• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.5°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 20.4°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.1°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.3°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  54%

Το πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο στο ακέραιο, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τροπολογία για τους απλήρωτους δικηγόρους της νομικής βοήθειας

 • A-
 • A+
Προβλέπεται η καταβολή του 80% των ποσών που οφείλονται για τα έτη 2019 έως και 2022, ύψους 280 εκατ. ευρώ, χωρίς πάντως να διασφαλίζεται ότι η τροπολογία δεν θα μείνει και αυτή τη φορά ανεφάρμοστη, όπως έγινε με τις τρεις προηγούμενες.


Η μακρά αποχή των δικηγόρων νομικής βοήθειας, δηλαδή όσων διορίζονται για να εκπροσωπούν πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρους, άσκησε σημαντική πίεση στην κυβέρνηση και σε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής του 80% των ποσών αμοιβής των περίπου 43.000 ειδικών γραμματίων που εκκρεμούν για τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022. Το συνολικό ποσό ξεπερνάει τα 280 εκατ. ευρώ. 

Η πληρωμή του 80% των οφειλομένων θα γίνει ως εξής: Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την είσπραξη των σχετικών αποζημιώσεων. Η Ολομέλεια θα υποβάλει πίνακα δικαιούχων και οφειλόμενων αποζημιώσεων, με τις υπεύθυνες δηλώσεις των δικαιούχων ανά Δικηγορικό Σύλλογο, στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Το ΤΑΧΔΙΚ θα προχωρήσει σε έκδοση χρηματικών ενταλμάτων ανά Δικηγορικό Σύλλογο για την πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων εντός δύο μηνών από τη διαβίβαση των υπεύθυνων δηλώσεων σε αυτό. Τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πιστωτικά ιδρύματα ή τρίτους. Το υπόλοιπο 20% των ποσών αμοιβής η τροπολογία ορίζει ότι θα εκκαθαριστεί και θα καταβληθεί με τη συνήθη διαδικασία. 

Είναι αυτή η τροπολογία η λύση που ανέμεναν οι δικηγόροι; Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, «πρόκειται για σημαντική νίκη του δικηγορικού σώματος και δικαίωση της εκ μέρους μας ανάδειξης του θέματος και των συνακόλουθων αποφάσεων της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τις σχετικές υποθέσεις, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Παρ' όλα αυτά, όπως διδαχθήκαμε από τον αρχαίο ρήτορα Δημοσθένη και μας θύμισε κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με αναφορά στο επίμαχο θέμα, "ἐπειδὰν γάρ τι δόξῃ καὶ ψηφισθῇ, τότ᾽ ἴσον τοῦ πραχθῆναι ἀπέχει ὅσονπερ πρὶν δόξαι", δηλαδή "όταν κάτι θεωρηθεί σωστό και ψηφιστεί, ακόμα και τότε απέχει τόσο από το να γίνει πράξη όσο και πριν αποφασιστεί"». 

Ο κ. Μαντζούτσος θυμίζει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν ψηφιστεί άλλες τρεις τροπολογίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος (μερική προκαταβολή των αποζημιώσεων, εκκαθάριση των αποζημιώσεων από υπαλλήλους Δικηγορικών Συλλόγων ή δικηγόρους, απόσπαση υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στο ΤΑΧΔΙΚ), αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. «Και ναι μεν είθισται στην ελληνική πραγματικότητα να ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται, όμως είναι πρωτοφανές ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα να τροποποιείται διαδοχικά ο ίδιος νόμος τέσσερις φορές (!) και κάθε φορά να ψηφίζεται για το ίδιο θέμα μία νέα διάταξη μέσα σε λίγους μήνες επειδή δεν εφαρμόζεται η προηγούμενη! Είναι άραγε αυτό κράτος δικαίου; Είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος να λειτουργούν η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία; Και ποιος μας εγγυάται ότι θα εφαρμοστεί αυτή η νέα τροπολογία, τη στιγμή που οι προηγούμενες τρεις δεν εφαρμόστηκαν; Αναμένουμε λοιπόν να δούμε, επιτέλους, την εφαρμογή της στην πράξη». 

Για τον αντιπρόεδρο του ΔΣΑ «η τροπολογία αυτή είναι εγγενώς προβληματική επειδή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα καταστεί εφικτή η εκκαθάριση ως προς το υπόλοιπο 20%. Με απλά λόγια, το πρόβλημα της εκκαθάρισης των φακέλων σε διοικητικό επίπεδο παραμένει ανεπίλυτο στο ακέραιο, καθώς είτε πρόκειται για το 100% είτε για το 20% είτε για το 1% του ποσού, η διαδικασία εκκαθάρισης που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ακριβώς η ίδια. Το πρόβλημα θα λυνόταν, έστω προσωρινά για τα τέσσερα προηγούμενα έτη, αν είχαμε εισακουστεί και η κυβέρνηση κατέβαλλε, με τη διαδικασία που προβλέπει η ανωτέρω τροπολογία, το 100% των οφειλόμενων ποσών (αντί του 80%), ώστε το ΤΑΧΔΙΚ να απαλλαγεί από το βάρος της εκκαθάρισης αυτών των 43.000 φακέλων. Γι’ αυτό φρονώ ότι ως δικηγορικό σώμα πρέπει να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τη στελέχωση του ΤΑΧΔΙΚ, όπως προβλέπει ο νόμος, διότι σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο δεν θα μπορέσουν εκ των πραγμάτων να εκκαθαριστούν οι φάκελοι των τελευταίων τεσσάρων ετών, αλλά επιπλέον θα συσσωρευτούν τόσοι κι άλλοι τόσοι φάκελοι μέσα στα επόμενα έτη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τέλος η αποχή δικηγόρων νομικής βοήθειας
Την αναστολή της μακράς αποχής των δικηγόρων νομικής βοήθειας προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει τη δυνατότητα καταβολής του 80% των ποσών αμοιβής που εκκρεμούν για τα έτη...
Τέλος η αποχή δικηγόρων νομικής βοήθειας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποχή δικηγόρων από τις ποινικές δίκες - Διαμαρτυρία στο Εφετείο κατά του πλαφόν
Την ξεκάθαρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι δικηγόροι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μόνο μία αναβολή δίκης λόγω κωλύματος, διατρανώνει ο ΔΣΑ, που εισηγείται κλιμάκωση κινητοποιήσεων από...
Αποχή δικηγόρων από τις ποινικές δίκες - Διαμαρτυρία στο Εφετείο κατά του πλαφόν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επί ποδός οι δικηγόροι για το πλαφόν στις αναβολές
Αμεση απόσυρση της διάταξης για το «πλαφόν» στις αναβολές και διάλογο από μηδενική βάση με το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούν οι δικηγόροι, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Επί ποδός οι δικηγόροι για το πλαφόν στις αναβολές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιδράσεις για τον νέο Κώδικα
«Σαν βαποράκι των εισπρακτικών εταιρειών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει τους δικηγόρους σε εισπρακτικές εταιρείες», σχολίασε η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή.
Αντιδράσεις για τον νέο Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι οι δικαστικοί διερμηνείς Αττικής
Η καταβολή δεδουλευμένων δεν είναι αυτονόητη για τους δικαστικούς διερμηνείς της Αττικής, στους οποίους οφείλονται τουλάχιστον 200.000 ευρώ από το 2008 έως σήμερα.
Και κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι οι δικαστικοί διερμηνείς Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας