Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα «μετοχοδάνεια», οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και οι ενέργειες της Δικαιοσύνης

Τραπεζικά δάνεια

© Yunkiphotoshot | Dreamstime.com

Τα «μετοχοδάνεια», οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και οι ενέργειες της Δικαιοσύνης

  • A-
  • A+
Δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν με ευνοϊκούς όρους εξετάζουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς την ίδια ώρα που η «Εφημερίδα των Συντακτών» με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της έφερνε στο φως της δημοσιότητας την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε πολύ στενό συνεργάτη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς άσκησε την Τρίτη ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε πολύ στενό συνεργάτη του κεντρικού τραπεζίτη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην επιθεωρητή στην Εθνική Τράπεζα.

Ελέγχεται για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, για απλή συνέργεια σε απιστία και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

«Τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η ΤτΕ»

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για «μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε «ο διοικητής είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά σε άλλες περιπτώσεις, όπως με το δάνειο του Παύλου Πολάκη, όμως δεν φαίνεται να έχει τα ίδια αντανακλαστικά για τον κ. Πάσχα» για να συμπληρώσει «είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις, τη δημόσια τοποθέτησή του και εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η ΤτΕ».

Τι απαντά ο Γ. Πάσχας

Μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος επέλεξε να απαντήσει στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ, Γιώργος Πάσχας.

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» δήλωσε.

Το στέλεχος της ΤτΕ αφού τόνισε πως επιφυλάσσεται να ασκήσει στο ακέραιο τα νόμιμα δικαιώματα του «κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας», στρέφει τα βέλη του εναντίον της εφημερίδας μας μιλώντας για «συκοφαντικό δημοσίευμα» αντί να απαντήσει στους εισαγγελείς που του άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια σε απιστία και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

«Να παραιτηθεί ο Στουρνάρας»

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η σε υψηλούς τόνους τοποθέτηση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα. Σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής, ο Παύλος Πολάκης, μίλησε για «δεξί χέρι του Γιάννη Στουρνάρα» αναφερόμενος στον διωκόμενο και καλώντας παράλληλα τον διοικητή της ΤτΕ «εάν ντρέπεται να παραιτηθεί».

Δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους

Με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφημερίδα των Συντακτών», όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι εισαγγελείς Διαφθοράς που ήδη προχώρησαν σε ποινική αποτίμηση της υπόθεσης του νυν ανώτερου υπαλλήλου της Τράπεζας της Ελλάδος με την άσκηση κακουργηματικής ποινικής, ελέγχουν δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων συγκεκριμένης τράπεζας σε στελέχη της με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα επίμαχα δάνεια που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών λειτουργών φθάνουν τα 70 και αφορούν στην πλειοψηφία τους τα λεγόμενα «μετοχοδάνεια» (stock options) ποσά δηλαδή που χορηγήθηκαν για αγορά μετοχών με εγγυήσεις (collateral) την αξία των εν λόγω τίτλων.

Η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή από δικαστικές πηγές γιατί αφορά ιδιαίτερα μεγάλα ποσά που κατευθύνθηκαν στο Χρηματιστήριο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κεραυνοί» κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
Δημόσιες εξηγήσεις αναμένει ο Δ. Τζανακόπουλος, παραίτηση του διοικητή της ΤτΕ ζητά ο Π. Πολάκης. Απάντηση του Γ. Πάσχα μέσω της ΤτΕ.
«Κεραυνοί» κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο τραπεζίτης της ΤτΕ που δεν πλήρωνε τα δάνειά του
Βαριές κατηγορίες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους που υπηρετεί σήμερα σε καίρια θέση δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα, άσκησε ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς.
Ο τραπεζίτης της ΤτΕ που δεν πλήρωνε τα δάνειά του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποκλειστικό: Στέλεχος της ΤτΕ διώκεται για απλήρωτα προσωπικά δάνεια ύψους 800.000 ευρώ
Ποινική δίωξη για κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας κατά πρώην στελέχους της Εθνικής τράπεζας και νυν προϊστάμενος της διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην ΤτΕ. 
Αποκλειστικό: Στέλεχος της ΤτΕ διώκεται για απλήρωτα προσωπικά δάνεια ύψους 800.000 ευρώ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη στη Λίνα Στουρνάρα για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος
Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση του eHealth Forum 2014, καθώς η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε δίωξη κατά της Λίνας Στουρνάρα.
Δίωξη στη Λίνα Στουρνάρα για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος
Παύλος Πολάκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μετωπική σύγκρουση Πολάκη – Στουρνάρα
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα., για την οποία παρενέβη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. «Είμαι καθαρός»...
Μετωπική σύγκρουση Πολάκη – Στουρνάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προς ανάσυρση από το αρχείο τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ
Τα πρακτικά της κατάθεσης στη Βουλή του Γ. Στουρνάρα για τα δάνεια των κομμάτων ζητεί ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, προκειμένου να διερευνήσει αν με βάση όσα είπε ο διοικητής της ΤτΕ, υπάρχει...
Προς ανάσυρση από το αρχείο τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας