Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αντιμέτωπος με νέες κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες βρίσκεται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης σχετικά με τη μεταβίβαση της εταιρείας λιπασμάτων ELFE.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Στέφανος Μπαξεβάνης άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία και τεσσάρων συνεργατών του, καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ο κ. Λαυρεντιάδης με την επίμαχη μεταβίβαση είχε στόχο να αποφύγει την εξόφληση χρεών προς την τράπεζα Alpha Bank, τα οποία θα βάρυναν τελικά το Δημόσιο ως εγγυητή χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη, ο κ. Λαυρεντιάδης θεωρείται ηθικός αυτουργός σε απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου, καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Ως φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω αδικημάτων κατηγορούνται οι εκπρόσωποι των εταιρειών ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD, με τις οποίες συνεργαζόταν ο κ. Λαυρεντιάδης.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε το 2016 η τράπεζα, η οποία κατήγγειλε ως μεθόδευση την επίμαχη μεταβίβαση ώστε η ELFE να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο, ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλλει τα χρέη της στην τράπεζα, ενώ οι εταιρίες- διάδοχα σχήματα που είχαν την επιχειρηματική δραστηριότητα να «κρατούν» τα κέρδη απαλλαγμένες από υποχρέωση καταβολής χρεών.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ασκηθεί και άλλη ποινική δίωξη σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων για το κακούργημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, έπειτα από μήνυση της ΔΕΠΑ.