Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απόφαση ενοχής για Siemens

Η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί –θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή– καθώς αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών για όσους κρίθηκαν ένοχοι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόφαση ενοχής για Siemens

  • A-
  • A+
Μετά 14 χρόνια, το δικαστήριο έβγαλε τελικά απόφαση για ό,τι απέμεινε στην υπόθεση του σκανδάλου με τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας ● Ενοχοι κρίθηκαν 22 κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα, αθωώθηκαν πέντε και απηλλάγησαν οι υπόλοιποι 27 κατηγορούμενοι από το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου ● Λόγω παραγραφής έπαυσε η ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία για τον πάλαι ποτέ «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο

Σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση του σκανδάλου των «μαύρων» ταμείων της Siemens, το πρωτόδικο δικαστήριο εξέδωσε χθες την απόφασή του επί της ενοχής ή όχι των συνολικά 54 κατηγορουμένων.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων είχαμε πολύκροτες φυγοδικίες, με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο να φεύγει σαν κύριος από τη χώρα μας, χρησιμοποιώντας το γερμανικό του διαβατήριο, σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς αποκαλύπτονται οι σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων στον γερμανικό κολοσσό μέσω δωροδοκιών, απανωτές αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσης, ακόμη και επειδή δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη στη χώρα μας, αλλά και με ακόμη μια απόδραση, του Ελβετού κατηγορουμένου Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, που κατέστρεψε το σύστημα γεωεντοπισμού με το οποίο είχε αποφυλακιστεί και εξαφανίστηκε.

Ο Τ. Μαντέλης

Υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς τον τότε υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλη, ο οποίος δικάστηκε μόνος του και καταδικάστηκε -και σε δεύτερο βαθμό- σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ τη μέρα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ύστερα από τριών χρόνων αποδεικτική διαδικασία για τη διακίνηση μαύρου χρήματος για τη σύμβαση της προμήθειας ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, που υπογράφηκε το 1997, και σε εφαρμογή πλέον των νέων διατάξεων λόγω της αλλαγής των απαρχαιωμένων κωδίκων, εξέδωσε την απόφασή του με μόνο αδίκημα ενεργό πλέον, ύστερα από 21 χρόνια, αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.

Η δωροδοκία «γλίστρησε» από τις πλάτες των κατηγορουμένων λόγω παραγραφής, καθώς το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Οι τελευταίες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα μετέτρεψαν και πάλι τη δωροδοκία υπαλλήλου σε κακούργημα, πλην όμως το δικαστήριο κρίνει στη βάση της αρχής ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι ευμενέστερες διατάξεις.

Ετσι, οι συνολικά 54 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από τους δικαστές, οι οποίοι επιπροσθέτως δεν δέχτηκαν κανέναν από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του Μιχάλη Χριστοφοράκου περί έλλειψης διττού αξιόποινου και συνδρομής δεδικασμένου που διατυμπάνιζε μέσω των συνηγόρων του όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας εξασφαλίσει τη... γερμανική «ασυλία».

Ετσι, με την απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκαν ένοχοι 22 κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα, αθωώθηκαν πέντε και απηλλάγησαν οι υπόλοιποι 27 κατηγορούμενοι από το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου. Η δίκη ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί -θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή- καθώς αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Ακόμα, δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι τότε οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι είναι ελεύθεροι κατόπιν σχετικής εισαγγελικής πρότασης.

Σύμφωνα με την απόφαση, ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κρίθηκαν οι: Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης (στελέχη της Siemens Ελλάδος κατά το επίδικο διάστημα), Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Εντουαρντ Πίρερ, Τόμας Γκάνσουιντ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφγκανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ (οι επτά τελευταίοι στελέχη της Siemens στη Γερμανία), Γιώργος Σκαρπέλης, Νίκολαος Νίντος, Γεώργιος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Γυφτόπουλος, Δημήτρης Κουβάτσος, Παναγιώτης Νικάκης, Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ και Μάρθα Καραβέλα (στην τελευταία αποδίδεται το συγκεκριμένο αδίκημα εκτός από κατ’ επάγγελμα και κατά κερδοσκοπία).

Αντίθετα, αθώοι για το ίδιο αδίκημα κηρύχθηκαν οι: Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Ακόμη, απηλλάγησαν από το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα λόγω παραγραφής (παύση ποινικής δίωξης) οι Ελληνες και Γερμανοί κατηγορούμενοι στελέχη της Siemens, ανάμεσά τους οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ κ.ά. Επίσης έπαυσε η δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου για τους Μ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία.

Επιπλέον για τον ίδιο λόγο απηλλάγησαν για το αδίκημα της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα τα 13 αρχικώς κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ, ενώ έπαυσε και πάλι λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για τον πάλαι ποτέ «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 πρόσωπα - συμπεριλαμβανομένων των αρχικώς κατηγορούμενων επιχειρηματιών και τραπεζικών, ανάμεσα στους οποίους οι Φάνης Λυγινός και Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.

«Ευχαριστώ»

Μετά την έκδοση της απόφασης ο Θόδωρος Τσουκάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μια από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα. Ευχαριστώ τον δικηγόρο μου Διονύση Γκούσκο».

Την ίδια στιγμή, πυρά κατά της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξ αφορμής της απόφασης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι αρνούνται να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών: «Την ώρα που ο κ. Τσουκάτος, που ομολόγησε ότι πήγε ένα εκατ. μάρκα από μίζα της Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ -ενώ άλλοι έπαιρναν ως δωρεές τηλεφωνικά κέντρα από τον καταδικασθέντα κ. Χριστοφοράκο- απηλλάγη λόγω παραγραφής, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αρνούνται να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία κλείνει κάθε ερμηνευτικό παράθυρο για παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας για υπουργούς».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και θέτει το ερώτημα εάν ποτέ θα γίνει γνωστό «σε ποια τελικά τσέπη κατέληξε το ένα εκατ. που ομολόγησε πως πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Μαντέλη
Την ενοχή, όπως και πρωτοδίκως, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη εισηγήθηκε ο εισαγγελέας για την κατηγορία του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» σχετικά με τις μίζες ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων που...
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Μαντέλη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλακίστηκαν με όρους Σμπώκος και Μαυρίδης
Ο πρώην γενικός γραμματέας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Σμπώκος, αποφυλακίστηκε μετά από εφτά χρόνια παραμονής του στη φυλακή. Για λόγους υγείας αποφυλακίστηκε ο Πρόδρομος...
Αποφυλακίστηκαν με όρους Σμπώκος και Μαυρίδης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλακίστηκαν οι Πρ. Μαυρίδης και Γ. Σμπώκος
Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens Hellas είχε καταδικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ♦ Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου εμπλέκεται σε σειρά δικογραφιών που...
Αποφυλακίστηκαν οι Πρ. Μαυρίδης και Γ. Σμπώκος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί ο Παπαντωνίου
Πρόταση για παραπομπή σε δίκη του υπουργού Αμυνας επί ΠΑΣΟΚ και της συζύγου του για τη «μίζα» από την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.
Στο σκαμνί ο Παπαντωνίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στη φυλακή για τα «μαύρα» ταμεία
Τρεις από τους είκοσι δύο καταδικασθέντες στην υπόθεση Siemens οδηγούνται τελικά στη φυλακή ● Κάθειρξη 15 χρόνων σε Μ. Χριστοφοράκο και Χρ. Καραβέλα, οι οποίοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό εδώ και χρόνια ●...
Στη φυλακή για τα «μαύρα» ταμεία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρ. Φλώρος: έφυγε ελεύθερος από το Εφετείο
Η ποινή του μειώθηκε σε πέντε χρόνια, καθώς του αναγνωρίστηκαν τρία ελαφρυντικά, ενώ με τον νέο Κώδικα καταργήθηκε η επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου.
Αρ. Φλώρος: έφυγε ελεύθερος από το Εφετείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας