Επιδεικτική περιφρόνηση, δικονομικές παρατυπίες και συνθήκες δικαστικής φαρσοκωμωδίας εκτυλίχθηκαν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, γεννώντας πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης με κατηγορούμενους τέσσερις αναρχικούς που όχι μόνο διώκονται με κραυγαλέες και βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, αλλά στερούνται, ταυτόχρονα, το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους υπεράσπισης που επιθυμούν.
Η υπόθεση αφορά ρίψη μολότοφ στο Τμήμα Τροχαίας Πειραιά που έγινε στις 14 Νοεμβρίου του 2021 από την οποία δεν κινδύνεψε κανείς.
Οι κατηγορούμενοι, παρ’ όλα αυτά, βαρύνονται με συνολικά 8 κατηγορίες: τέσσερα κακουργήματα, με βαρύτερο αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία, και -κατά περίπτωση- τέσσερα πλημμελήματα (φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εξύβριση, απειλή, βία σε βάρος υπαλλήλων). Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους που συνελήφθησαν πρώτοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, όταν τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» μετέτρεπε σε κακούργημα το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εμπρηστικών υλών, επισείοντας κάθειρξη έως δέκα ετών.
Τα προβλήματα φάνηκαν από νωρίς χθες το πρωί, όταν στον χώρο των φυλακών Κορυδαλλού όπου αναμενόταν να συνεδριάσει το δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανείς άλλος πέρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης, Γιώργο Κακαρνιά, Κώστα Παπαδάκη, Κάτια Τάτση και Μανώλη Πετρακάκη: ούτε οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν ούτε οι δικαστές παρουσιάστηκαν ούτε και οι ένορκοι που επρόκειτο να κληρωθούν για να συγκροτηθεί το δικαστήριο. Τρεις ώρες αργότερα οι συνήγοροι υπεράσπισης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησαν από την αίθουσα αφήνοντας μια γραπτή δήλωση για να παραληφθεί από τον πρόεδρο της έδρας κ. Δελεζάνο.
Οι τακτικοί δικαστές ανέβηκαν στα έδρανα του δικαστηρίου λίγο πριν από τη 1 μ.μ., επικαλούμενοι άλλες συνεδριάσεις που προηγούνταν. Και αντί η δίκη να οδηγηθεί σε διακοπή, οι τακτικοί δικαστές αποφάσισαν να ορίσουν αυτεπάγγελτα δικηγόρους στους κατηγορούμενους, παρά το γεγονός πως και οι ίδιοι σεβόμενοι την απόφαση των συνηγόρων τους ζήτησαν να διακόψουν, τονίζοντας πως θέλουν τους δικηγόρους στους οποίους οι ίδιοι έχουν αναθέσει την υπεράσπισή τους: «Κι εμείς ήμασταν έξι ώρες στον Κορυδαλλό και δεν ξέραμε τι γίνεται», «Είχαμε κλειστεί στο Μεταγωγών τόσες ώρες χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο. Σεβόμαστε τις επιλογές τους», δήλωσαν ενώπιον του προέδρου της έδρας.
Φαστ τρακ διαδικασία
Επειτα από επανειλημμένες διακοπές και διασκέψεις που διήρκεσαν ώς τις 4 το μεσημέρι, το δικαστήριο διόρισε δύο δικηγόρους νομικής βοήθειας, παρά το γεγονός πως οι κατηγορούμενοι έχουν το δικονομικό δικαίωμα να αρνηθούν διορισμένο συνήγορο υπεράσπισης δύο φορές. Οι δύο δικηγόροι μάλιστα αποδέχθηκαν τον διορισμό τους και αμέσως το δικαστήριο διέκοψε έτσι ώστε σε μόλις δύο ώρες (!) να μελετήσουν μια ογκωδέστατη δικογραφία χιλιάδων σελίδων και πολύωρου οπτικοακουστικού υλικού.
Πρόκειται για απροκάλυπτη προσπάθεια να διενεργηθεί μια φαστ τρακ δικαστική διαδικασία χωρίς κανένα εχέγγυο για τη δίκαιη έκβασή της – πόσο μάλλον ενώ οι δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων συμπληρώνουν το προβλεπόμενο 18μηνο της προφυλάκισής τους την ερχόμενη Κυριακή και η Δικαιοσύνη έχει ήδη εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια διεξαγωγής της δίκης.
Η δίκη διακόπηκε για σήμερα έπειτα από δήλωση της μιας εκ των δύο συνηγόρων που τελικά αρνήθηκε να αναλάβει κάποιον κατηγορούμενο λόγω φόρτου εργασίας.
«Θα εμφανιστούμε και θα υπερασπίσουμε και τους εντολείς μας και τη δικονομική τάξη», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. «Απαιτούμε από τις αρμόδιες πειθαρχικές αρχές και την άμεση και αυτεπάγγελτη κατά νόμο διερεύνηση και απόδοση των δεουσών πειθαρχικών ευθυνών σε κάθε ευθυνόμενο», συμπληρώνουν, ενώ καλούν τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς να προασπίσουν την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος.
