• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.1°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 19.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.3°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.7°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  78%

Μαρίνα Γαλανού

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πέθανε η ακτιβίστρια Μαρίνα Γαλανού

 • A-
 • A+
H πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) δεν είναι πια κοντά μας.

Φτωχότερη είναι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μετά τον πρόωρο χαμό της Μαρίνας Γαλανού, προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). 

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ). Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων περνά πρώτα από την Ευρώπη

Η καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας δεν θεωρείται πια στοιχείο πολυτελείας των ανεπτυγμένων οικονομικά κοινωνιών

Στις 11 Μαρτίου (2021), η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα που κηρύσσει την Ε.Ε. «ελεύθερη ζώνη για τους ΛΟΑΤΚΙ+» (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Τρανς, Κουίρ, Ίντερσεξ κ.ά.) με συντριπτική πλειοψηφία 492 ψήφων υπέρ έναντι 141 ψήφων κατά, ενώ σημειώθηκαν 46 αποχές. 

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε ακτιβιστές και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με τα εξής ερωτήματα: 

 1. Πώς αναμένετε να επηρεάσει τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και τις ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις στην Ελλάδα η Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ 2020-2025 που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Νοέμβριο;
 2. Πόσο σημαντική είναι για την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων και δικαιωμάτων στην Ελλάδα η νομοθεσία και πολιτική της Ε.Ε. στα ζητήματα αυτά;
 3. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες, ψηφίσματα ή νόμους σε επίπεδο Ε.Ε. θεωρείτε ότι επηρέασαν την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στην Ελλάδα;

Η Μαρίνα Γαλανού μας είχε απαντήσει: 

 1. Η Στρατηγική για την Ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Εντοπίζει, καταγράφει και καλεί τα κράτη μέλη να αναλάβουν να συντάξουν ολοκληρωμένα σχέδια και αποτελεσματικές δράσεις για τις αθέμιτες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ σε όλα τα πεδία. Η Ελλάδα οφείλει να ανταποκριθεί και σε αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε η πρωτοβουλία Επιτροπής με αυτόν τον σκοπό. Εναπόκειται όμως στην Κυβέρνηση κατά πόσον θα αξιοποιήσει και τί θα πράξει στην υλοποίηση. Γιατί διαχρονικά η διαπίστωση είναι ότι όλες οι Κυβερνήσεις κάνουν τα ελάχιστα δυνατά φοβούμενες το πολιτικό κόστος. Εμείς, θα πιέσουμε με σκοπό το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.
 2. Ασφαλώς είναι σημαντική η ενωσιακή νομοθεσία. Ας μη ξεχνάμε λόγου χάρη ότι η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση της χώρας μας, είναι προϊόν ενσωμάτωσης σχετικών ενωσιακών. Όπως και άλλες. Βεβαίως, έχει σημασία πάντα και ο τρόπος ενσωμάτωσης από τον εθνικό νομοθέτη που δεν ακολουθείται πάντα, αλλά και η εφαρμογή. Επί παραδείγματι, η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση που ενσωματώνει την ενωσιακή, προβλέπει θετικά μέτρα για την άρση διακρίσεων και αποκλεισμών. Έχουν αναληφθεί; Η απάντηση είναι όχι. Προβλέπει τη συνεργασία μιας σειράς θεσμών για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Γίνεται αυτό στην πράξη; Ελάχιστα έως τίποτε. Αυτό διαπιστώνεται και στο κείμενο της Επιτροπής: υπάρχει μεν η ενωσιακή νομοθεσία, μολαταύτα πάσχουμε αφενός μεν στην μη αξιοποίηση όλων των εργαλείων της, αφετέρου στην εφαρμογή. Εγώ θα συμπλήρωνα, ακόμη, σε ανεκπαίδευτο προσωπικό που καλείται να τις εφαρμόσει. Να λοιπόν γιατί χρειάζεται να καταρτίσουμε αποτελεσματικά σχέδια δράσης ώστε να διασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση στην πράξη.
 3. Σημαντικό ρόλο π.χ. έπαιξαν η ενωσιακή νομοθεσία στο  πλαίσιο για την υποκίνηση σε μίσος, τα εγκλήματα μίσους, αλλά και Ψηφίσματα που συμπεριλάμβαναν ρητά την  κατεύθυνση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, την προστασία των θυμάτων, για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες κ.α. Όλα αυτά έχουν αποτελέσει και εξακολουθούν να αποτελούν -καθώς δεν έχουν όλα (για να είμαι ακριβής τα περισσότερα) υιοθετηθεί απ’ την ελληνική πολιτεία-, σημαντικά εργαλεία διεκδίκησης, είτε αφορούν νομοθεσίες, Ψηφίσματα, προτεινόμενες πολιτικές ή καλές πρακτικές. Και, πέραν αυτών, τουλάχιστον εμείς ως οργάνωση προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία με ομάδες του Ε.Κ. ώστε να αλληλεπιδράσουμε με σκοπό την περαιτέρω προώθηση.

 

► Διαβάστε τη συνέντευξη της Μαρίνας Γαλανού στην «Εφ.Συν.»: Οι τρανς γυναίκες είμαστε εδώ και τα θέλουμε όλα 

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία

Η Ελλάδα έχασε σήμερα μια σημαντική προσωπικότητα, μια γενναία και ακαταπόνητη αγωνίστρια για ισότητα και δικαιοσύνη. 

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούνταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

Ο Πολύχρωμος Πλανήτης, ο πρώτος ΛΟΑΤΚΙ+ εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το 2004 με στόχο να αναδειχθεί ο πλούτος της κουλτούρας της διαφορετικότητας, ιδιαίτερα της πεζογραφίας και της ποίησης με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική.

Το 2006 ανέλαβε Γ.Γ. της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας έως το 2008 και στη συνέχεια ίδρυσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το οποίο το 2020 αριθμούσε 200 μέλη σε όλη την Ελλάδα, με πολλές επιμέρους γραμματείες για εξειδικευμένα θέματα νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης, για θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, καταγραφής περιστατικών, για θέματα εργασίας στο σεξ, ίντερσεξ ατόμων, ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, ενώ υπάρχει γραμματεία περιφέρειας για τα τρανς άτομα που ζουν εκτός Αθηνών. 

Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ). Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, της Ομάδας Εργασίας του Υπ. Υγείας που είχε συσταθεί  στις 9 Ιουλίου 2018 με συμμετοχή εκπροσώπων του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και βασικό σκοπό τη θέσπιση θετικών μέτρων για την πλήρη πρόσβαση και την ίση μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον χώρο της υγείας, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Μαχητική, στοχοπροσηλωμένη και ταυτόχρονα ρεαλίστρια, έδωσε τιτάνιες μάχες για τα δικαιώματα των τρανς, με ήθος και ακεραιότητα, και δίδαξε σε όλα, όλες, όλους μας, πώς οι διεκδικήσεις μιας ευάλωτης κοινότητας μπορούν να γίνουν Νόμος του Κράτους. 

Της οφείλουμε πολλά και είναι χρέος μας απέναντί της η συνέχιση των αγώνων της.

Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους της και στην οικογένεια του ΣΥΔ.

► «Η Μαρίνα Γαλανού δε βρίσκεται πια μαζί μας. Μια αγωνίστρια των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, μια γυναίκα με πάθος, βαθιά γνώση των ζητημάτων που απασχολούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και πάντα με όρεξη για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα τη θυμόμαστε για τη συμβολή της στην αλλαγή της κοινωνίας μας και το σημαντικό έργο που αφήνει πίσω της. 

Η Μαρίνα μας έμαθε πολλά. 

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.


Η Μαρίνα Γαλανού είχε συνεργαστεί με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Τον Μάρτιο του 2018, μαζί με την «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» κυκλοφόρησε το βιβλίο της: «Ταυτότητα και έκφραση φύλου», σε μια αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχούμε για διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα
Χαιρετίζει τα θετικά βήματα που έγιναν σε σχέση με το 2014, αλλά υπογραμμίζει τις ανισότητες και τον ρατσισμό στην αστυνόμευση.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχούμε για διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πορεία μνήμης: «Μην κλείνετε τα μάτια σε βία και αδικία, η Zackie λείπει μια τετραετία»
Τέσσερα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του ακτιβιστή, φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση μνήμης, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στο σημείο του εγκλήματος, στην οδό Γλάδστωνος.
Πορεία μνήμης: «Μην κλείνετε τα μάτια σε βία και αδικία, η Zackie λείπει μια τετραετία»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Σημασία έχει να αγαπάς… Άνευ Όρων»
Παρά το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι, όπως η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια, η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η δυνατότητα αναδοχής και από ομόφυλα...
«Σημασία έχει να αγαπάς… Άνευ Όρων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απολογείται το κολλέγιο για την τρανσφοβική ανάρτηση μετά την παρέμβαση ΣΥΔ
Στην ανάκληση του όρου που όριζε ως ψυχική διαταραχή την ταυτότητα φύλου σε θεματική μεταπτυχιακού προγράμματος προχώρησε το ιδιωτικό κολλέγιο μετά την παρέμβαση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).
Απολογείται το κολλέγιο για την τρανσφοβική ανάρτηση μετά την παρέμβαση ΣΥΔ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Orlando LGBTQ+: «Nα παρέμβει η δικαιοσύνη για τους διασυρμούς των θυμάτων Λιγνάδη»
Ανακοίνωση για τον δημόσιο διασυρμό επιζώντων σεξουαλικής κακοποίησης, από τον συνήγορο του Δ. Λιγνάδη εξέδωσε ο επιστημονικός φορέας για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ, τονίζοντας ότι άλλοι τέτοιου είδους...
Orlando LGBTQ+: «Nα παρέμβει η δικαιοσύνη για τους διασυρμούς των θυμάτων Λιγνάδη»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση: «Ζακ/Zackie: Συμπεράσματα από τη δίκη, σκέψεις για την επόμενη μέρα»
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, το Justice For Zak/Zackie και το ZackieOh Justice Watch πραγματοποιούν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ζακ/Zackie: Συμπεράσματα από τη δίκη, σκέψεις για την επόμενη μέρα»,...
Εκδήλωση: «Ζακ/Zackie: Συμπεράσματα από τη δίκη, σκέψεις για την επόμενη μέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας