• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 4.7°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 6.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 0.9°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 4.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.0°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 2.4°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 6.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 5.4°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.8°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  62%
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η (μισή) Πολιτική Αγωγή σε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων

 • A-
 • A+
Το είδαμε και αυτό. Η συνήγορος της πολιτικής αγωγής που παρίσταται προκειμένου να υπερασπιστεί το Ιδρυμα εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως στην υπεράσπιση των διοικήσεων, έκπτωτα μέλη των οποίων δικάζονται σε βαθμό κακουργήματος.

Σε καθεστώς απόλυτης σιωπής συνεχίστηκε η δίκη των κατηγορουμένων για υπεξαίρεση και κακοδιαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών. Η «Εφ.Συν.» παρακολουθεί τη δίκη με συνεχή δημοσιεύματα από την πρώτη στιγμή.

Το πλέον αξιοσημείωτο της διαδικασίας είναι το γεγονός ότι η συνήγορος της πολιτικής αγωγής που παρίσταται προκειμένου να υπερασπιστεί το Ιδρυμα εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως στην υπεράσπιση των διοικήσεων, έκπτωτα μέλη των οποίων δικάζονται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι ερωτήσεις προς τη βασική μάρτυρα κατηγορίας Π. Πραστάκου, η οποία με την κατάθεσή της ανέδειξε με στοιχεία την αμαρτωλή πορείας των οικονομικών του Γηροκομείου, είχαν τη μορφή μιας σχεδόν επιθετικής ανάκρισης και σε πολλά σημεία φάνηκε να δυσφορεί ακόμα και η έδρα του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Στην τελευταία συνεδρίαση στις 18/7/2019 συνεχίστηκε η ίδια τακτική από την προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Γηροκομείου (παραμένει εκεί από την εποχή της διοίκησης του κατηγορούμενου Π. Μπούμπα) με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση του ποινικολόγου Γιάννη Βλάχου, που είναι επίσης συνήγορος πολιτικής αγωγής.

Ο κ. Βλάχος ήρθε σχεδόν σε ρήξη με τη συνάδελφό του Μ. Στραϊτούρη δηλώνοντας σε έντονο ύφος ότι έχει αλλάξει ρόλο η πολιτική αγωγή και ασκεί τα χρέη της υπεράσπισης και ότι αν αυτό συνεχιστεί υπονομεύεται το έργο του ενώ παράλληλα αυτό θα ισοδυναμεί με έμμεση δήλωση του Γηροκομείου ότι παραιτείται από πολιτική αγωγή.

Σε ερώτηση της έδρας για το πού αποσκοπούν οι ερωτήσεις προς τη μάρτυρα, η συνήγορος Μ. Στραϊτούρη απάντησε ότι έχει «καθήκον αληθείας να αποδείξει στο δικαστήριο την αξιοπιστία της μάρτυρος», ενώ στο σημείο αυτό συνηγόρησε και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Ακολούθησε ένταση στο δικαστήριο, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, Ζώης Κολιός, που βρισκόταν στο ακροατήριο επενέβη φωνάζοντας στον συνήγορο της πολιτικής αγωγής Γιάννη Βλάχο: «Σήμερα θα κάνω διοικητικό συμβούλιο και θα σε καταργήσω».

Σημειώνεται εδώ ότι οι σχέσεις του προσωρινού προέδρου με τον κατηγορούμενο και τα μέλη της έκπτωτης διοίκησης είναι ιδιαίτερα θερμές.

Η κακοδιαχείριση

Το δικαστήριο διέκοψε στο σημείο εκείνο, ενώ στη συνέχεια η πρόεδρος δήλωσε ότι έχουν θεσμικό ρόλο η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση, με την εισαγγελέα να ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν υποκαθιστά το δικαστήριο και την κρίση του.

Η ατμόσφαιρα ηρέμησε, χωρίς ωστόσο να σταματήσει τη βροχή ερωτήσεων προς τη μάρτυρα για θέματα μη σχετικά με το κατηγορητήριο.

Τον ρόλο της πολιτικής αγωγής ανέλαβε αντικειμενικά και εξ ολοκλήρου ο Γιάννης Βλάχος αναδεικνύοντας μέσω των ερωτήσεών του τα βασικά στοιχεία της κακοδιαχείρισης, όπως:

● Μέσα στα 12 χρόνια διοίκησης Μπούμπα έκλεισαν 8 περίπτερα φιλοξενίας ηλικιωμένων.

● Ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά για έργα που καμία σχέση δεν είχαν με τον σκοπό του Γηροκομείου, ενώ για τα έργα αυτά δεν προκηρύχθηκε κανένας μειοδοτικός διαγωνισμός, ούτε έγινε η προβλεπόμενη παραλαβή έργου.

● Η διοίκηση Μπούμπα δεν έκανε καμία προσπάθεια να αδειοδοτήσει τα περίπτερα φιλοξενίας των ηλικιωμένων ώστε να μπορέσει το Γηροκομείο να επιδοτηθεί από τους αρμόδιους φορείς. Οι επιδοτήσεις προφανώς θα είχαν σαν συνέπεια τον έλεγχο της διοίκησης από το κράτος για τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων.

● Τέλος, από το 2005 έως το 2010 η ζημία αυξήθηκε 4.000%! Το 2004 ήταν 800.000 ευρώ και το 2010 35.000.000 ευρώ.

Το καθήκον της πολιτικής αγωγής είναι να αναδείξει τη βλάβη που υπέστη το σωματείο από τις πράξεις των κατηγορουμένων και όχι φυσικά να πληγεί η αξιοπιστία του κάθε μάρτυρα, ιδιαίτερα όταν με έγγραφα προκύπτει ο τρόπος διαχείρισης μιας μεγάλης περιουσίας.

Η δίκη τελικά διεκόπη για τις 17.9.2019, πριν από τη λήξη του ωραρίου, μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης που δήλωσε ότι «δεν ήταν έτοιμος να εξετάσει τη μάρτυρα», προκαλώντας εκνευρισμό στην έδρα.

Τα έγγραφα

Η πρόεδρος επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τότε αν θα γίνουν δεκτά έγγραφα που έχουν κατατεθεί από τη νομική εκπρόσωπο του ιδρύματος και θίγουν προσωπικά δεδομένα της μάρτυρος κατηγορίας ή αφορούν υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Στη διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Βλάχος στρεφόμενος κατά της συναδέλφου του ξέσπασε λέγοντας ότι «η πολιτική αγωγή έχει γίνει ο δούρειος ίππος της υπεράσπισης», ενώ δήλωσε ότι θα προσφύγει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Δεν είναι δυνατόν, είπε, μια συμμορία να έχει καταχραστεί εκατομμύρια και να συνεχίζεται αυτή η τακτική.

Ο Γ. Βλάχος ζήτησε διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας δεδομένου ότι δημιουργείται μείζον θέμα όταν η πολιτική αγωγή λειτουργεί με στόχο την αθώωση των κατηγορουμένων.

Προφανώς η συνέχιση ή όχι της εκπροσώπησης του Ιδρύματος από τη συγκεκριμένη νομική σύμβουλο δημιουργεί ερωτήματα στα οποία οφείλει να τοποθετηθεί και η προσωρινή διοίκηση που υποτίθεται ότι μεταξύ άλλων υπερασπίζεται και την περιουσία του Ιδρύματος.

Το ερώτημα για το αν η πολιτική αγωγή του Ιδρύματος είναι ουσιαστική και όχι προσχηματική είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και τις επόμενες συνεδριάσεις, ειδικά αν αυτό δεν απαντηθεί.

Στη διάρκεια των ερωτήσεων ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Βλάχος στρεφόμενος κατά της συναδέλφου του ξέσπασε λέγοντας ότι «η πολιτική αγωγή έχει γίνει ο δούρειος ίππος της υπεράσπισης», ενώ δήλωσε ότι θα προσφύγει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Δεν είναι δυνατόν, είπε, μια συμμορία να έχει καταχραστεί εκατομμύρια και να συνεχίζεται αυτή η τακτική


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάρτυρας κατηγορίας σε ρόλο υπεράσπισης
Με τον καινούργιο χρόνο πια θα συνεχιστεί η δίκη των κατηγορουμένων για το φαγοπότι στο Γηροκομείο, ενώ στις τελευταίες δύο δικάσιμες οι περισσότεροι μάρτυρες του κατηγορητηρίου απέδωσαν την ασθενική τους...
Μάρτυρας κατηγορίας σε ρόλο υπεράσπισης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών
Το Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε τον Προκόπη Μπούμπα σε φυλάκιση 16 ετών και 6 μηνών. Υψηλές ποινές και για τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς του αλλά με αναστολή.
Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
Την έντονη αντίδραση των δικαστών προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών...
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν είδα, δεν άκουσα» από τον μάρτυρα-κλειδί
Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Γηροκομείου, όπου αναμένεται να καταθέσει η Γ.Κ., μέλος της γνωστής οικογένειας που διαχειρίζεται επί δεκαετίες την τύχη του Ιδρύματος.
«Δεν είδα, δεν άκουσα» από τον μάρτυρα-κλειδί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
Σε μικρές ποινές με αναστολή καταδικάστηκαν πρωτοδίκως οι βασικοί κατηγορούμενοι στην πρώτη μεγάλη δίκη για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ενώ αθωώθηκε η πρώην γραμματέας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πραξικοπηματικές» μεθοδεύσεις
Η προσπάθεια να συντελεστεί ένα κανονικό πραξικόπημα στο κατά τα άλλα φιλανθρωπικό ίδρυμα Γηροκομείο Αθηνών έχει επισημανθεί εδώ και καιρό από τις στήλες της «Εφ.Συν.». Η διαχρονική οικογενειοκρατία, η...
«Πραξικοπηματικές» μεθοδεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας