• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.3°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.6°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 26.5°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%
AP Photo/Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιτυχία με τα προσφυγόπουλα είναι η εξαίρεση

 • A-
 • A+
Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά τα δύο τρίτα, δυστυχώς, είναι η μοναδική θετική διαχείριση που έχει να επιδείξει, όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Ευρώπη, που δεν «τρέχει» αντίστοιχα προγράμματα • 1.047 παιδιά και έφηβοι έχουν μετακινηθεί σε 13 χώρες της Ε.Ε.

Κατά τα δύο τρίτα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το θεώρησε τέτοια επιτυχία που διοργάνωσε χθες διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών για να το ανακοινώσει. Πρόκειται για τη δεύτερη ή τρίτη συνέντευξή Τύπου που διοργανώνει το υπουργείο από την επανασύστασή του τον Ιανουάριο του 2020, ενώ για τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων διοργανώνει και διεθνές συνέδριο στην Αθήνα στις 25 και 26 Οκτωβρίου με θέμα «Παιδιά σε μετανάστευση».

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό η υιοθέτηση ακραίας ξενοφοβικής ατζέντας. Εξ ου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι απαιτεί ευαισθησία το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, εξαντλώντας σ’ αυτούς την όποια ενσυναίσθησή του, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη, όταν αναφέρονται στο θέμα, αποφεύγουν τη γνωστή ρητορική που επικαλείται τάχα τα δίκτυα των διακινητών ή την εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία για να δικαιολογήσει τις παράνομες πολιτικές αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα.

Πράγματι, η μετεγκατάσταση 1.047 ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο του 2020, και μάλιστα μέσα στην πανδημία, αποτελεί μία από τις λίγες επιτυχίες που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που επιδίωξε συστηματικά σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών. Συνολικά το πρόγραμμα αφορά τη μετεγκατάσταση 1.536 ασυνόδευτων παιδιών και η αρμόδια ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε χθες αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, περίπου 2.100 ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν στη χώρα μας σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

«Τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και έχει αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο. Και γι’ αυτό και δημόσια ευχαριστώ όλους τους διεθνείς οργανισμούς που είναι στο πλευρό μας», σημείωσε η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη. Υπογράμμισε μάλιστα πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά» και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, καθώς «το προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα που πέρασε και έφυγε».

Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, η επικεφαλής του ελληνικού γραφείου Μιρέιγ Ζιράρ σημείωσε ότι το πρόγραμμα «ήταν επιτυχημένο αλλά δεν θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση, θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και να έχουμε έναν προβλέψιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη».

Η κ. Βούλτεψη ανακοίνωσε επίσης τον σχεδιασμό για ένα πρόγραμμα με ενταξιακά χαρακτηριστικά για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που ενηλικιώνονται, παρόμοιο με το πρόγραμμα Helios που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Στο Helios Junior, όπως ονομάζεται, θα μπορούν να συμμετέχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι έξι μήνες πριν από την ενηλικίωσή τους και θα παραμένουν σ’ αυτό μέχρι την ηλικία των 21. Σήμερα, οι ανήλικοι αναγκάζονται να βγουν από τα προγράμματα υποστήριξης και τις ειδικές δομές φιλοξενίας μόλις γίνουν 18 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να ενσωματωθούν στην κοινωνία. «Η ηλικία δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με την ενηλικίωση και την ικανότητα να ζει κάποιος αυτόνομα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανλούκα Ρόκο.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε πρόγραμμα μαθημάτων μη τυπικής εκπαίδευσης για ανήλικους πρόσφυγες, ώστε να ενταχθούν στη συνέχεια στη δημόσια εκπαίδευση. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της UNICEF στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη 3.000 - 4.000 παιδιά σε 30 σημεία, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή του σε άλλα 20 σημεία ως το τέλος του χρόνου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων θέτει εύλογα ζητήματα στελέχωσης, τεχνογνωσίας και γραφειοκρατίας με σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Προς κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απίστευτο «καψόνι» σε ασυνόδευτα ανήλικα
Εξι ασυνόδευτοι ανήλικοι 16-17 ετών έχασαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να ζήσουν με τις οικογένειές τους αν και το αίτημά τους είχε γίνει δεκτό από τη χώρα.
Απίστευτο «καψόνι» σε ασυνόδευτα ανήλικα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
Επειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2021 σταματά οριστικά η λεγόμενη «προστατευτική φύλαξη» ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κρατητήρια.
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συνέντευξη Τύπου της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Μέρι Λόλορ ● Δραματικές οι διαπιστώσεις ύστερα από τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τριπλό χαστούκι από ΟΗΕ για τις επαναπροωθήσεις
Η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών διαπιστώνει σωρεία παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.
Τριπλό χαστούκι από ΟΗΕ για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!
O νέος νόμος κωδικοποιεί σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο τις επαχθείς διατάξεις που είχε εισαγάγει ο νόμος του 2019 με στόχο την υποχώρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και την υπονόμευση της διαδικασίας ασύλου...
Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας