Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
24°C
25.6° 22.8°
2 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
21°C
22.6° 19.8°
1 BF
41%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
3 BF
56%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 16.3°
1 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.5°
3 BF
51%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 22.0°
0 BF
43%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
47%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 21.7°
2 BF
37%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.9° 24.1°
4 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 20.0°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 22.3°
2 BF
49%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
22.6° 22.6°
2 BF
43%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.6° 19.6°
3 BF
51%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
38%
Λαμία
Αίθριος καιρός
21°C
22.3° 20.7°
2 BF
44%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.6°
3 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
21%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
45%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
Συμβούλιο Επικρατείας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Θεωρούν ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία, παρά την απόφαση του ΣτΕ

Μάκης Βορίδης και Γιώργος Γεραπετρίτης εμπαίζουν το Συμβούλιο της Επικρατείας, που ακύρωσε πρόσφατα σχετική ΚΥΑ, εκδίδοντας νέα με το ίδιο περιεχόμενο για πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές και Σομαλία.

Νέα ΚΥΑ που ορίζει και πάλι «ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία» για πρόσφυγες από πέντε εθνικότητες έβγαλε η κυβέρνηση, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ που, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του, Μιχάλη Πικραμένου, ακύρωνε την προηγούμενη ΚΥΑ με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.

Η νέα ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη φέρει ημερομηνία 8 Απριλίου 2025, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1727 της ίδιας ημερομηνίας και χαρακτηρίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία για πρόσφυγες με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και τη Σομαλία.

Εξαιρετικά αμφίβολο

Η απόφαση επικαλείται νέα εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου από τις 3 Απριλίου 2025 (60337/3.4.2025). Το ΣτΕ είχε ακυρώσει την προηγούμενη ΚΥΑ εν μέρει, επειδή είχε κρίνει ότι βασιζόταν στην προηγούμενη εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένη...

«Η παρούσα εξεδόθη με πλήρη αιτιολογία, σε συμμόρφωση με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας», ισχυρίζεται σε χθεσινό δελτίο Τύπου το υπουργείο Μετανάστευσης. Ο ισχυρισμός μένει βέβαια να αποδειχθεί, καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί η νέα εισήγηση του διοικητή, ενώ θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο πως μπορεί πράγματι να τεκμηριωθεί ότι είναι ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία.

«Μόνο εντελώς αυθαίρετα, όπως και έγινε το 2021, μπορεί να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα. Τούτο μάλιστα επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ευκρινή τρόπο με τις πρόσφατες διώξεις πολιτικών αντιπάλων του Τούρκου προέδρου, μεταξύ των οποίων και του πλέον σημαντικού, αυτού του δημάρχου Κωνσταντινούπολης. [...]

»Μια χώρα είναι ασφαλής όταν μεταχειρίζεται τους κατοίκους της εν γένει κατά τρόπο που σέβεται τα δικαιώματά τους και παρέχει επαρκείς δικλείδες προστασίας σε περίπτωση παραβίασής τους», σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εποχή» ο δικηγόρος Βασίλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ μαζί με την οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

Η δεύτερη αιτία

Επιπλέον, η νέα ΚΥΑ δείχνει να παραβλέπει τη δεύτερη αιτία της ακύρωσης της ΚΥΑ από το ΣτΕ, ότι δηλαδή η Τουρκία έχει παγώσει τις απελάσεις από την Ελλάδα και άρα «οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, όπως έγινε δεκτό με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. της 4.10.2024 […] δεν δύνανται να απορρίπτουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτες [...] με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Το υπουργείο, αγνοώντας πλήρως αυτό το σκέλος της απόφασης, ισχυρίζεται στο δελτίο Τύπου ότι η νέα ΚΥΑ «θα επιτρέψει την άμεση απόρριψη αιτήσεων ασύλου όσων εκ των ανωτέρω ατόμων έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία, και την επιστροφή τους».

Ο κ. Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο facebook μιλά για «μία επιπλέον ανακρίβεια, που προφανώς μπήκε απλά για λόγους συνήθους εντυπωσιασμού» καθώς ο ισχυρισμός του υπουργείου «βεβαίως δεν ισχύει, καθώς ουδείς/ουδεμία έχει επιστρέψει τουλάχιστον από τον Μάρτη του 2020 και εφεξής».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θεωρούν ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία, παρά την απόφαση του ΣτΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας