• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 21.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 17.4°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.6°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.4°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  74%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διάταξη α λα Σαλβίνι στο νομοσχέδιο Μηταράκη

 • A-
 • A+

Στον δρόμο της διαβόητης πολιτικής Σαλβίνι στην Ιταλία με τη στοχοποίηση οργανώσεων διάσωσης προσφύγων και την παρεμπόδιση του έργου τους προχωρά αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες απελάσεων που συζητείται αύριο κατ’ άρθρον στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Παρασκευή, περιλαμβάνεται διάταξη που παρεμποδίζει τη δράση των οργανώσεων διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο και τις θέτει υπό τον στενό κλοιό του Λιμενικού.

Με δεδομένο ότι το Λιμενικό κατηγορείται πως στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν διασώζει πρόσφυγες, αλλά αντιθέτως τους βάζει σε κίνδυνο, εγκαταλείποντάς τους σε ακυβέρνητες φουσκωτές σχεδίες liferaft κατά τη διάρκεια παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης, είναι εμφανές ότι το άρθρο δεν στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό της διάσωσης, αλλά στην παρεμπόδισή της, όπως επίσης στον αποκλεισμό οργανώσεων που επιτηρούν και καταγράφουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνικού Λιμενικού.

Μάλιστα, η πρωτοφανούς αυθαιρεσίας διάταξη αποκλείει οργανώσεις αναδρομικά, ακόμη δηλαδή και αυτές που στο παρελθόν είχαν επιχειρήσει διάσωση προσφύγων χωρίς έγκριση από το Λιμενικό.

Προϋπόθεση για τη δραστηριότητα των οργανώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, είναι: να είναι εγγεγραμμένες οι ίδιες και ο κάθε συνεργάτης τους στα μητρώα ΜΚΟ του υπουργείου Μετανάστευσης, «να ενεργούν υπό τις εντολές και οδηγίες των λιμενικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκ των προτέρων συμπεριληφθεί στα Τοπικά Σχέδια Εκτακτης Ανάγκης των Λιμενικών Αρχών για περιστατικά έρευνας-διάσωσης και ότι δεν έχουν εκτελέσει οποιονδήποτε πλου προς παροχή συνδρομής χωρίς την προηγούμενη έγκριση ενεργοποίησής τους από την αρμόδια λιμενική αρχή» και «δραστηριοποιούνται σε περιστατικό διαχείρισης παράτυπης εισόδου προσώπων μέσω θαλάσσης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αδύνατη η δράση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και έχει προηγηθεί απαραιτήτως ενημέρωση των αρμοδίων Λιμενικών Αρχών και χορήγηση σχετικής, έγγραφης, έγκρισής τους».

Η παράβαση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, ή, αν προκληθεί ατύχημα, σε τουλάχιστον τρία έτη, ενώ προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα τόσο για την οργάνωση όσο και για τα μέλη της.

Μάλιστα, η σχετική διάταξη περιλήφθηκε αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να έχει τεθεί στην εκδοχή του νομοσχεδίου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Για διάταξη έμπνευσης Σαλβίνι που ποινικοποιεί τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ακόμα και από αναγνωρισμένες οργανώσεις με ανθρωπιστική δράση στο πεδίο και παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας έκανε λόγο στην Επιτροπή της Βουλής ο τομεάρχης Προσφυγικού και Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιώργος Ψυχογιός.

Την καταψήφιση του «παράνομου νομοσχεδίου», όπως το ονομάζει, ζητά η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, που σημειώνει: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την τακτική της εισαγωγής νομοθετικών ρυθμίσεων για τον περιορισμό της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα να εκφεύγουν του δημοσίου σχολιασμού και ελέγχου.

Το άρθρο 40, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις συνεχείς καταγγελίες που δέχεται η χώρα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, θέτει αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις στο έργο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε “χώρο αρμοδιότητας” του Λιμενικού Σώματος, παραβλέπει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων και διοικητικού προστίμου ύψους έως 2.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και 12.000 ευρώ για κάθε φορέα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λαθροχειρίες στην ΚΥΑ που βαφτίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία αποκαλύπτουν οργανώσεις
Η κυβέρνηση γνώριζε τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Σομαλία, αλλά επέλεξε να τα αγνοήσει και...
Λαθροχειρίες στην ΚΥΑ που βαφτίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία αποκαλύπτουν οργανώσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση διέλυσε το όνειρο των ξεριζωμένων
Ακυρώθηκε η οικογενειακή επανένωση προσφύγων με τους οικείους τους στη Γερμανία με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που δεν υπέγραψε στην ώρα της τη σύμβαση με το ταξιδιωτικό πρακτορείο.
Η κυβέρνηση διέλυσε το όνειρο των ξεριζωμένων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιθαγένεια για λίγους και... έχοντες 800€
Πληθαίνουν οι καταγγελίες κομμάτων ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει του οποίου για να πολιτογραφηθεί ένας μετανάστης, θα πρέπει, αφού πληρώσει ένα σωρό χρήματα, να επιτύχει σε μια...
Ιθαγένεια για λίγους και... έχοντες 800€
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
Κώστας Μπακογιάννης και Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν την Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης έξωσης 300 αναγνωρισμένων προσφύγων, από τη δομή του Ελαιώνα και περίπου 2.500 από διαμερίσματα του προγράμματος...
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας