Κατά τα δύο τρίτα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το θεώρησε τέτοια επιτυχία που διοργάνωσε χθες διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών για να το ανακοινώσει. Πρόκειται για τη δεύτερη ή τρίτη συνέντευξή Τύπου που διοργανώνει το υπουργείο από την επανασύστασή του τον Ιανουάριο του 2020, ενώ για τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων διοργανώνει και διεθνές συνέδριο στην Αθήνα στις 25 και 26 Οκτωβρίου με θέμα «Παιδιά σε μετανάστευση».
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό η υιοθέτηση ακραίας ξενοφοβικής ατζέντας. Εξ ου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι απαιτεί ευαισθησία το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, εξαντλώντας σ’ αυτούς την όποια ενσυναίσθησή του, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη, όταν αναφέρονται στο θέμα, αποφεύγουν τη γνωστή ρητορική που επικαλείται τάχα τα δίκτυα των διακινητών ή την εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία για να δικαιολογήσει τις παράνομες πολιτικές αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα.
Πράγματι, η μετεγκατάσταση 1.047 ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο του 2020, και μάλιστα μέσα στην πανδημία, αποτελεί μία από τις λίγες επιτυχίες που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που επιδίωξε συστηματικά σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών. Συνολικά το πρόγραμμα αφορά τη μετεγκατάσταση 1.536 ασυνόδευτων παιδιών και η αρμόδια ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε χθες αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, περίπου 2.100 ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν στη χώρα μας σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
«Τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και έχει αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο. Και γι’ αυτό και δημόσια ευχαριστώ όλους τους διεθνείς οργανισμούς που είναι στο πλευρό μας», σημείωσε η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη. Υπογράμμισε μάλιστα πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά» και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, καθώς «το προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα που πέρασε και έφυγε».
Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, η επικεφαλής του ελληνικού γραφείου Μιρέιγ Ζιράρ σημείωσε ότι το πρόγραμμα «ήταν επιτυχημένο αλλά δεν θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση, θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και να έχουμε έναν προβλέψιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη».
Η κ. Βούλτεψη ανακοίνωσε επίσης τον σχεδιασμό για ένα πρόγραμμα με ενταξιακά χαρακτηριστικά για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που ενηλικιώνονται, παρόμοιο με το πρόγραμμα Helios που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Στο Helios Junior, όπως ονομάζεται, θα μπορούν να συμμετέχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι έξι μήνες πριν από την ενηλικίωσή τους και θα παραμένουν σ’ αυτό μέχρι την ηλικία των 21. Σήμερα, οι ανήλικοι αναγκάζονται να βγουν από τα προγράμματα υποστήριξης και τις ειδικές δομές φιλοξενίας μόλις γίνουν 18 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να ενσωματωθούν στην κοινωνία. «Η ηλικία δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με την ενηλικίωση και την ικανότητα να ζει κάποιος αυτόνομα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανλούκα Ρόκο.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε πρόγραμμα μαθημάτων μη τυπικής εκπαίδευσης για ανήλικους πρόσφυγες, ώστε να ενταχθούν στη συνέχεια στη δημόσια εκπαίδευση. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της UNICEF στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη 3.000 - 4.000 παιδιά σε 30 σημεία, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή του σε άλλα 20 σημεία ως το τέλος του χρόνου