ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Εύα Παπαδοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα πρώτα συμπεράσματά της για την τραγωδία στα Τέμπη παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ η πενταμελής ομάδα πραγματογνωμόνων που έχει οριστεί από οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Στόχος της επιτροπής είναι η έκδοση πραγματογνωμοσύνης, που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, και στο επίκεντρό της, όπως είπαν, είναι η βελτίωση της ασφάλειας των τρένων. Γι’ αυτό και τα στοιχεία, επισήμαναν, μελετώνται ώστε να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια και να αποφευχθεί επανάληψη δυστυχήματος.

Στα μέχρι στιγμής ευρήματα, που είναι αποτέλεσμα και επιτόπιας έρευνας και θα κατατεθούν στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, περιλαμβάνονται διαχρονικά και συστημικά προβλήματα στον ΟΣΕ και στην Hellenic Train, όπως η μη τυποποιημένη ασύρματη επικοινωνία μεταξύ σταθμών – συρμών και η ελλιπής εκπαίδευση των νέων σταθμαρχών. Οι πραγματογνώμονες παρατηρούν ακόμη σοβαρότατες ελλείψεις στο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας ανάμεσα σε σταθμαρχεία και συρμούς, με ανεπαρκές σύστημα επικοινωνίας, αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συστήματος τηλεδιοίκησης.

«Ψάχνουμε να δούμε τι πραγματικά συνέβη», τόνισε αρχικά ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός μηχανικός και διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων: «Ξεκινήσαμε με έναν τεχνικό σύμβουλο, αλλά σύντομα έγινε κατανοητό πως δεν φτάνει, χρειάζονται πολλαπλές ειδικότητες για να φωτίσουν τις όλες όψεις του δυστυχήματος».

«Δυστυχώς έγινε φανερό στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διαπιστώσαμε, ότι δεν υπήρχε καμία αυτόματη ασφαλιστική διάταξη ώστε να αποτρέψει το δυστύχημα και φαίνεται πως η έλλειψη αυτόματων συστημάτων είναι αυτή που το προκάλεσε», επισήμανε ο Γιώργος Περιβολιώτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και σύμβουλος Εισαγγελίας.

Τα δομικά προβλήματα του ΟΣΕ και της Hellenic Train με κοινό σημείο την έλλειψη ή μη τήρηση συγκεκριμένων τυποποιημένων διαδικασιών τόνισε και ο Γιώργος Βλασσόπουλος, υποπτέραρχος ε.α. «Δεν αρκεί να βρούμε ποιος φταίει, αλλά να δούμε γιατί φταίει, αν το πρόβλημα είναι τα ωράρια, η εκπαίδευση, η μη τυπική φρασεολογία που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι μέσω των ασυρμάτων. Αν, για παράδειγμα, η επικοινωνία τους ήταν τυπική, είναι πολύ πιθανό εμείς να μην ήμασταν εδώ».

Ο Κώστας Λακαφώσης, μηχανολόγος-αεροναυπηγός μηχανικός συμπλήρωσε πως οι σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μεταφορών: «Πώς είναι δυνατόν να ξεκινάνε τα τρένα να κινούνται εν γνώσει τους ότι το ένα και μοναδικό μέτρο ασφαλείας, ο ασύρματος δηλαδή, δεν λειτουργεί γιατί υπάρχουν ήδη γνωστά σημεία που δεν πιάνει; Είναι αδιανόητο ότι λειτουργούν τα τρένα με 0 συστήματα επικοινωνίας, αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει».

Για κενά της νομοθεσίας σε ζητήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας έκανε λόγο ο Βασίλης Παπαδόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός, ο οποίος τόνισε πως στο πόρισμα θα συστήνεται η δημιουργία κανονισμών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, καθώς και οι τακτικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.