«Δικαίωμα στην άμβλωση: Από την Αμερική έως την Ευρώπη βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση», είναι το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται αυτή την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, στις 7 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (λεωφ. Συγγρού 136), στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα ΙΙ», θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά και καθηγήτριες ειδικευμένες σε θέματα φύλου.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλήρως ή σχεδόν πλήρως σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες της Αμερικής. Επιθέσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματα όμως καταγράφονται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν την Πολωνία, όπου όπως επισημαίνουν, «εδώ και δύο χρόνια η νόμιμη άμβλωση έχει ουσιαστικά απαγορευτεί, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά σε χιλιάδες άτομα, ιδιαίτερα σε όσα είναι φτωχά, ζουν σε αγροτικές περιοχές ή αντιμετωπίζουν την κοινωνική περιθωριοποίηση».
Στην εκδήλωση θα συζητηθεί ο αντίκτυπος της ποινικοποίησης στις ΗΠΑ και την Πολωνία, αλλά και για το πώς αμφισβητείται ή περιορίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση και η παροχή των σχετικών υπηρεσιών υγείας σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Έτσι θα αναζητηθούν απαντήσεις για το πώς φτάσαμε σε αυτή την οπισθοχώρηση και αλλά και για το πώς μπορούμε να δράσουμε σήμερα σε θεσμικό και κινηματικό επίπεδο για την προστασία των αναπαραγωγικών μας δικαιωμάτων.
Επίσης θα τεθούν επί τάπητος οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χιλιάδες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για τους δυναμικούς αγώνες για νόμιμες και προσβάσιμες αμβλώσεις ως συστατικό μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
- Mikołaj Czerwiński, επικεφαλής Εκστρατειών και ειδικός σε θέματα Συνηγορίας, Διεθνής Αμνηστία Πολωνίας
- Tarah Demant, διευθύντρια Προγραμμάτων, Συνηγορίας και Κυβερνητικών Υποθέσεων, Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ
- Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής - Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Θα παρέμβει η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, διευθύντρια Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τον συντόνισμό της εκδήλωσης θα έχει η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος, The Manifold
Για τις μη ελληνόγλωσσες ομιλίες θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς τα αγγλικά, με την υποστήριξη της Interpretit.
► Ο Mikołaj Czerwiński και η Tarah Demant έδωσαν συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» σημειώνοντας ότι «το δικαίωμα να ελέγχεις το σώμα σου είναι κεντρικό σε κάθε δικαίωμα, όπως και το να ζεις μια αξιοπρεπή ζωή»
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας