• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.2°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  7 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  4 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.5°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.2°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  6 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 11.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  5 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  6 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  5 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.7°C
  5 BF
  40%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  73%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου

 • A-
 • A+
Σπάνια στα δικαστικά χρονικά δήλωση από την εισαγγελέα της έδρας που ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας η δικηγόρος του ιδρύματος, που εννοείται ότι παρίσταται ως πολιτική αγωγή.

Η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από την εισαγγελέα της έδρας στη δίκη των κατηγορουμένων για κατάχρηση της περιουσίας του Γηροκομείου, στην προχθεσινή συνεδρίαση (17/9).

Μετά τα τραγελαφικά γεγονότα του Αυγούστου, όπου εμφανίστηκε η συνήγορος της πολιτικής αγωγής να υπερασπίζεται τους κατηγορουμένους, προχθές η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά ότι «μετά το πέρας της δίκης και την υπογραφή των πρακτικών, τα πρακτικά να σταλούν στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί εάν η δικηγόρος του Γηροκομείου, που παρίσταται ως δικηγόρος πολιτικής αγωγής για το Γηροκομείο, από τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση, έχει διαπράξει σε βάρος του Γηροκομείου το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου».

Η «Εφ.Συν.» παρακολουθεί από την αρχή την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας και κυρίως τα πεπραγμένα των διοικήσεων που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή το πλούσιο ίδρυμα, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλιζαν για τους ίδιους και τους συγγενείς και φίλους υπέρογκες απολαβές και, κυρίως, πολλές πολλές... αναθέσεις.

Το αξιοπερίεργο εδώ είναι, όπως έχουμε συχνά περιγράψει, ότι η προσωρινή διοίκηση υπό τον πρόεδρο κ. Κολιό έχει, όπως αποδεικνύεται, αγαστή συνεργασία με την έκπτωτη, δηλαδή και με τους κατηγορουμένους. Προφανώς, στα ανεξήγητα αυτά περιστατικά, όπου αντί να αναζητείται η κάθαρση και η διαφάνεια κατηγορούνται όσοι νοιάστηκαν και νοιάζονται για τους ηλικιωμένους και το Γηροκομείο, έχει συμβάλει και η αναποτελεσματική εποπτεία του Δήμου Αθηναίων.

Μετά την τελευταία προ των θερινών διακοπών συνεδρίαση του δικαστηρίου, η πλειοψηφία των μελών της προσωρινής διοίκησης έκανε πράξη τη δημόσια απειλή του κ. Κολιού και απέλυσε με συκοφαντίες τον δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής Γιάννη Βλάχο, επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί το Ιδρυμα, κάνοντας το καθήκον του ως πολιτική αγωγή, σε αντίθεση με τη δικηγόρο που σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ουσιαστικά υπερασπιζόταν τους κατηγορούμενους.

Αλλωστε, η ίδια είχε πάντα αγαστή συνεργασία και με την έκπτωτη διοίκηση, στις θητείες της οποίας αλλά μέχρι και τώρα κατείχε τη θέση της νομικής συμβούλου του Ιδρύματος («Η (μισή) Πολιτική Αγωγή σε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων», «Εφ.Συν.» 22/7/2019).

Στην τελευταία δικάσιμο, η δικηγόρος του Γηροκομείου κ. Σταϊτούρη κατέθεσε στο δικαστήριο την από 5.8.2019 απόφαση του προσωρινού Δ.Σ. του Γηροκομείου, με την οποία αφαιρέθηκε η εντολή εκπροσωπήσεώς του ως πολιτικής αγωγής από τον δικηγόρο Ι. Βλάχο με την προσβλητική δικαιολογία ότι δεν είναι ικανός να υπηρετήσει την πολιτική αγωγή, η οποία θα διεξάγεται στο εξής μόνο από την κ. Σταϊτούρη. Κατόπιν αυτού, ο κ. Βλάχος αποχώρησε με τη δήλωση ότι θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα για την υπεράσπιση της τιμής του και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος.

Σαφώς η παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. του Γηροκομείου αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση του δικηγόρου Γ. Βλάχου, που μπορεί να επισύρει ποινικές και αστικές ευθύνες για τα μέλη του Δ.Σ και το Γηροκομείο.

Η πρωτοφανής στη δικαστική πρακτική ενέργεια του προσωρινού Δ.Σ. του Γηροκομείου προκάλεσε την αντίδραση της εισαγγελέως που προαναφέραμε, αλλά και τη διαπίστωση της προέδρου: «ήταν κάτι που αναμέναμε». Η δήλωση της εισαγγελέως, σπάνια για τα δικαστικά δρώμενα, αποτυπώνει καθαρά την εκτός κάθε λογικής τακτική της πολιτικής αγωγής, αλλά και τη στάση εκείνων που σήμερα εκπροσωπούν το ίδρυμα, υπερασπιζόμενοι εκείνους που το οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής.

Τακτικισμοί

Γεννάται πλέον το ηθικό αλλά και νομικό ερώτημα για το εάν μπορεί το ιστορικό Γηροκομείο να συνεχίσει να εκπροσωπείται στη δίκη κατά των μελών της έκπτωτης διοίκησής του, η οποία δικάζεται για σοβαρότατα οικονομικά κακουργήματα, από μια δικηγόρο που θα είναι υπό εισαγγελική διερεύνηση για το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου σε βάρος των εννόμων συμφερόντων του.

Φαίνεται ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα του ότι το Γηροκομείο διοικείται από προσωρινές διοικήσεις, που με δικαστικούς τακτικισμούς ματαιώνουν τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης.

Οσο για τον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων, προς το παρόν παραμένει άπραγος και σιωπηλός, στο ίδιο κλίμα σιωπής μέσα στην οποία συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
Την έντονη αντίδραση των δικαστών προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών...
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφτασε η έγκληση του Γηροκομείου στην Εισαγγελία;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηφίστηκε τελικά από το Δ.Σ. του Γηροκομείου, η υποβολή έγκλησης προς την Εισαγγελία για να μην τιναχτεί στον αέρα η δικαστική διαδικασία με αποτέλεσμα την άνευ δίκης αθώωση των...
Εφτασε η έγκληση του Γηροκομείου στην Εισαγγελία;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζήτησαν το προφανές, τους έστησαν στο... εδώλιο
Δίκη προθέσεων, με πρωτόγνωρους χαρακτηρισμούς, από την πλειοψηφία του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά των πέντε συναδέλφων τους οι οποίοι τόλμησαν να... ξεστομίσουν πως στο σκάνδαλο...
Ζήτησαν το προφανές, τους έστησαν στο... εδώλιο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αιρετή διοίκηση κόντρα στην κακοδιαχείριση
Το Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να αποφανθεί για το εάν το Γηροκομείο Αθηνών θα διοικείται εφεξής από εκλεγμένους από τα τακτικά μέλη του σωματείου ή θα εξακολουθήσει να έχει δοτούς επικεφαλής.
Αιρετή διοίκηση κόντρα στην κακοδιαχείριση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η διοίκηση άλλαξε, αλλά τίποτε άλλο
Στον δρόμο που χάραξαν οι αμαρτωλές διοικήσεις Μπούμπα και Κολιού βαδίζει, στο πρώτο δίμηνο της θητείας της, η νέα διοίκηση που διορίστηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων ● Τέσσερις καταγγελίες για...
Η διοίκηση άλλαξε, αλλά τίποτε άλλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας