• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.9°C
  5 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.6°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  72%
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αίτημα για δημιουργία εκπαιδευτικής δομής

 • A-
 • A+
Συλλογή υπογραφών από ομάδα εκπαιδευτικών απευθυνόμενη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για δράσεις που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έμφυλη ισότητα για τις περίπου 170 υπόδικες κρατούμενες.

Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού -σε αντίθεση με τις αντρικές- δεν υπάρχει κανένα σχολείο, καμία πρόβλεψη εκπαιδευτικής πολιτικής και ως εκ τούτου κανένα νήμα που να συνδέει τις γυναίκες κρατούμενες με τη μελλοντική τους ζωή και την επανένταξη στην κοινωνία.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες εκπαιδευτικών για ίδρυση εκπαιδευτικής δομής για τις κρατούμενες, την ίδια στιγμή αδειοδοτούνται, πολύ βολικά, πυροτεχνηματικές φιέστες εντός των φυλακών, όχι μόνο ασύμβατες με τις ανάγκες των γυναικών, αλλά και ψευδεπίγραφα «χειραφετητικές», όπως η επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε με κρατούμενες σε ρόλο μοντέλων.

Η πρόσβαση όλων -και φυσικά και των κρατουμένων- στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της πολιτείας να τη διασφαλίζει, όπως προβλέπει ο νόμος. Για τον λόγο αυτό μια ομάδα εκπαιδευτικών συλλέγει υπογραφές απευθυνόμενη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αιτήματα την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικής δομής στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπως ορίζει ο νόμος 4763/2020, αλλά και δράσεις που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έμφυλη ισότητα για τις περίπου 170 υπόδικες κρατούμενες.

Τη δημιουργία εκπαιδευτικής δομής στηρίζει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, ενώ με αφορμή την επίδειξη μόδας στον χώρο των φυλακών η Β’ ΟΛΜΕ Πειραιά σχολίαζε πως «είναι τραγικό να καλύπτονται με τέτοιους παραπλανητικούς τρόπους οι ανεπάρκειες και οι αμέλειες ενός σωφρονιστικού συστήματος που συντηρεί και αναπαράγει τις διακρίσεις και τις ανισότητες, που υποκρίνεται κοινωνική ευαισθησία με τρόπο ανέξοδο και ανάρμοστο».

Εγκλεισμός

Οι κρατούμενες προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί: «Ενα ποσοστό 45% των γυναικών δεν έχει ολοκληρώσει την εννεαετή υποχρεωτική εκπαίδευση και δεν έχει εργαστεί ούτε πρόκειται να λάβει σύνταξη.

Επιπρόσθετα, το 75% των γυναικών που αποφυλακίζονται είναι μητέρες, ενώ το ποσοστό του πρότερου εγκλεισμού των γυναικών κατά την τελευταία πενταετία είναι 38,5%», υπογραμμίζοντας πως η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια των γυναικών, όχι μόνο να διαχειριστούν δημιουργικά τον χρόνο της φυλάκισης, αλλά κυρίως να αποφύγουν ένα νέο εγκλεισμό.

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα στο OpenPetition.eu («Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει σχολείο, υπάρχει όμως πασαρέλα»).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
SOS από ΕΛΜΕ για τα σχολεία των φυλακών
Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και ειδικά για το 2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού, καθώς έχουν αποσπαστεί μόνο δύο μόνιμοι εκπαιδευτικοί και ένας μόνιμος είναι τοποθετημένος στο εκτός έδρας τμήμα.
SOS από ΕΛΜΕ για τα σχολεία των φυλακών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φιάσκο με «εκπαιδευτικό» βίντεο για το... αγέννητο παιδί
Στο σχεδόν τρίωρο οπτικοακουστικό υλικό προβάλλονται ψευδοεπιστημονικές θεωρίες κατά της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών, η οποία παρουσιάζεται πανάξια μόνο για παιδομηχανή.
Φιάσκο με «εκπαιδευτικό» βίντεο για το... αγέννητο παιδί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκκληση της Πρωτοβουλίας για άμεσο εμβολιασμό των κρατουμένων
Την ανάγκη της άμεσης έναρξης των εμβολιασμών κατά της ασθένειας Covid-19 επισημαίνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, επισημαίνοντας ότι παρά τα συνεχή κρούσματα και τους θανάτους, παρά τις...
Έκκληση της Πρωτοβουλίας για άμεσο εμβολιασμό των κρατουμένων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Σωφρονισμός χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα»
Τα προβλήματα που μαστίζουν τις φυλακές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης «Σωφρονισμός χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα: μία αναχρονιστική και απάνθρωπη επιλογή» που διοργανώθηκε από το δίκτυο αλληλεγγύης...
«Σωφρονισμός χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στέρηση των «μεροκάματων» σε κρατούμενες που μπαίνουν σε καραντίνα
Τα λεγόμενα μεροκάματα στερούνται οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα - Θηβών, όταν μπαίνουν σε καραντίνα, και ζητούν να επεκταθεί το μέτρο που ισχύει για τα αστυνομικά τμήματα-μεταγωγών.
Στέρηση των «μεροκάματων» σε κρατούμενες που μπαίνουν σε καραντίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας