Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.5° 21.1°
4 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.3° 16.3°
4 BF
42%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 18.8°
4 BF
65%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 18.9°
3 BF
55%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
19.0° 15.7°
2 BF
53%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 12.9°
3 BF
29%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
49%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.5° 19.9°
5 BF
59%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.9° 22.3°
3 BF
46%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.6°
5 BF
43%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 18.7°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
23.5° 21.8°
4 BF
31%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.2° 20.2°
4 BF
44%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.6° 20.8°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
24.7° 22.0°
2 BF
17%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.3°
3 BF
50%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.7° 16.4°
3 BF
57%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
3 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ο Δημήτρης Καιρίδης
ο Δημήτρης Καιρίδης | EUROKINISSI

Σκληρή αντιπροσφυγική γραμμή από την ομάδα των MED5

Μετακυλίουν τις ευθύνες στις χώρες πρώτης υποδοχής και συνδέουν τους πρόσφυγες με την απειλή της εθνικής κυριαρχίας.

Σε κοινό κείμενο που αφορά το προσφυγικό ζήτημα συμφώνησαν το Σάββατο οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου της ομάδας των MED.

Οι «5» υιοθετούν σκληρή γραμμή απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες, ενώ προσπαθούν να μετακυλίσουν τις ευθύνες στις χώρες πρώτης υποδοχής, εξαίροντας τον ρόλο «της αποτροπής των παράτυπων αναχωρήσεων». Παράλληλα, συνδέουν τους πρόσφυγες με την απειλή της εθνικής κυριαρχίας, μιλώντας για την ανάγκη προστασίας των συνόρων, τα οποία θα πρέπει να καταστούν «ανθεκτικά».

Στέλνουν επίσης μήνυμα άμεσου επαναπατρισμού των μεταναστών προς τις χώρες της καταγωγής τους και επιβεβαιώνουν τον ρόλο της FRONTEX στην παροχή βοήθειας προς τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα.

Παράλληλα, ζητούν περισσότερες ενέργειες και πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας πως εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, τότε θα κυριαρχήσουν ακροδεξιές φωνές στην Ευρώπη. 

Βεβαίως, αναφέρονται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης «με την επισήμανση ότι θα πρέπει να διεξάγονται για την παροχή βοήθειας σε οποιοδήποτε σκάφος ή άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα, στη βάση του διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, η αναφορά αυτή έρχεται στη σκιά του ναυαγίου της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς, καθώς και των πολλών καταγγελιών για επαναπροωθήσεις προσφύγων με δράστη το Ελληνικό Λιμενικό. 

«Δεν μπορούν να καθορίζουν οι διακινητές...»

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης –ο οποίος προήδρευσε της 6ης Συνόδου των Υπουργών Μετανάστευσης (και Εσωτερικών) της ομάδας του MED5–, τα έβαλε ξανά με τους διακινητές και επένδυσε στην αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς και στην ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να διαιωνιστεί, καθώς και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων δεν δέχονται να καθορίζουν οι διακινητές ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει στην Ευρώπη. 

Επιγραμματικά, ο κ. Καιρίδης περιέγραψε τις συνιστώσες μιας (κατά τη γνώμη του) «αποτελεσματικής μεταναστευτικής» πολιτικής ως εξής:

 • Αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης
 • Γρήγορη και αξιόπιστη διαδικασία ασύλου, με ταυτόχρονες επιστροφές, χωρίς καθυστερήσεις, όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται
 • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των χωρών πρώτης υποδοχής
 • Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης αλλά και τις όμορες χώρες διέλευσης, όπως, για παράδειγμα, είναι η Τουρκία, για την από κοινού καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης
 • Πάταξη των εγκληματικών δικτύων των διακινητών και όσων τους διευκολύνουν
 • Δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την υποβολή, εξέταση και απονομή ασύλου πριν και χωρίς την εμπλοκή των κυκλωμάτων των διακινητών
 • Δημιουργία ή διεύρυνση των νόμιμων οδών εργασιακής κινητικότητας και μετανάστευσης για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας των ευρωπαϊκών οικονομιών

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

Συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι η απώλεια ζωών στη θάλασσα και η κακομεταχείριση των μεταναστών από διακινητές μπορούν να αποφευχθούν μέσω της αποτροπής των παράτυπων αναχωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται η Επιτροπή να διαπραγματευτεί νέες στρατηγικές συνεργασίας και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με βασικές τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μιας συνολικής προσέγγισης διαδρομής.

Οι υπουργοί που μετείχαν στη σημερινή Σύνοδο καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων και συμφωνιών με τρίτες χώρες, με σκοπό τον περιορισμό των παράτυπων αναχωρήσεων, την εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακίνησης, την αποφασιστική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αύξηση του ποσοστού επιστροφών. Σε περίπτωση, δε, που οι εν λόγω εταιρικές σχέσεις χρειάζονται αναζωογόνηση ή εάν συναφθούν νέες τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων πως θα πρέπει «να δράσουμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης».

Επιβεβαιώνεται επίσης, η κοινή δέσμευση της ομάδας των MED5 για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συμφωνία με το ισχύον διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επιπλέον, διατυπώνεται η δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από διακινητές ανθρώπων. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με την επισήμανση ότι θα πρέπει να διεξάγονται για την παροχή βοήθειας σε οποιοδήποτε σκάφος ή άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση κατά τρόπο που να προκαλεί παράτυπη μετανάστευση ή παράνομη διακίνηση μεταναστών οδηγώντας έτσι στην κατάχρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Επιβεβαιώνεται ακόμη ο ρόλος της FRONTEX σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται -μεταξύ άλλων- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει επαρκείς πόρους στη FRONTEX και να προβεί στην ολοκλήρωση των συμφωνιών με τις τρίτες χώρες προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος της Europol κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η ανάγκη για δύο επιχειρησιακές ομάδες δράσεις στην κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί της ομάδας των MED5 καταδικάζουν επίσης κάθε προσπάθεια τακτικών εργαλειοποίησης και υβριδικών απειλών από τρίτες χώρες ή μη κρατικούς παράγοντες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συλλογική αντιμετώπισή τους. Τονίζουν, παράλληλα, την ανάγκη να καταστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανθεκτικά, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Γραμμής στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να τύχει της δέουσας αντιμετώπισης παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί σύνορο.

Στα συμπεράσματα της συνόδου οι υπουργοί των MED5 επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους θέση ότι οι ευθύνες που επωμίζονται οι χώρες της ομάδας πρέπει να αντισταθμιστούν με επαρκή, απτά και αποτελεσματικά μέτρα αλληλεγγύης καθώς η ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης εντός της Ένωσης.

Τονίζεται ακόμη η ανάγκη να υποστηριχθούν «οι γείτονες μας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές», μεταξύ άλλων μέσω της παροχής εξοπλισμού, εκπαίδευσης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και άλλων μορφών συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη διαχείριση  του μεταναστευτικού.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται η δέσμευση των MED5 για αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, με την προώθηση των νόμιμων οδών και μείωση των παράτυπων, την ενίσχυση της ασφαλούς μετανάστευσης κ.ά., ενώ ζητούνται καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις για τον περιορισμό των πρωτογενών μετακινήσεων και την άρση των κινήτρων που ωθούν τους ανθρώπους να έρχονται παράτυπα στην Ένωση.

Τονίζεται -μεταξύ άλλων- η σημασία των επιστροφών ως βασικού πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εκούσιων υποβοηθούμενων επιστροφών και καλείται η Επιτροπή να αναλάβει ενισχυμένη δράση ώστε να διασφαλίσει ότι οι τρίτες χώρες συμμορφώνονται με τις νόμιμες ή συμφωνημένες δεσμεύσεις επανεισδοχής και επιστροφής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, ζητείται η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την επισήμανση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα αποδοτικό και στιβαρό σύστημα που να λειτουργεί στην πράξη και να είναι σε θέση να αντέχει σε δύσκολες καταστάσεις.

Το κείμενο των συμπερασμάτων υπέγραψαν:

 • Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης.
 • Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
 • Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι.
 • Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 • Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σκληρή αντιπροσφυγική γραμμή από την ομάδα των MED5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας