• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.3°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.6°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.5°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  4 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  89%

Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Στην πρώτη σειρά ο πυρηνάρχης Πατέλης, ανάμεσα στους Καζαντζόγλου και Τσακανίκα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αποφυλάκιση Πατέλη ροκανίζει την ιστορική απόφαση

 • A-
 • A+
Στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης μεταφέρεται το πρόβλημα της αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής, σε κλίμα σφοδρών πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων ● Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε να του διαβιβαστεί η απόφαση με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα του κρατούμενου προκειμένου να μελετήσει αν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προκάλεσε η αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, μετά και τη θύελλα αντιδράσεων. Προτού περάσουν 24 ώρες από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, ο εισαγγελέας διέταξε να του διαβιβαστεί η απόφαση με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης προκειμένου να μελετήσει αν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση. Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο όλο το σκεπτικό του εισαγγελέα της έδρας, το οποίο και υιοθέτησε στη συνέχεια κατά πλειοψηφία το δικαστήριο. Είναι προφανές ότι το βασικό σημείο του σκεπτικού είναι εκείνο που έδωσε και στον κ. Πλιώτα το έναυσμα για την παρέμβαση.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας είπε ότι «έχω την αίσθηση ότι η πράξη έγινε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών και δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης» ενώ επικαλέστηκε και το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου εφόσον εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Με δυο λόγια, ο εισαγγελέας και στη συνέχεια το δικαστήριο αναστολών απέρριψαν στην ουσία την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αρνήθηκε την αναστολή ποινής για τα περισσότερα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ακριβώς διότι έκρινε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάπραξης νέων αδικημάτων. Επιπλέον το τεκμήριο αθωότητας που επικαλείται ο εισαγγελέας για την αναστολή δεν μπορεί να ισχύει ως επιχείρημα δεδομένου ότι πριν από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης όλοι οι καταδικασμένοι έχουν τεκμήριο αθωότητας και συνεπώς θα έπρεπε να καταργηθεί η δυνατότητα φυλάκισής τους.

Εδώ είναι η βασική αδυναμία του σκεπτικού της απόφασης που, πέρα από τις αντιδράσεις, οδήγησε τον κ. Πλιώτα στην απόφαση να εξετάσει την ορθότητά της. Τα υπόλοιπα περί ψυχολογικών θεμάτων του παιδιού του κρατούμενου είναι απλώς δευτερεύουσες δικαιολογίες για την απόφαση αποφυλάκισης. Διότι αυτό που αποδείχθηκε κατά τη μακροχρόνια ακροαματική διαδικασία και επισφραγίστηκε με την απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Πατέλη σε δεκαετή κάθειρξη, είναι ότι, μετά την εντολή του περιφερειάρχη Γ. Λαγού, ο Γ. Πατέλης έδωσε το σύνθημα για τη δολοφονική επιδρομή του τάγματος της Νίκαιας. Εγείρεται, επομένως, το καθαρά νομικό ζήτημα του έωλου σκεπτικού της απόφασης και μένει να δούμε αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα προχωρήσει σε αναίρεση της απόφασης.

Δικαιολογημένα η απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις καθώς δίνει το μήνυμα ότι η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει με επιείκεια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και αυτό προσβάλλει κατάφωρα το αίσθημα δικαίου. Πόσω μάλλον που έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αυστηροποιεί τις ποινές και περιστέλλει δραστικά το επιτυχημένο μέτρο της υφ' όρον απόλυσης,  επαναφέροντας τον Ποινικό Κώδικα στην πλέον αναχρονιστική και σκληρή μορφή του. Είναι προφανές ότι αν αυτό επιτραπεί να γίνει, τότε ακόμα πιο εύκολα και εν μέρει αναγκαστικά η έδρα θα αποφασίζει την απευθείας αναστολή ποινής για καταδικασμένους μια και η υφ' όρων απόλυση και το βραχιολάκι θα φαντάζουν άπιαστα όνειρα για τους κρατούμενους.

Οι σφοδρές αντιδράσεις

Προφανώς η πρώτη αντίδραση προήλθε από την οικογένεια Φύσσα μέσω των δικηγόρων της που τόνισαν ότι «όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις» σαν αυτή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε με ένα στίχο του Ελύτη: «7/10/20. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πυρηνάρχης Πατέλης καταδικάζεται σε 122 μήνες φυλάκισης. Αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. "Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα"».

Για το ΚΚΕ, η απόφαση «προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής», ενώ για το ΜέΡΑ25 «η εμφανής ευνοϊκή μεροληψία του δικαστηρίου φοβούμαστε ότι αναιρεί το ίδιο του το επιχείρημα ότι "δεν υφίστανται πλέον οι συγκεκριμένες συνθήκες και οι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους τελέστηκε το αδίκημα"».

Η Λαϊκή Ενότητα χαρακτήρισε την απόφαση «το λιγότερο εξοργιστική και προκλητική», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτησε την κατάργησή της και η ΚΕΕΡΦΑ έκανε λόγο για «μαχαιριά της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων και του αντιφασιστικού κινήματος».

Συγκινητική η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα, γιου του δολοφονημένου Νίκου Τεμπονέρα, την οποία απευθύνει στη Μάγδα Φύσσα και υπογράφει: «Από ένα γιο, στη μάνα όλου του κόσμου...»: «Ξέρω πώς νιώθεις. Θες να πάρεις μια πέτρα και να την πετάξεις πάνω του, με όλη σου τη δύναμη. Να φτύσεις, όσο πιο δυνατά μπορείς, μέχρι να μην σου μείνει σάλιο στο στόμα. Να τον κάνεις κομμάτια. Πάντα σκεφτόμουν, τι θα του έλεγα εγώ, αν τον συναντούσα μπροστά μου. Πέρασαν 30 χρόνια, μα τώρα ξέρω: "Σε λυπάμαι και τώρα όπως και τότε..." και θα συνέχιζα, στο δρόμο μου. Εμαθα να μη μισώ, αλλά και να μην αλλάζω δρόμο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
5,5 χρόνια στον Χρ. Ζέρβα
Καταδικάστηκε και στο Εφετείο ο άλλοτε μετακλητός του Μιχαλολιάκου και γραμματέας Αμπελοκήπων της Χ.Α. για την επίθεση, το 2017, στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη έξω από τα γραφεία του μορφώματος.
5,5 χρόνια στον Χρ. Ζέρβα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνεχίζει να κρατείται στον Δομοκό ο χρυσαυγίτης Πανταζής
Την τύχη του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργου Πατέλη, ζήλεψε ο έτερος πυρηνάρχης της οργάνωσης στο Πέραμα, Τάσος Πανταζής, και υπέβαλε δεύτερη αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής του μετά την...
Συνεχίζει να κρατείται στον Δομοκό ο χρυσαυγίτης Πανταζής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Πατέλη
Την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής μελετά ο Βασίλειος Πλιώτας.
Παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Πατέλη
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αποφυλακίστηκε και ο Γ. Πατέλης
Ο Γ. Πατέλης έγινε ο τρίτος χρυσαυγίτης που αποφυλακίστηκε μετά τους Γιώργο Τσακανίκα και Νίκο Παπαβασιλείου πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από τη μέρα καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.
Αποφυλακίστηκε και ο Γ. Πατέλης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αποφυλακίζεται ο χρυσαυγίτης Πατέλης, πυρηνάρχης της Νίκαιας
Δεκτή κατά πλειοψηφία έκανε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών την αίτηση αποφυλάκισης του «ό,τι κινείται σφάζεται» πυρηνάρχη Νίκαιας.
Αποφυλακίζεται ο χρυσαυγίτης Πατέλης, πυρηνάρχης της Νίκαιας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραμένει στη φυλακή ο χρυσαυγίτης Μπαρέκας
Η εισαγγελέας πρότεινε την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αλλά η έδρα απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρώτη προσπάθεια του Θωμά Μπαρέκα να βγει από τη φυλακή.
Παραμένει στη φυλακή ο χρυσαυγίτης Μπαρέκας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας