠΔ, καθηγητής ΔΠΘ), Αριστομένης Τζαννετής (γ.γ. ΕΕΠ, αν. καθηγητής ΕΚΠΑ), Αλεξανδρος Δημάκης (γ.γ. ΕΕΠΔ, αν. καθηγητής ΕΚΠΑ), Τόνια Τζαννετάκη (επ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ).

● Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου προσκαλεί σε δημόσια συζήτηση με θέμα το νέο σχέδιο νόμου, «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», την Παρασκευή 15.12.2013, ώρα 17.00 στην αίθουσα «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Θα μιλήσουν: Αρης Χαραλαμπάκης (ομ. καθηγητής ΔΠΘ), Γεώργιος Βούλγαρης (εισαγγελέας Εφετών), Θεμιστοκλής Σοφός (Δ.Ν. δικηγόρος), Αργύρης Καρράς (ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ), Πολυχρόνης Τσιρίδης (Δ.Ν. δικηγόρος, επισκ. καθηγητής ΕΠΚ). Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του ινστιτούτου «Οι νέοι νομικοί και τα σύγχρονα ζητήματα του ποινικού δικαίου» και θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Χρίστο Χ. Μυλωνόπουλο.

● Εκδήλωση του Δ.Σ. Ροδόπης με θέμα «Σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες» την Τρίτη 12/12/2023 και ώρα 18.00 στην αίθουσα «Παπανικολάου». Θα συντονίσουν οι Θ. Δαλακούρας (καθηγητής ΔΠΘ) και Γ. Δημήτραινας (αν. καθηγητής ΔΠΘ) και θα μιλήσουν οι Α. Αποστολίδου (επ. καθηγήτρια ΔΠΘ), Β. Αδάμπας (επ. καθηγητής ΔΠΘ, εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας), Δ. Συμεωνίδης (επ. καθηγητής ΔΠΘ), Ν. Αποστολίδης (επ. καθηγητής ΔΠΘ), ενώ θα παρέμβει και ο Κ. Κοσμάτος (αν. καθηγητής ΔΠΘ).

● Ημερίδα αντι-διαβούλευσης διοργανώνει η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας. τη Δευτέρα 18/12/2023 και ώρα 17.00, στη μεγάλη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με θέμα «Οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: μια ολοκληρωτική αντιμεταρρύθμιση». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την εισήγηση του Κώστα Παπαδάκη «Η βασική φιλοσοφία της ποινικής αντιμεταρρύθμισης». Θα ακολουθήσει το Α’ τραπέζι με θέμα «Ο Ποινικός Κώδικας στον Προκρούστη του ποινικού λαϊκισμού» και ομιλήτριες τις Αννυ Παπαρρούσου (Η αυστηροποίηση των ποινών και η εγκληματοποίηση της πολιτικής δράσης), Κλειώ Παπαπαντολέων (Περισσότερη φυλακή για όλους: Η επίθεση στον θεσμό της αναστολής έκτισης της ποινής), Ιωάννα Κούρτοβικ («Τα ισόβια να είναι ισόβια»; Υφ’ όρον απόλυση και κοινωνικό αποτύπωμα της αντεγκληματικής πολιτικής), Ιωάννα Στεντούμη (Σεξουαλικά εγκλήματα – Ενδοοικογενειακή βία: είναι λύση η αυστηροποίηση των ποινών;). Μία ώρα μετά, στις 19.00, ακολουθεί το Β’ τραπέζι με θέμα: «Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ως εργαλείο ακύρωσης των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου». Ομιλητές: Βασίλης Παπαστεργίου (Μονομελή δικαστήρια και στέρηση της ελευθερίας: η αδύνατη ισορροπία μεταξύ αυθαιρεσίας και εγγυήσεων), Μαρίνα Δαλιάνη (Οι καταθέσεις των αστυνομικών στην προδικασία ως αναγνωστέα έγγραφα χωρίς εξέταση στο ακροατήριο: η νομιμοποίηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας), Κατερίνα Πουρναρά (Κατάργηση Συμβουλίων και ενδιάμεσης διαδικασίας: με τι κόστος;), Δημήτρης Σαραφιανός (Δικαιοσύνη μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν: η ταξική διάσταση), Γιώργος Καρκανιάς (Φυλακές: η χωματερή της ποινικής αντιμεταρρύθμισης). Θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ για τα συμπεράσματα και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ενάντια στην ψήφιση των νέων Κωδίκων θα μιλήσει ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι Ποινικοί Κώδικες, ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι... άλλοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας