Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.4° 22.6°
3 BF
43%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 24.3°
4 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
28.2° 23.8°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.4° 20.9°
2 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
28.0° 24.6°
1 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
25%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
28.5° 28.5°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
24.3° 21.6°
4 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 21.8°
3 BF
50%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 20.8°
3 BF
49%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
44%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.1°
3 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 23.5°
2 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
48%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 24.2°
2 BF
33%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 21.6°
3 BF
65%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 25.3°
2 BF
40%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
24°C
23.6° 23.6°
0 BF
43%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo / Santi Palacios

Χωρίς πρόσβαση στο άσυλο οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα

Δύο μήνες μετά την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Μετανάστευσης Πάτροκλου Γεωργιάδη στις 22 Νοεμβρίου, που κατάργησε τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στα περιφερειακά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σε ποιες αρχές μπορούν να απευθυνθούν οι πρόσφυγες της ενδοχώρας, της Κρήτης και της Ρόδου για να ζητήσουν άσυλο.

Οπως επισημαίνει έκθεση που δημοσιοποιεί σήμερα η οργάνωση Mobile Info Team με τίτλο «Έλεγχος και περιορισμός: αλλαγές στην πρόσβαση στο άσυλο στην ελληνική ενδοχώρα, την Κρήτη και τη Ρόδο», η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου έχει καταργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός από τα νησιά του βορείου Αιγαίου, για όσους έφτασαν στη χώρα μας μετά τις 22 Νοεμβρίου ή για όσους είχαν φτάσει νωρίτερα στην ενδοχώρα και δεν είχαν προλάβει να καταγραφούν. Και οι λίγοι τυχεροί που είχαν καταφέρει, συχνά ύστερα από αναμονή που φτάνει τα δύο χρόνια, να μιλήσουν μέσω Skype με την υπηρεσία Ασύλου και να κλείσουν ραντεβού μετά τα τέλη Νοεμβρίου, έμαθαν ότι το ραντεβού ακυρώνεται και ότι θα ενημερωθούν προσεχώς για τα περαιτέρω. Ακόμη περιμένουν, ενώ η ιστοσελίδα του υπουργείου εξακολουθεί να μην έχει συμπεριλάβει την αλλαγή πολιτικής, ενημερώνοντας λάθος όσους την επισκέπτονται.

Η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα καταργούσε και αυτή την προβληματική και περιορισμένη πρόσβαση στην υπηρεσία Ασύλου μέσω Skype και όριζε ότι όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης. Τέτοια δυνατότητα υπάρχει μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) και του Φυλακίου στον Εβρο, όπου θα οδηγούνταν οι πρόσφυγες από την Αστυνομία και το Λιμενικό.

Υστερα από δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στα ΚΥΤ των νησιών δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την ενδοχώρα, το υπουργείο υπαναχώρησε και με διευκρινιστική εγκύκλιο όρισε ότι τα ΚΥΤ των νησιών θα καταγράφουν μόνο νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά. Οι πρόσφυγες της ενδοχώρας θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην ενδοχώρα, σε σημεία που θα όριζαν οι ελληνικές αρχές, όπως και στο Φυλάκιο του Εβρου. Ωστόσο, τέτοια σημεία δεν έχουν οριστεί, ενώ το Φυλάκιο του Εβρου δεν αποτελεί ασφαλή ή βιώσιμη επιλογή.

Η οργάνωση υπολογίζει ότι ο αριθμός των αφίξεων στην ενδοχώρα κυμαίνεται μεταξύ 30.160 και 44.000 ανθρώπων το έτος. Το ΚΥΤ στο Φυλάκιο έχει χώρο μόνο για 282 άτομα και είναι συχνά πλήρες ή υπερπλήρες. Για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον εξαπλάσια χωρητικότητα 1.833 θέσεων και έκταση τουλάχιστον 90 στρέμματα. Ούτε αυτό θα αποτελούσε λύση, καθώς η μεταφορά των ανθρώπων με τρένο ή πούλμαν στην ακριτική περιοχή θα τους έβαζε σε κίνδυνο σύλληψης, καθώς δεν έχουν χαρτιά, και θα τους έφερνε αντιμέτωπους με την πιθανότητα να πέσουν θύμα των άτυπων και παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης που είναι συχνές στην περιοχή.

Οπως επισημαίνει η οργάνωση, ο διοικητής της υπηρεσίας Ασύλου Μάριος Καλέας δήλωνε σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι πρόκειται να λειτουργήσουν δύο ΚΥΤ στην ενδοχώρα, ένα στη βόρεια και ένα στη νότια Ελλάδα. Ωστόσο, αφενός είναι ασαφές αν θα πρόκειται για κλειστές και ελεγχόμενες δομές που θα περιορίζουν την ελευθερία όσων ζητούν άσυλο, αφετέρου δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο δημιουργίας νέων δομών ή μετατροπής παλιότερων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία ότι θα συνεχιστεί για καιρό η έλλειψη πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.

Δεν πρόκειται για απλή αναμονή μέχρι να διευθετηθεί ένα γραφειοκρατικό ζήτημα. Χωρίς καταγραφή του αιτήματος ασύλου, οι άνθρωποι στερούνται την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στέγη, εργασία ή οικονομική ενίσχυση και αντιμετωπίζουν κίνδυνο να συλληφθούν, καθώς βρίσκονται νομικά μετέωροι.

«Η αιφνίδια αλλαγή πολιτικής έχει αφήσει τους ανθρώπους σε κενό ενημέρωσης. Δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες πώς και πότε θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα ασύλου. Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται την πρόσβαση στο σύστημα χωρίς να προσφέρουν προσωρινές λύσεις ή ενημέρωση», σημειώνει η οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη πρόσβασης στο σύστημα για εκτεταμένη περίοδο δεν παραβιάζει μόνο το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τη ζωή των προσφύγων όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χωρίς πρόσβαση στο άσυλο οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας