• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.2°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 12.4°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 16.8°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.4°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.5°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 19.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.8°C / 16.5°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 12.5°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  69%

Οι Τούρκοι πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής Α.Ι. και Φ.Ε. που ζήτησαν άσυλο την Τρίτη 24 Αυγούστου στον Έβρο

ΕΦ.ΣΥΝ.

Χθες ζήτησαν άσυλο, σήμερα αγνοούνται

 • A-
 • A+

Πυκνό μυστήριο καλύπτει την τύχη των δύο Τούρκων κουρδικής καταγωγής και πολιτικών ακτιβιστών του HDP που κατέφυγαν την Τρίτη στην Ελλάδα, περνώντας τα σύνορα του Έβρου και κατέληξαν στα χέρια των αστυνομικών αρχών της Ορεστιάδας, από τις οποίες έχουν ζητήσει άσυλο. Έκτοτε όμως, χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί τους, τα κινητά τους τηλέφωνα δεν απαντούν και η ΕΛ.ΑΣ. αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από το Αστυνομικό Τμήμα Κυπρίνου, όπου βρέθηκαν την Τρίτη, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Χειμώνιο, γεγονός που εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την αστυνομία, καθώς οι δύο πρόσφυγες έχουν εκφράσει εγγράφως τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο και θα έπρεπε να οδηγηθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία υποδοχής.

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, ενώ σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη είσοδο, η οποία αναιρείται στη συνέχεια από τις εισαγγελικές αρχές –όπως συμβαίνει με όσους ζητούν άσυλο–, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο Κούρδοι πρόσφυγες δεν έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα και, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο.

Πρόκειται για τον Α.Ι., 28 χρονών, δημοσιογράφο, και τον Φ.Ε., 25 χρονών, φοιτητή ωδείου (τα πλήρη στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), οι οποίοι έχουν καταδίκες στην Τουρκία για την πολιτική τους δράση, όπως επιβεβαιώνει συστατική επιστολή βουλευτή του HDP και τοπικού παραρτήματος του κόμματος.

Το πρωί της Τρίτης βρέθηκαν στην Ορεστιάδα, ανάμεσα στη Βύσσα και στα Δίκαια, όπως δείχνει το γεωγραφικό στίγμα που έστειλαν στην οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η οργάνωση ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ., την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με τη βούληση των δύο Τούρκων να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα και παρέθεσε τα πλήρη στοιχεία τους, αντίγραφα της ταυτότητάς τους, φωτογραφίες τους και το γεωγραφικό τους στίγμα στην Ελλάδα. «Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για την υπαγωγή τους στις κατά τον νόμο διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης προς το σκοπό καταγραφής της αιτήσεως ασύλου τους στη χώρα», ανέφερε η επιστολή της οργάνωσης στις αρχές.

Το απόγευμα της Τρίτης οι δύο Τούρκοι ενημέρωσαν ότι βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα Κυπρίνου. Ύστερα από αυτή την ενημέρωση, τα ίχνη των δύο προσφύγων εξαφανίστηκαν, χάθηκε κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους και τα τηλέφωνά τους δεν απαντούν. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο Τούρκοι κουρδικής καταγωγής ζητούν άσυλο στην Ορεστιάδα
Δύο Τούρκοι πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής έχουν περάσει τα σύνορα στον Εβρο και ζητούν άσυλο από τις ελληνικές αρχές, μέσω της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).
Δύο Τούρκοι κουρδικής καταγωγής ζητούν άσυλο στην Ορεστιάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
Πολύ γρήγορα κατέληξε η ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν ισχύουν οι εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες επαναπροώθησης Τούρκων στον Εβρο. Ωστόσο έρευνες βασισμένες στη... μορφολογία του εδάφους και την ποσότητα του νερού στον Εβρο...
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και ξάφνου βρέθηκαν πίσω στο Ιράκ
Πίσω στο Ιράκ, στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, εκεί από όπου είχαν φύγει για να ζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα η εξαμελής οικογένεια Σύρων που απελάθηκε...
Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και ξάφνου βρέθηκαν πίσω στο Ιράκ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια «λάθος» παρ’ ολίγον απέλαση
Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που εφαρμόζει η αστυνομία τη νομοθεσία για το άσυλο και τη μεταναστευτική πολιτική της νέας κυβέρνησης δημιουργεί η χθεσινή ενέργεια της αστυνομίας, η οποία επιχείρησε να...
Μια «λάθος» παρ’ ολίγον απέλαση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λαθροχειρίες στην ΚΥΑ που βαφτίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία αποκαλύπτουν οργανώσεις
Η κυβέρνηση γνώριζε τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Σομαλία, αλλά επέλεξε να τα αγνοήσει και...
Λαθροχειρίες στην ΚΥΑ που βαφτίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία αποκαλύπτουν οργανώσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διώκονται στην Τουρκία και φυλακίζονται στην Ελλάδα
Ο Αλιτζάν Αλμπαϊράκ και Χουσεΐν Σααχίν, πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία και μέλη του HDP, θα βρεθούν στο δικαστήριο για τη βοήθεια που προσέφεραν σε δύο πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Λέσβο.
Διώκονται στην Τουρκία και φυλακίζονται στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας