• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.4°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απoρρίφθηκε το αίτημα για τυπικούς λόγους

 • A-
 • A+
Κατέρρευσαν χθες σαν τραπουλόχαρτα οι συντονισμένες επικοινωνιακές εκστρατείες με στόχο να δημιουργηθεί στους πολίτες η εικόνα ότι τάχα ο κρατούμενος απεργός πείνας, αντί να στρέφεται στα αρμόδια δικαστήρια, εκβιάζει την κυβέρνηση. ● Αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας πράξης υπηρεσιακού παράγοντα είναι τα διοικητικά δικαστήρια.

Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας: «Το αίτημα [της υπεράσπισης Δ. Κουφοντίνα] απορρίπτεται για τυπικούς λόγους, ενώ ο έλεγχος νομιμότητας της απόφασης μεταγωγής ανήκει αποκλειστικά στα διοικητικά δικαστήρια».

Ετσι ακριβώς κατέρρευσαν χθες σαν τραπουλόχαρτα οι συντονισμένες κυβερνητικές και επικοινωνιακές εκστρατείες με στόχο να δημιουργηθεί στους πολίτες η εικόνα ότι τάχα ο κρατούμενος απεργός πείνας, αντί να στρέφεται στα αρμόδια δικαστήρια, εκβιάζει την κυβέρνηση.

Το αφήγημα κατέρρευσε με βούλευμα από τα ίδια τα δικαστικά όργανα. Κι όλα αυτά ενώ η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής γνώριζε πολύ καλά ότι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, στην οποία προΐσταται, ακόμα εξετάζει το δεύτερο αίτημα αλλαγής της απόφασης. Χωρίς αυτήν την απόφαση της ΚΕΜ ήταν απολύτως αδύνατο να αποφανθεί επί της ουσίας το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας. Αυτό ακριβώς όμως έλεγαν από την πρώτη στιγμή οι δύο συνήγοροι Ι. Κούρτοβικ και Θ. Σοφός που προσέφυγαν στο δικαστήριο.

Ομως χθες αναδείχτηκε κι άλλο ένα σοβαρό ζήτημα, που είναι η δεύτερη καθαρή διατύπωση της απόφασης. Αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας πράξης υπηρεσιακού παράγοντα είναι τα διοικητικά δικαστήρια. Κι ενώ αρχικά στο ΣτΕ προηγήθηκε «πόρτα» αναρμοδιότητας στους δικηγόρους που επιχείρησαν να κάνουν προσφυγή, χρειάστηκε χθες να διαβεί την πόρτα του ΣτΕ και ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός (π. σύμβουλος του Δ.Σ. στο ΔΣΑ) καταθέτοντας προσφυγή κατά της (πρώτης) απορριπτικής απόφασης της ΚΕΜ και κατά της παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.

Με την προσφυγή ζητούνται η έκδοση προσωρινής διαταγής η οποία να «παγώνει» τη σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, η έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και η ακύρωση της εν λόγω απόφασης της Σοφίας Νικολάου.

Ο Δ. Σαραφιανός υποστηρίζει ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αφού τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία με την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος. Το αίτημα για προσωρινή διαταγή εξετάζεται συνήθως σε ελάχιστο διάστημα από το ΣτΕ, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει άμεσος κίνδυνος ζωής.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός Δ.Ν. δήλωσε: «Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η επίλυση του θέματος εναπόκειται στην Πολιτεία και μόνον. Εκανα ως δικηγόρος ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύω, για την αποκλιμάκωση μιας έντασης που μόνο βλαπτική μπορεί να είναι για τη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ βρίσκεται στο μέσον μιας ποικιλόμορφης κρίσης. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα βρει στην Πολιτεία τους αποδέκτες που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επιδείξουν την πολιτική ωριμότητα που απαιτείται».

Τι λέει το βούλευμα

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ως εκ τούτου, από τα στοιχεία που προσκομίζει ο προσφεύγων με το έγγραφο [...] της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής που επισυνάπτεται αυτεπαγγέλτως στον φάκελο της υπόθεσης, προκύπτει ότι επί του επικαλούμενου αιτήματος μεταγωγής του κρατουμένου στον Κορυδαλλό δεν εξεδόθη μέχρι την κατάθεση της υπό κρίση προσφυγής απορριπτική απόφαση της ΚΕΜ [...] Και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους και για δεύτερη συνεχόμενη φορά, όπως απαιτεί ρητώς η διάταξη του αρ. 9 Ν. 2776/1999[…]».

Μόνο τότε, σύμφωνα με το Συμβούλιο, θα μπορούσε να προσφύγει ο κρατούμενος στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών του οποίου η αρμοδιότητα περιορίζεται αποκλειστικά στον έλεγχο της νομιμότητας της δεύτερης απορριπτικής απόφασης της ΚΕΜ. «Πολύ περισσότερο η αρμοδιότητα εξέτασης της νομιμότητας έκδοσης ατομικών εκτελεστών διοικητικών πράξεων όπως είναι οι προβαλλόμενες και ο έλεγχος της νομιμότητας της υλικής ενέργειας μεταγωγής του προσφεύγοντος ανήκει αποκλειστικά στα διοικητικά δικαστήρια, όπως και η αναστολή εκτέλεσης δυσμενούς ατομικής εκτελεστής διοικητικής πράξης. Κατόπιν των ανωτέρω, η κρινόμενη προσφυγή πρέπει να απορριφθεί για τυπικούς λόγους».

Στο μεταξύ, ενώ δεν υπάρχει κανένα επίσημο δελτίο Τύπου από το Νοσοκομείο Λαμίας για την πορεία της υγείας του απεργού πείνας, μετά την επί τετραήμερο απαγόρευση στους γιατρούς της οικογένειας και στη συνήγορό του να τον επισκεφθούν, δόθηκε τελικά άδεια για σήμερα.

Συλλογή υπογραφών για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων

Διεθνές κάλεσμα σε όλες τις δικηγορικές ενώσεις και τους συλλόγους νομικών και δικηγόρων προκειμένου να συνυπογράψουν διαμαρτυρία απηύθυνε η «Πρωτοβουλία των Δικηγόρων και των Νομικών» που σχηματίστηκε μετά τις αλλεπάλληλες αστυνομικές επιθέσεις εναντίον τους.

Ηδη μέχρι τώρα έχουν υπογράψει ενώσεις και σύλλογοι, ακόμα και δικαστικοί, από πολλές χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Το κείμενο αναφέρεται στην «Επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα στη διάρκεια δράσεων αλληλεγγύης υπέρ του σεβασμού του Δικαίου για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα» και καταγράφει μία προς μία τις εκκλήσεις και τις πρωτοβουλίες χιλιάδων Ελλήνων δικηγόρων, τις επιθέσεις -ακόμα και με προσαγωγές- των αστυνομικών εναντίον τους, προσθέτοντας και τους προσχηματικούς αποκλεισμούς που έγιναν στο Facebook.

Και καταλήγει: «Αυτές οι επιθέσεις σηματοδοτούν σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και καταστολή εναντίον δικηγόρων, ανοίγοντας τον δρόμο προς άγνωστες, ολοκληρωτικές συμπεριφορές. Απαιτούμε:

Σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων
Τέλος της αστυνομικής βίας
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους δικηγόρους στην Ελλάδα!
Μακριά τα χέρια σας από τους δικηγόρους!»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο
Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών συνεδρίασε και απέρριψε το αίτημα του απεργού πείνας για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, επιβεβαιώνοντας την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να τον αφήσει να «σβήσει».
Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναρμόδιο και το ΣτΕ για Κουφοντίνα, η ΚΕΜ τον αφήνει να πεθάνει
Συνεχίζει την ανάλγητη και προκλητική στάση της η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η οποία κρατά τον επί 62 μέρες απεργό πείνας εγκλωβισμένο στο αδιέξοδο που αυτή έχει δημιουργήσει και τον οδηγεί συνειδητά στον...
Αναρμόδιο και το ΣτΕ για Κουφοντίνα, η ΚΕΜ τον αφήνει να πεθάνει
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναρμόδιο δηλώνει και το ΣτΕ για το αίτημα μεταγωγής του Κουφοντίνα
Το ένα μετά το άλλο τα δικαστήρια απορρίπτουν την εξέταση του αιτήματος για τη μεταγωγή του απεργού πείνας και δίψας, δηλώνοντας αναρμόδια. Ανάλογη απόφαση πήρε σήμερα και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναρμόδιο δηλώνει και το ΣτΕ για το αίτημα μεταγωγής του Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους το αίτημα Κουφοντίνα από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας
Μία αναμενόμενη απόφαση καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι απορριπτικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών.
Απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους το αίτημα Κουφοντίνα από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
Η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας επέτρεψε τελικά να επισκεφτούν οι γιατροί της οικογένειας τον απεργό πείνας και ο ίδιος συναίνεσε στην παροχή ιατρικής βοήθειας για την ανάταξη της νεφρικής λειτουργίας.
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας