Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.4° 7.8°
4 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
6.1° 2.5°
1 BF
82%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.6° 10.9°
5 BF
67%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.8° 4.8°
2 BF
70%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
-2°C
-2.1° -2.1°
0 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
3°C
4.0° 2.9°
1 BF
69%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
0°C
1.8° 0.4°
2 BF
86%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.5° 8.5°
2 BF
76%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.8° 11.6°
1 BF
82%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.8° 4.6°
1 BF
75%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 11.1°
4 BF
71%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
3 BF
66%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
3 BF
70%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
4°C
4.1° 4.0°
1 BF
90%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.7° 5.5°
1 BF
83%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 11.8°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
9.3° 6.6°
2 BF
85%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
6°C
6.0° 6.0°
0 BF
82%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
4°C
3.6° 1.7°
1 BF
84%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
1°C
1.3° 1.3°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Sergi Camara/ΑΡΧΕΙΟ

Καταδίκη της Ελλάδας για τη μεταχείριση εγκύου προσφύγισσας

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση μιας εγκύου προσφύγισσας που αναγκάστηκε να ζήσει τουλάχιστον δυόμισι μήνες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2019, χωρίς πρόσβαση σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Είναι η πρώτη καταδίκη της χώρας μας για τις συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Με την απόφασή του στις 4 Απριλίου, το Δικαστήριο του Στρασβούργου δικαίωσε την πρόσφυγα Α.Δ. από την Γκάνα, ηλικίας 33 ετών σήμερα, επιδικάζοντάς της αποζημίωση 5.000 ευρώ από το ελληνικό κράτος (προσφυγή 55363/19).

Η γυναίκα έφτασε στη Σάμο σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης στα μέσα Αυγούστου του 2019, έχοντας ιατρικό ιστορικό αποβολών. Παρ’ όλα αυτά, έμεινε σε σκηνή έξω από τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ, που εκείνη την περίοδο συγκέντρωνε πληθυσμό πάνω από 4.000 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του ήταν για περίπου 650 κλίνες. Δεν είχε πρόσβαση σε επαρκή μέσα υγιεινής, ενώ μετά την καταστροφή της σκηνής της στις 23 Σεπτεμβρίου έμεινε σε άλλη σκηνή μέσα στο ΚΥΤ, όπου και πάλι ήταν κακές οι συνθήκες υγιεινής και η πρόσβαση σε γιατρό. Ολο αυτό το διάστημα, επισκέφτηκε τη μαία της ιατρικής μονάδας της δομής δύο φορές, μέχρι να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Σάμου στις 4 Νοεμβρίου και να γεννήσει τρεις μέρες μετά. Μετά τη γέννα, μεταφέρθηκε σε κατάλυμα όπου φιλοξενήθηκε, μέχρι να της επιτραπεί να φύγει από το νησί στις αρχές Μαρτίου, αφού είχε προηγηθεί σχετική εντολή του ΕΔΔΑ, που ενέκρινε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου σημειώνει ότι δεν υποτιμά το βάρος και την πίεση που θέτουν στα κράτη στα σύνορα της Ε.Ε. οι σημαντικές δυσκολίες αντιμετώπισης της αυξανόμενης εισόδου μεταναστών και και προσφύγων. Υπογραμμίζει όμως ότι τα κράτη δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις διεθνείς υποχρεώσεις τους αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισημαίνει τον απόλυτο χαρακτήρα της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).

Ευρωπαϊκές ευθύνες

Οπως σημειώνει η οργάνωση I Have Rights, που υποστήριξε νομικά την υπόθεση μαζί με την οργάνωση Refugee Law Clinic Berlin και το Ιδρυμα PRO ASYL, «η Ε.Ε., αντί να κλείσει αυτές τις απάνθρωπες δομές, ξόδεψε 276 εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει μια νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο […] η οποία δέχεται κριτική από υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως χώρος παράνομης κράτησης και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων [ενώ] δεν παρέχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ακόμα και σε έκτακτα περιστατικά, όπως έχει τεκμηριωθεί σε πρόσφατη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Δικαστηρίου».

«Οι αφόρητες συνθήκες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της λεγόμενης Ευρωτουρκικής Συμφωνίας. […] Μετά το 2016, η Ε.Ε. ασκεί τεράστια πίεση για να μεταφέρει στο εξωτερικό τις πολιτικές της για τη μετανάστευση, μεταφέροντας όσους ζητούν άσυλο έξω από τη δημόσια θέα, σε απομακρυσμένα, απρόσιτα μέρη στα σύνορά της και πέρα από αυτά, με σκοπό να αποφύγει τις υποχρεώσεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει η Γιώτα Μασουρίδου, εκπρόσωπος της προσφεύγουσας.

«Η στέγαση ανθρώπων εν κινήσει σε δομές που μοιάζουν με φυλακές και οι συστηματικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης είναι από τα πιο σοβαρά και πιεστικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας», σημειώνει η Ελα Ντοντ από το I Have Rights.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καταδίκη της Ελλάδας για τη μεταχείριση εγκύου προσφύγισσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας