Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιτέλους, ήπιε νερό στο κελί του!

Ιδιόχειρο σημείωμα του Βασίλη Δημάκη με το οποίο ευχαριστεί τους χιλιάδες πολίτες που στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα του

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτέλους, ήπιε νερό στο κελί του!

  • A-
  • A+

Η αλληλεγγύη νίκησε και ύστερα από σαράντα δύο μέρες ο Βασίλης Δημάκης επέστρεψε στο κελί του στην Δ΄ πτέρυγα των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού. Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έκανε χθες δεκτό το αίτημα του κρατούμενου και έδωσε τέλος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία παραμένει στη θέση της, παρά το ότι αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα ψέματα που επιστράτευσε για να δικαιολογήσει τις επικίνδυνες επιλογές της.

«Ο Βασίλης ήπιε νερό στο κελί του», γνωστοποίησε ο συνήγορός του Θανάσης Καμπαγιάννης, που κατέβαλε κάθε προσπάθεια κόντρα στην εκδικητική στάση με την οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντιμετώπιζε έναν κρατούμενο που αποτελεί υπόδειγμα σωφρονισμού. Η είδηση προκάλεσε ανακούφιση σε χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι αγωνιούσαν για την κατάσταση της υγείας του υπότροφου φοιτητή που είχε εξωθηθεί στην τρίτη απεργία πείνας και δίψας.

Οι συγκρατούμενοι του Βασίλη τον υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς έξω από το κελί του, το οποίο κανείς δεν διεκδίκησε από σεβασμό στον αγώνα του, και οι συμφοιτητές του θα τον ξαναδούν σύντομα σε τηλεδιάσκεψη του Πολιτικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. «Σήμερα όλοι είναι νικητές, δεν υπάρχει ηττημένος. Εχουμε μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, της σοφίας και της σύνεσης, μια νίκη της εκπαίδευσης στη φυλακή», υπογράμμισε (ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5») ο διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Αυλώνα και πρώην καθηγητής του Δημάκη, Πέτρος Δαμιανός.

Ιδιόχειρο σημείωμα του Βασίλη Δημάκη με το οποίο ευχαριστεί τους χιλιάδες πολίτες που στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα του

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δήλωσε ότι ευελπιστεί πως ο κρατούμενος «από εδώ και στο εξής θα συνεχίσει ήσυχα την εκπαίδευσή του στο πανεπιστήμιο, αλλά και την έκτιση του υπολοίπου της ποινής του» και όσοι παρακολούθησαν στενά την υπόθεση ευελπιστούν να τον αφήσει να το κάνει χωρίς ρεβανσιστικές διαθέσεις και κυρίως χωρίς να επικαλεστεί άλλα ψέματα, όπως έκανε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σε παρέμβασή της χθες το πρωί στην ΕΡΤ η κυρία Νικολάου ρωτήθηκε για την ανακοίνωση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, που προειδοποιούσε ότι ο κρατούμενος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του υπουργείου για συκοφαντική δυσφήμηση. «Ε, εντάξει, οκέι, υπάρχει και δικαιοσύνη από κει και πέρα για να αποκαταστήσει τις αλήθειες. Εγώ προσωπικά και εμείς ως υπουργείο έχουμε βγάλει και δελτία Τύπου που λέμε ακριβώς τι έχει συμβεί», δήλωσε η γενική γραμματέας αλλά λίγο αργότερα αναγκαζόταν να πάρει πίσω ανακοίνωση του υπουργείου που κατηγορούσε τον Δημάκη για ληστείες με τη χρήση Καλάσνικοφ.

«Οσον αφορά στις ένοπλες ληστείες, για τις οποίες έχει καταδικαστεί ο εν λόγω κρατούμενος, διευκρινίζεται ότι έχουν διαπραχθεί με πιστόλι», διευκρίνιζε εκ των υστέρων η γενική γραμματέας που δεν είχε μπει στον κόπο να δει τον πειθαρχικό φάκελο του Δημάκη αλλά υιοθετούσε τον κιτρινισμό του «ληστή με τα Καλάσνικοφ». Ούτε με τον πολυετή αγώνα του Δημάκη για εκπαίδευση είχε ασχοληθεί, γι’ αυτό αναγκαζόταν να διορθώνει ότι δεν σπουδάζει στο Πάντειο, αλλά στο ΕΚΠΑ.

Σε άλλη δήλωσή της, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι ο Δημάκης «επιστρέφει στη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού Ι καθώς εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους έγιναν οι μεταγωγές του». Αυτοί οι λόγοι εξέλιπαν από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό η Σοφία Νικολάου παρέκαμψε την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, αποφάσισε μόνη της τη μεταγωγή του κρατούμενου στις φυλακές Γρεβενών και μη μπορώντας να δικαιολογήσει την παράνομη εντολή της, πέταξε το μπαλάκι στο Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών που αποφάνθηκε να γυρίσει στον Κορυδαλλό ο φοιτητής. Και όταν ο Δημάκης μεταφέρθηκε στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, η γ.γ. άφησε να περάσουν δεκατέσσερις μέρες και ο κρατούμενος να αρχίσει την τρίτη απεργία πείνας και δίψας μέχρι να ανακοινώσει ότι του δίνεται πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Τι έχει μείνει στη γενική γραμματέα να επικαλείται επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις; Οτι ο Δημάκης θα μπορούσε και στα Γρεβενά να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση, αλλά αρνήθηκε. Μα αυτό υποστηρίζει ο συνήγορος του Δημάκη από την πρώτη στιγμή, ότι ο κρατούμενος με το που απομακρύνθηκε βίαια από τον Κορυδαλλό και μεταφέρθηκε άρον άρον στα Γρεβενά, ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα την επιστροφή στο κελί του, όπου έχει τα βιβλία και τις σημειώσεις του και από το οποίο μπορεί να πηγαινοέρχεται με «βραχιολάκι» στο πανεπιστήμιό του.

Είναι δυνατόν έπειτα από όλες αυτές τις παλινωδίες, που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το υπουργείο και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και θεσμών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυρία Νικολάου να παραμένει επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής;

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 Ο αγώνας του Βασίλη Δημάκη απέδειξε για άλλη μία φορά το πρόβλημα πολυφωνίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σ’ αυτό το άνυδρο τοπίο, η «Εφημερίδα των Συντακτών» στάθηκε αλληλέγγυα με καθημερινό ρεπορτάζ και σταθερή ανάδειξη του αγώνα του κρατούμενου φοιτητή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλους όσοι συνέβαλαν στη νίκη του αγώνα του Βασίλη.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα ωμή κοροϊδία για τον Β. Δημάκη
Τρίτη απεργία πείνας και δίψας μέσα σε τριάντα τέσσερις μέρες από τον Βασίλη Δημάκη, που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πρωτοφανή εμπαιγμό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Νέα ωμή κοροϊδία για τον Β. Δημάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραδέχεται ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία που το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε υιοθετήσει, όταν...
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Είπα ψέματα στον ανακριτή γιατί φοβόμουν»
Η Αικατερίνη Τσιαμούρα κατέθεσε ότι άλλαξε την πρώτη κατάθεσή της για τις αγαστές σχέσεις Αρβανιτίδη - Μαρινάκη και την εύνοια που είχε εξ αυτών η ομάδα της Βέροιας, επειδή δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα.
«Είπα ψέματα στον ανακριτή γιατί φοβόμουν»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δολοφονία Ζακ: δεν παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι αστυνομικοί, ούτε ο διασώστης
Ο εισαγγελέας απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας του Ζακ για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη «σύλληψή» του.
Δολοφονία Ζακ: δεν παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι αστυνομικοί, ούτε ο διασώστης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθεροι οι συλληφθέντες της Παρασκευής στα Εξάρχεια
Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι οι επτά συλληφθέντες από την περιοχή των Εξαρχείων το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε ακόμη μία πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση για τη...
Ελεύθεροι οι συλληφθέντες της Παρασκευής στα Εξάρχεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μια επίσημη επιστολή... άλλαξε στο φωτοτυπικό
Σοβαρότατα ερωτήματα εγείρει η αποκάλυψη δίκη για την καταστροφική διαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών πως ένα άκρως σημαντικό έγγραφο, στο οποίο βασίζονται οι κατηγο­ρού­μενοι, έχει εμφανώς...
Μια επίσημη επιστολή... άλλαξε στο φωτοτυπικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας