Στην τέταρτη εβδομάδα εξαντλητικής απεργίας πείνας μπαίνει από σήμερα ο Κούρδος πρόσφυγας Μεσούτ Αϊντίν από την προσφυγική δομή της Φιλιππιάδας, ενώ περιμένει σχεδόν δύο χρόνια για να οριστεί η συνέντευξή του για άσυλο. Αλληλέγγυοι που βρίσκονται σε επαφή μαζί του κάνουν λόγο για μεσήλικα ο οποίος έχει περάσει βασανιστήρια στην Τουρκία και έχει εμφανή ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, τα οποία έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαμονής του στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεσούτ Αϊντίν ήρθε στην Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας, κατέθεσε αίτηση για άσυλο πριν από περίπου 22 μήνες και η αίτησή του κρίθηκε πρώτα ως προς το αν μπορεί να κατατεθεί ή όχι στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα η Βόρεια Μακεδονία για πρόσφυγες. Πριν από περίπου δύο μήνες κρίθηκε παραδεκτό το αίτημά του για άσυλο στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα εξεταστεί επί της ουσίας προκειμένου να κριθεί αν θα του δοθεί ή όχι άσυλο στη χώρα μας.
Στις 9 Απριλίου ο Μεσούτ Αϊντίν ανακοίνωσε σε ανοιχτή επιστολή του «απεργία γρήγορου θανάτου», σημειώνοντας ότι δεν δέχεται τροφή, παρά μόνο νερό και καφέ, και ότι δεν θα δεχτεί ιατρική ή διατροφική παρέμβαση για τη διατήρηση της ζωής. Ως αιτία της απεργίας ανέφερε: «Εχοντας επιβιώσει από δεκαετίες βασανιστηρίων υπό το τουρκικό κράτος, αναζήτησα προστασία βάσει των δικαιωμάτων ασύλου που διασφαλίζονται από τα Ηνωμένα Εθνη και ζήτησα άσυλο στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι έχω στενά μέλη της οικογένειας και γνωστούς που διαμένουν στη βόρεια Ευρώπη, ζήτησα άδεια να μεταβώ σε μία από αυτές τις χώρες. Ωστόσο, τους τελευταίους 22 μήνες [...] έχω υποβληθεί σε διάφορες πρακτικές απανθρωποποίησης και απομόνωσης». Ζητά εξήγηση για την παρατεταμένη διαδικασία ασύλου, να εξεταστεί με αμερόληπτο τρόπο η αίτησή του και να του δοθεί άδεια να ταξιδέψει στη βόρεια Ευρώπη, όπου έχει οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις.
Δεν σταματά
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την κήρυξη της απεργίας πείνας, ορίστηκε ημερομηνία για τη συνέντευξη ασύλου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ωστόσο ο Μεσούτ δηλώνει ότι συνεχίζει την απεργία. Επείγουσα χθεσινή ανακοίνωση της ανοιχτής συνέλευσης αλληλεγγύης σε μετανάστες και μετανάστριες Solidarity with Migrants επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδα αλληλέγγυων ζήτησε χθες από τη δομή της Φιλιππιάδας να παράσχει ασθενοφόρο για τη μεταφορά του πρόσφυγα σε δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί από δημόσιο γιατρό η υγεία του.
Αλληλέγγυοι σημειώνουν ότι ο πρόσφυγας πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να διαπιστωθεί με τις κατάλληλες εξετάσεις η κατάσταση της υγείας του και να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στο πλαίσιο της απεργίας πείνας. Επισημαίνουν ότι ο οργανισμός του πρόσφυγα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος, καθώς δεν κάνει για πρώτη φορά απεργία πείνας.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν κρίνεται σκόπιμη η μεταφορά του με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, ότι ο πρόσφυγας παρακολουθείται από ιατρικό κλιμάκιο της δομής και ότι η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ικανοποιητική. Σημειώνουν επίσης ότι θα γίνει η συνέντευξη ασύλου το πολύ την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ραντεβού που του έχει επιδοθεί. Παραμένει άγνωστο γιατί κράτησε τόσο μεγάλο διάστημα η εξέταση του αιτήματος ασύλου επί του παραδεκτού και αν συνδέεται με την πολύμηνη αναστολή της διαδικασίας ασύλου λόγω της γνωστής έλλειψης υπηρεσιών διερμηνείας και των καθυστερήσεων στην καταβολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Ευάλωτη ομάδα
Αλληλέγγυοι που βρίσκονται σε επαφή με τον Μεσούτ Αϊντίν σημειώνουν στην «Εφ.Συν.»: «Θα έπρεπε να έχει διαγνωσθεί ως ευάλωτη ομάδα και ως θύμα βασανιστηρίων. Το γεγονός ότι έχουν περάσει 22 μήνες και δεν έχει δώσει καν συνέντευξη έχει επιβαρύνει ήδη την ψυχική και σωματική του υγεία με ο,τι συνεπάγεται αυτό».
Από την πλευρά τους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του νομού, Κώστας Μπάρκας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Η κραυγή απόγνωσης αυτού του ανθρώπου αποτελεί κόλαφο για το προσφυγικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο λειτουργεί υπό ένα καθεστώς αναλγησίας, αναξιοκρατίας και πολιτικής εκμετάλλευσης. [... ] Είναι υποχρέωση όλων μας – πολιτών και πολιτείας– να σταθούμε στο πλευρό όσων εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους κυνηγημένοι από πολέμους, αυταρχικά καθεστώτα και ακραία φτώχεια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας