Κατήφορος… για δύο διοικήσεις της Εγνατίας οδού που εμπλέκονται σε σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από το 2005 έως το 2010.
Ποινική δίωξη εις βάρος δύο πρώην προέδρων, μελών του διοικητικού συμβουλίου και ανώτερων υπαλλήλων της Εγνατίας οδού Α.Ε. άσκησε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Βορείου Ελλάδος, Αχιλλέας Ζήσης, για εργασίες στην κατασκευή σηράγγων που κοστολογήθηκαν χωρίς να γίνουν, ζημιώνοντας το Δημόσιο με 42 εκατομμύρια ευρώ.
Ηδη για υπόθεση-καρμπόν με κατασκευές σε άλλο τμήμα του αυτοκινητόδρομου πολλά από τα πρόσωπα αυτά έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.
Η ποινική δίωξη που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εφετών στρέφεται κατά τουλάχιστον 20 προσώπων-μελών δύο διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας οδού, των μηχανικών που επέβλεπαν το έργο, άλλων υπαλλήλων που εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά και των ιδιοκτητών της κατασκευαστικής εταιρείας Αττικάτ, που εκτέλεσε το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου.
Πρόκειται για υπόθεση παρόμοια με εκείνη της κατασκευής σηράγγων της Εγνατίας που κοστολογήθηκαν ως διαφορετικής ποιοτικής κατηγορίας, αν και κατασκευάστηκαν με υποδεέστερα υλικά και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με άλλα 32 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη για το σκέλος αυτό έχουν παραπεμφθεί σε δίκη 18 άτομα.
Τα ίδια πρόσωπα
Στο μεταξύ, και στο νέο τμήμα των κατασκευαστικών… ατασθαλιών πρωταγωνιστούν σχεδόν τα ίδια πρόσωπα, που βαρύνονται με τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρονται στο διάστημα 2005 – 2010 να παρουσίασαν τις δύο δίδυμες σήραγγες της Εγνατίας, στη Δυτική Μακεδονία (Παναγίας και της Συρτού), ως υψηλότερου κόστους κατασκευής απ’ όσο προϋπολογίστηκαν.
Η αλλαγή… κατασκευαστικής κατηγορίας έγινε όμως μόνο στα χαρτιά, ενώ η κατασκευαστική εταιρεία εισέπραξε επιπλέον 41,7 εκατομμύρια ευρώ απ’ όσα προέβλεπε η σύμβαση, μαζί με επιπλέον εργασίες που παρουσιάστηκαν στην κατασκευή ενός ανισόπεδου κόμβου.
Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας οδού Α.Ε., όταν διαπίστωσε το σκάνδαλο των υπερκοστολογήσεων με τις σήραγγες, το καλοκαίρι του 2015, αφού ξεσκόνισαν τις συμβάσεις και τα ποσά που καταβλήθηκαν σε αναδόχους.
Παραποιήσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνονται παραποιημένα ημερολόγια και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις στοχευμένες αλλαγές που έγιναν προκειμένου να κοστολογηθεί ακριβότερα το έργο.
Οι κατηγορίες, όπως αποτυπώνονται, αφορούν τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή το έργο συγχρηματοδοτήθηκε με 60% από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και 40% από εθνικούς πόρους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους εμφανίστηκαν και ως μάρτυρες υπέρ της αναδόχου εταιρείας στα δικαστήρια… Εις βάρος τους, όπως και εις βάρος υπαλλήλων, μηχανικών και νομικών, η σημερινή διοίκηση της Εγνατιας οδού Α.Ε. διεκδικεί με αγωγή 78 εκατομμύρια ευρώ.
