Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.8° 29.3°
2 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.7° 28.0°
2 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 27.0°
0 BF
62%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
73%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
39%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.0°
2 BF
35%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.4° 23.4°
1 BF
35%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
1 BF
55%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 26.8°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.2°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.8°
4 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
29.6° 26.7°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
42%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.6° 26.9°
0 BF
36%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.2° 29.6°
2 BF
31%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 27.8°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
32.0° 27.5°
2 BF
25%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.5° 23.3°
0 BF
51%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
2 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.0° 27.0°
1 BF
35%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΡΑΒΑΛΟΣ/EUROKINISSI

Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν σε εργαζομένους στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου τα νέα ασφυκτικά μέτρα ελέγχου της εισόδου, που εγκαινίασε αιφνιδιαστικά, χθες, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Περίπου 30 εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποβληθούν στη νέα διαδικασία, κάνοντας λόγο για εξευτελιστική μεταχείριση, που τους αντιμετωπίζει σαν υπόπτους, και έμειναν έξω από τη δομή, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν αδικαιολόγητα απόντες από την εργασία τους. Από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως το υπουργείο εμπόδισε την είσοδό τους και ζητούν εξηγήσεις για τη νομιμότητα των μέτρων, για τις πιθανές επιπτώσεις των συστημάτων ελέγχου στην υγεία και για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους.

Τα μέτρα περιγράφονται λεπτομερώς στο «Εγχειρίδιο Οδηγιών για τη διαχείριση εισόδου – εξόδου των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών», έκτασης 14 ολόκληρων σελίδων, που κυκλοφόρησε χθες το υπουργείο, μετατρέποντας μια απλή διαδικασία -για την οποία θα αρκούσε η επίδειξη ταυτότητας άπαξ- σε έναν καθημερινό κυκεώνα γραφειοκρατίας και επιτήρησης. Κι αυτό, ενώ ο προϊστάμενος των δομών υποδοχής, Θωμάς Λεκάκος, διαβεβαίωνε τους εργαζομένους, όταν εγκαταστάθηκαν οι πύλες ελέγχου με ακτίνες Χ, ότι «έχουν τοποθετηθεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους και αφορούν την πρώτη είσοδο των πολιτών τρίτων χωρών στη νέα δομή». Παραμένει άγνωστο γιατί άλλαξε στάση το υπουργείο, αθετώντας τις δεσμεύσεις του.

Αν και το εγχειρίδιο επικαλείται την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας όλων όσοι κινούνται στη δομή, στην πραγματικότητα τα νέα μέτρα εντείνουν την ανασφάλεια προσφύγων και εργαζομένων, ενώ, σε συνδυασμό με τις κάμερες παρακολούθησης που συνδέονται με τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου, μετατρέπουν τη δομή σε έναν δυστοπικό εφιάλτη ανελευθερίας.

Μαγνητική πύλη

Οπως προβλέπει το εγχειρίδιο, η είσοδος γίνεται υποχρεωτικά από μαγνητική πύλη και πύλη με ακτίνες Χ, που διενεργούν σωματικό έλεγχο και έλεγχο προσωπικών αντικειμένων. Σε περίπτωση άρνησης του ελέγχου, απαγορεύεται η είσοδος και ενημερώνεται η αστυνομία. Εναλλακτικά, οι εισερχόμενοι δικαιούνται «να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου με τα χέρια ή με άλλα μηχαναγνώσιμα μέσα, που δεν επιβαρύνουν την υγεία τους».

Στη συνέχεια, οι εισερχόμενοι πρέπει να περάσουν από περιστρεφόμενες μπάρες, τα γνωστά τουρνικέ, για την ενεργοποίηση των οποίων απαιτείται να τοποθετήσουν στην ειδική υποδοχή την προσωπική κάρτα εισόδου - εξόδου και, επιπλέον, να τοποθετήσουν το δάκτυλό τους σε συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν δεν έχουν καταχωρηθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα, πρέπει εναλλακτικά να υπογράψουν το βιβλίο εισόδου – εξόδου.

Προβλέπονται τέσσερις ειδικές κάρτες εισόδου ανά κατηγορία εισερχόμενων. Μπλε για τους εργαζομένους στο υπουργείο, διεθνείς οργανισμούς, ευρωπαϊκούς φορείς, ΕΟΔΥ, σώματα ασφαλείας, όπως και σε διερμηνείς και στο προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και εργασιών συντήρησης. Κίτρινη για τους εργαζομένους και τα μέλη οργανώσεων, την οποία παραλαμβάνουν στην είσοδο της δομής, αφού καταχωρήσουν τα στοιχεία τους. Γκρι για τους δημοσιογράφους, την οποία παραλαμβάνουν στην είσοδο, αφού έχει προηγηθεί η ταυτοποίησή τους και έχει δοθεί έγκριση από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου. Μοβ για τους επισκέπτες, την οποία παραλαμβάνουν στην είσοδο, επιδεικνύοντας ταυτότητα, αφού πρώτα εγκριθεί από την κεντρική Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης το αίτημα για επίσκεψη, στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον λόγο της επίσκεψης και τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης. Μοβ κάρτα προβλέπεται και για τους δικηγόρους, οι οποίοι πρέπει να έχουν ενημερώσει νωρίτερα τον διοικητή για την επίσκεψή τους. Ο διοικητής έχει την ευχέρεια να απορρίψει αίτημα που υποβάλλεται αυθημερόν.

Οσο για τους πρόσφυγες, η κάρτα του δελτίου αίτησης ασύλου λειτουργεί ως κάρτα εισόδου – εξόδου. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος σε πρώτο βαθμό, η κάρτα αναστέλλεται και χορηγείται προσωρινά μια λευκή κάρτα, που επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο, μέχρι να υποβληθεί τυχόν προσφυγή στον δεύτερο βαθμό ασύλου, οπότε χορηγείται νέο δελτίο. Σε περίπτωση τελεσίδικης απόρριψης του αιτήματος ασύλου, το δελτίο ανακαλείται, ενημερώνεται η αστυνομία και οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε κέντρο κράτησης για να απελαθούν. Οι διαμένοντες οφείλουν να δίνουν το «παρών» στην τακτική απογραφή και να μη διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των κέντρων, επιδεικνύοντας βίαιη συμπεριφορά, αλλιώς κινδυνεύουν με έξωση από τη δομή και διακοπή της σίτισης, της περίθαλψης και του οικονομικού βοηθήματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας