Περισσότεροι από 63 καλλιτέχνες της Ελλάδας ενώνουν τη φωνή τους με διεθνείς οργανισμούς και 14 ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πράσινων, με αίτημα να υπάρξει δίκαιη δίκη στο Εφετείο της Μυτιλήνης για τον Μοχάμαντ Αμπντί, τον Μάρτιο.
Ο Αμπντί, 28 ετών από τη Σομαλία, καταδικάστηκε σε 142 χρόνια κάθειρξη ως διακινητής, σύμφωνα με τη συνήθη τακτική των ελληνικών αρχών να χαρακτηρίζουν «διακινητή» όποιον βρίσκουν στο τιμόνι της βάρκας των προσφύγων και να τον καταδικάζουν με υπερβολικές και δυσβάσταχτες ποινές, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης του ίδιου του ταξιδιού των προσφύγων προς την αναζήτηση διεθνούς προστασίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times στις 25 Ιουνίου 2021 («He Saved 31 People at Sea. Then Got a 142-Year Prison Sentence»), ο Αμπντί δεν είχε πληρωθεί για το ταξίδι, αντιθέτως είχε πληρώσει ακριβά και ο ίδιος τους διακινητές για να μπορέσει να αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη. Έξω από τη Λέσβο, η βάρκα παρουσίασε πρόβλημα και άρχισε να βυθίζεται και ο Αμπντί αποφάσισε να πάρει στα χέρια του το τιμόνι για να σώσει τον εαυτό του και τους άλλους 33 συνεπιβάτες της βάρκας.
Είναι χαρακτηριστικές οι καταδίκες προσφύγων που κρατούνται με δυσβάσταχτες ποινές στις φυλακές της Χίου, όπου τους επισκέφτηκαν στις αρχές Νοεμβρίου οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς Κλερ Ντέιλι και Στέλιος Κούλογλου. «Και οι τρεις δίκες κράτησαν μόνο λίγα λεπτά. Οι συνήγοροι διορίστηκαν από το δικαστήριο τελευταία στιγμή και οι κατηγορούμενοι τούς έβλεπαν πρώτη φορά. Ακόμα και σήμερα αδυνατούν να καταλάβουν για ποιο λόγο η ελληνική δικαιοσύνη τούς αντιμετωπίζει ως διακινητές και ξεκαθαρίζουν πως εγκαταλείφθηκαν από τους διακινητές μεσοπέλαγα.
Σημειώνεται πως στη δίκη ενός εκ των Αφγανών, ο εισαγγελέας θεώρησε επιβαρυντικό το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε στη βάρκα την οικογένειά του. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, ο εισαγγελέας θεώρησε... επιβαρυντικό ότι στη βάρκα επέβαινε η έγκυος σύζυγος και το παιδί του», έγραφε η «Εφ.Συν.».
«Ως, πολίτες, ως άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε απέναντι σε οποιονδήποτε νόμο, οποιαδήποτε πολιτική, έχει σαν αποτέλεσμα την εξόντωση ανθρώπων που το μόνο που ζητούν, είναι να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα να αιτηθούν άσυλο. Το μόνο που ζητούν είναι μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Αντ' αυτού, βάφουν με το αίμα τους τη Μεσόγειο ή βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές ποινές. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, έχουν θρηνήσει τους οικείους τους σε ναυάγια, όπως o N. από το Αφγανιστάν που έχασε το παιδί του σε ναυάγιο έξω από τη Λέσβο και σήμερα απειλείται με 240 χρόνια φυλάκισης!», σημειώνεται στο κείμενο που υπογράφουν Έλληνες καλλιτέχνες. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 63 υπογραφές και η εκστρατεία συνεχίζεται.
Καλλιτέχνες υπέρ μιας δίκαιης δίκης για τον Μοχάμαντ
Το κείμενο και οι υπογραφές των καλλιτεχνών
#fair_trial_4_Mohammad Καλλιτέχνες υπέρ μιας δίκαιης δίκης για τον Μοχάμαντ. Οι πρώτες 63 υπογραφές
Ο Μοχάμαντ Αμπντί, καταδικάστηκε σε 142 χρόνια κάθειρξη ως διακινητής, επειδή λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2020, πήρε το τιμόνι βάρκας που βυθιζόταν και έσωσε 32 άτομα. Όμως ο 28χρονος Μοχάμαντ δεν είχε πληρωθεί για το ταξίδι. Αντίθετα, είχε καταβάλει βαρύ αντίτιμο για μια θέση στη βάρκα που αντί να τους οδηγήσει σε μία καλύτερη ζωή, κόντεψε να τους τη στερήσει. Για τον νόμο όμως η πράξη αυτή τιμωρείται. Και μάλιστα αυστηρά.
Το θέμα που ανέδειξαν οι New York Times, ευαισθητοποίησε διεθνείς οργανισμούς και ευρωβουλευτές από τα κόμματα των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων με αποτέλεσμα να παρθεί η πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών με αίτημα μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ, στο πρόσωπο του οποίου συμβολοποιείται το γεγονός ότι το προσφυγικό δράμα δεν έχει τέλος, για τους ανθρώπους που φτάνουν στο κατώφλι της Ευρώπης για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι διασώστες μιλούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν αναφέρονται στις πολιτικές και τη νομοθεσία που αφορούν στο προσφυγικό. Από το 2014, πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), οι ετήσιοι πνιγμοί διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί στο πιο θανατηφόρο θαλάσσιο πέρασμα του κόσμου.
Ως πολίτες, ως άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε απέναντι σε οποιονδήποτε νόμο, οποιαδήποτε πολιτική, έχει σαν αποτέλεσμα την εξόντωση ανθρώπων που το μόνο που ζητούν, είναι να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα να αιτηθούν άσυλο. Το μόνο που ζητούν είναι μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Αντ' αυτού, βάφουν με το αίμα τους τη Μεσόγειο ή βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές ποινές. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, έχουν θρηνήσει τους οικείους τους σε ναυάγια όπως o N. από το Αφγανιστάν που έχασε το παιδί του σε ναυάγιο έξω από τη Λέσβο και σήμερα απειλείται με 240 χρόνια φυλάκισης!
Ο Μοχάμαντ και ο κάθε Μοχάμαντ δικαιούται μια δίκαιη δίκη όπως κάθε πολίτης του κόσμου. Τα δικαιώματα των προσφύγων πρέπει να γίνονται σεβαστά. Αυτό προστάζουν οι διεθνείς συμβάσεις, αυτό επιβάλλει η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός.
- ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Τραγουδοποιός
- ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - Σκηνοθέτης
- ΒΕΛΩΝΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - Στιχουργός
- ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - Σκηνοθέτρια
- ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ - Σκηνοθέτης
- BAZOOKA - Μουσικό Συγκρότημα
- ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ ΚΑΤΙΑ - Ηθοποιός
- ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ - Τραγουδοποιός
- ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΦΟΙΒΟΣ- Τραγουδοποιός
- DURY DAVA - Μουσικό συγκρότημα
- ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ - Στιχουργός
- ΖΟΥΡΝΗΣ ΝΙΚΟΣ - Τραγουδοποιός
- ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΛΚΙΝΟΟΣ - Τραγουδοποιός
- ΙΩΑΝΝΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Στιχουργός
- ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ ΗΛΙΑΣ - Τραγουδοποιός
- ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - Συνθέτης
- ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ - Συνθέτης
- ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΑΦΝΗ - Ηθοποιός
- ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ - Ηθοποιός
- ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ - Συνθέτης
- ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ - Στιχουργός - εκδότης
- ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ - Συγγραφέας
- ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΗΛΙΑΣ - Εικαστικός
- ΚΕΚΚΕ ΣΥΡΜΩ - Ηθοποιός
- ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΛΥΔΙΑ - Σκηνοθέτρια - ηθοποιός
- ΛΑΜΠΡΙΔΗ ΦΩΤΕΙΝΗ - Στιχουργός
- ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - Hθοποιός
- ΜΑΛΑΜΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ - Τραγουδοποιός
- ΜΑΛΑΜΑΣ ΠΕΤΡΟΣ - Τραγουδοποιός-ηθοποιός
- ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΒΑΡΔΗΣ - Σκηνοθέτης
- ΜΑΡΟΥΔΑ ΚΑΛΛΙΡΟΗ - Εικαστικός
- ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΝΟΤΗΣ - Συνθέτης
- ΜΕΝΤΗ ΝΕΝΑ - Ηθοποιός
- ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Τραγουδοποιός
- ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - Τραγουδίστρια
- ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - Σκηνοθέτης
- ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΝΑΤΑΣΑ - Τραγουδίστρια
- ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ ΑΝΤΖΕΛΑ - Σκηνοθέτρια
- ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Μουσικός
- ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ - Στιχουργός
- ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΝΑ - Στιχουργός
- ΝΕΓΚΑ ΓΙΩΤΑ - Τραγουδιστρια
- ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Τραγουδιστής
- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ - Μουσικός
- ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ - Τραγουδιστής - Τραγουδοποιός
- ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ - Τραγουδοποιός
- ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ - Τραγουδοποιός
- ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ - Ηθοποιός -Σκηνοθέτης
- ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΣ - Ηθοποιός
- ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ ΘΑΛΕΙΑ - Εκδότρια
- ΡΑΣΟΥΛΗ ΝΑΤΑΛΙ - Τραγουδίστρια - μουσικός
- ΣΑΪΑ ΗΡΩ - Τραγουδίστρια
- ΣΑΤΤΙ ΜΑΡΙΝΑ - Τραγουδίστρια
- ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ ΘΕΜΟΣ - Τραγουδοποιός
- ΣΤΑΪΚΟΥ ΣΕΒΗ - Ηθοποιός
- ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ - Ηθοποιός
- ΣΤΡΟΦΑΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ - Συνθέτης
- ΤΖΙΡΤΖΙΛΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ - Σκηνοθέτρια
- ΤΣΑΠΑΡΕΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ - Ηθοποιός
- ΤΣΙΝΙΚΟΡΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ- Σκηνοθέτης-ηθοποιός
- ΦΡΑΤΖΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ - Σκηνοθέτης
- ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ ΑΝΝΑ - Σεναριογράφος
- ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - Συγγραφέας
Οι καλλιτέχνες μπορείτε να υπογράφετε με το όνομα και την ιδιότητα σας στα σχόλια.
Η συλλογή υπογραφών από πολίτες όλου του κόσμου γίνεται και στον σύνδεσμο https://secure.avaaz.org/.../greek_government.../thanks/...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας