Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο τραπεζίτης της ΤτΕ που δεν πλήρωνε τα δάνειά του

Τράπεζα της Ελλάδος

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τραπεζίτης της ΤτΕ που δεν πλήρωνε τα δάνειά του

  • A-
  • A+
Διώξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε στενό συνεργάτη του Γιάννη Στουρνάρα άσκησε ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς ● Ο πρώην επιθεωρητή της Εθνικής Τράπεζας φέρεται να έχει εκμεταλλευτεί τη θέση του για να πάρει «θαλασσοδάνεια» άνω των 800.000 ευρώ, από τα οποία δεν έχει αποπληρώσει ούτε σεντ!

Βαριές κατηγορίες κατά υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους που υπηρετεί σήμερα σε καίρια θέση δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς άσκησε χθες ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε πολύ στενό συνεργάτη του κεντρικού τραπεζίτη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην επιθεωρητή στην Εθνική Τράπεζα.

Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, για απλή συνέργεια σε απιστία και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Η έρευνα συνεχίζεται καθώς η υπόθεση εκτός του συγκεκριμένου αφορά και δεκάδες ακόμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία απολάμβαναν χαριστικές ρυθμίσεις, πλήρως ασύμβατες με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Οπως προκύπτει, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες αποπληρωμής των τραπεζικών τους δανείων, ανώτερα τραπεζικά στελέχη καταφέρνουν επί χρόνια να εκμεταλλεύονται τα προνόμια της θέσης τους, παρέχοντας ενδοϋπηρεσιακά «θαλασσοδάνεια» στους εαυτούς τους. Και όχι μόνο δεν τα πληρώνουν επί χρόνια, αλλά ανταμείβονται κιόλας με προαγωγές ακόμα και σε ανώτατες θέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο διωκόμενος είναι ο άνθρωπος εκείνος που ενώ θεσμικά εποπτεύει τις τράπεζες και τα δάνεια προς επιχειρήσεις, ο ίδιος για τις δικές του υποθέσεις φρόντιζε όχι απλά να είναι ελαστικός, αλλά να μην αποπληρώνει ούτε σεντ από τρία διαφορετικά προσωπικά δάνεια, ύψους 590.583,43 ευρώ, 119.053,10 ευρώ και 92.450,67 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία είχε λάβει το 2007 και τα οποία δόθηκαν με εγγύηση την αξία των ίδιων των μετοχών (collateral).

Το 2007 η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να χορηγήσει σε σημαντικό αριθμό επιλεγμένων στελεχών και υπαλλήλων τα αποκαλούμενα «stock options». Ενας από τους επωφελούμενους ήταν και ο επικεφαλής τής τότε Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος έλαβε αρχικά στις 4 Δεκεμβρίου 2007 δάνειο για 20.420 μετοχές αξίας 428.396 ευρώ ύστερα από άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης. Οταν μάλιστα υπογράφτηκε η δανειακή σύμβαση προς τον δανειολήπτη, στους όρους αναφερόταν ότι υπήρχε προσωπική εγγύησή του, χωρίς όμως αυτή να προσδιορίζεται. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία εγγύηση.

Η αρχική διάρκεια αποπληρωμής ορίστηκε σε δώδεκα μήνες από την εκταμίευση του ποσού. Στη συνέχεια οι 12 μήνες έγιναν 24, μετά με νέα απόφαση έγιναν 36 μήνες, στη συνέχεια 48, για να φτάσουμε στις 7.12.2013 να οριστεί η χρονική διάρκεια αποπληρωμής στους 74 μήνες με την επιμήκυνση να φτάνει στις 10 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με τη δίωξη, δεν έχει υπάρξει καμία αποπληρωμή των επίμαχων δανειακών συμβάσεων, ενώ οι τόκοι φαίνονται ενήμεροι (ενώ δεν είναι). Ο ίδιος τραπεζικός στη συνέχεια έλαβε ακόμα δύο δάνεια, ένα τον Ιούλιο του 2008 και ένα τον Οκτώβριο του 2010, για τα οποία ακόμα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ.

Υπόθεση-κλειδί

Πρόκειται όμως και για μια υπόθεση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ως προς τις τραπεζικές πρακτικές και τις ευθύνες των εποπτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει λάβει χώρα μέχρι σήμερα καμία διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης των ποσών που οφείλονται.

Και όλα αυτά ενώ η μετοχή της τράπεζας είχε κατρακυλήσει από τα 44,4 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007 στο 1,018 ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο. Κι όμως τον Απρίλιο του 2009 υπήρξε εισηγητικό σημείωμα υποδιευθυντή της Εθνικής Τράπεζας για κατάργηση τέτοιων προϊόντων δανείων με ενέχυρο άυλους τίτλους, λόγω του μεγάλου κινδύνου που παρατηρούνταν στις αξίες συναλλάγματος, μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η συγκεκριμένη εισήγηση αγνοήθηκε και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν αλλεπάλληλες αποφάσεις της Διεύθυνσης Καταναλωτικής Πίστης της τράπεζας, με τις οποίες επιμηκύνονταν τα δάνεια χωρίς τη λήψη πρόσθετων εξασφαλίσεων με αποτέλεσμα την πρόκληση βλάβης στην περιουσία της τράπεζας.

Στην ανωμοτί εξέτασή του, το ανώτατο στέλεχος -σήμερα- της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε πως τα εν λόγω δάνεια, που πιστώθηκαν στον προσωπικό του λογαριασμό, δεν αποτελούσαν προσωπική του επιλογή αλλά παρασχέθηκαν ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες που παρείχε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τραπεζίτης στην κατάθεσή του επικαλέστηκε το γεγονός πως δεν υπάρχει πόρισμα ελεγκτικού οργάνου για το θέμα, ενώ ισχυρίζεται πως ο ίδιος δεν αναμείχθηκε στις αποφάσεις για τις επιμηκύνσεις των δανείων.

Για τη σκανδαλώδη υπόθεση, που είχε παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα bankingnews.gr και στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο εισαγγελέας Διαφθοράς κρίνει πως τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα μπορούσαν να είχαν συναφθεί χωρίς την προτροπή του ίδιου του τραπεζίτη. Και όλα αυτά συνέβαιναν ενώ άλλα στελέχη της ίδιας τράπεζας επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές και να εξαλείψουν ή να απομειώσουν τις οφειλές τους.

Ο... ελεγκτής

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόσωπο ως ελεγκτής της ΤτΕ κλήθηκε πρόσφατα να συνεισφέρει σε υποθέσεις μείζονος δημόσιου συμφέροντος, όπως τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.

Στην κατάθεσή του μάλιστα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο ίδιος παραδέχθηκε πως η ΤτΕ άφησε εκτός ελέγχου τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τα οποία έλαβαν μέσω της Attica Bank την περίοδο 2011-2014.

Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο του ανακριτή με το ερώτημα να παραμένει: Πώς είναι δυνατόν να ελέγχει την ορθή πρακτική δανειοδοτήσεων τραπεζών κάποιος που αφήνει εντελώς απλήρωτα τα δικά του δάνεια, ζημιώνοντας παράλληλα μια τράπεζα η οποία ανακεφαλοποιήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων;

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κεραυνοί» κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
Δημόσιες εξηγήσεις αναμένει ο Δ. Τζανακόπουλος, παραίτηση του διοικητή της ΤτΕ ζητά ο Π. Πολάκης. Απάντηση του Γ. Πάσχα μέσω της ΤτΕ.
«Κεραυνοί» κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δάνεια χωρίς προθεσμίες και οι δανειολήπτες
Οι ισχυρισμοί του Γ. Πάσχα, στενού συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα σε σχέση με τη χθεσινή μας αποκάλυψη, ότι τα 800.000 ευρώ που δεν αποπλήρωσε, δεν ήταν δάνειο αλλά μπόνους, δεν έπεισαν αφού του ασκήθηκε δίωξη ενώ...
Τα δάνεια χωρίς προθεσμίες και οι δανειολήπτες
Γιάννης Στουρνάρας
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Άλλη «φάτσα» κι άλλη «ράτσα»
Στη μεν Ιταλία οι τράπεζες κερδοφορούσαν παράνομα, στη δε χρεοκοπημένη Ελλάδα δάνειζαν αφειδώς τα σημερινά «κόκκινα δάνεια», επιβαρύνοντας τους πολίτες με τις συνεχείς ανάγκες τους για ανακεφαλαιοποίηση τα...
Άλλη «φάτσα» κι άλλη «ράτσα»
Τράπεζα της Ελλάδος
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο
«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται». Αν αυτή η πασίγνωστη ρήση και βασική αρχή αφορά μία φορά τους πολίτες, αφορά χίλιες φορές τους πολιτικούς και όσους κατέχουν όποια...
Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απάντηση Πολάκη στον Στουρνάρα
«Ο κύριος Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του», απάντησε ο αναπλ. υπουργός Υγείας στον διοικητή της...
Η απάντηση Πολάκη στον Στουρνάρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο κ. Στουρνάρας να σεβαστεί την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας»
Άμεση απάντηση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στις καταγγελίες του διοικητή της ΤτΕ που έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή», ζήτησε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να...
«Ο κ. Στουρνάρας να σεβαστεί την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας