Φεμινιστικές συλλογικότητες και γυναικείες οργανώσεις δηλώνουν «δεν θα φοβηθούμε δεν θα σωπάσουμε» ζητώντας παράλληλα την «εξάλειψη της συστημικής βίας κατά των γυναικών».
Παρά τις αναρτήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «εργάζονται κάθε μέρα του χρόνου για να μείνει η βία κατά των γυναικών πίσω», και τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για την 25η Νοεμβρίου, το υπουργείο Προ.Πο. και η κυβέρνηση επέλεξαν να «τιμήσουν» την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με καταστολή και παράνομο αποκλεισμό των φεμινιστριών που συμμετείχαν σε συμβολικές δράσεις στην πλατεία Συντάγματος και την Ερμού, παρά το γεγονός ότι όλες οι συμμετέχουσες τηρούσαν απολύτως τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις.
Αρχικά έγιναν 9 προσαγωγές φεμινιστριών στο Σύνταγμα και στη συνέχεια 5 προσαγωγές φεμινιστριών και αλληλέγγυων στην Ερμού. Όλες κρατήθηκαν επί ώρες και αναίτια στο ΑΤ Συντάγματος και ΑΤ Ακροπόλεως. Στις 11 από τις 14 περιπτώσεις οι προσαγωγές έγιναν συλλήψεις ενώ επιβλήθηκαν αυθαίρετα πρόστιμα και μάλιστα με μεταχρονολογημένη καταγραφή της ώρας του ελέγχου προκειμένου να αιτιολογηθεί η παράνομη κράτηση των γυναικών και η επιβολή προστίμου.
Η αστυνομία κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης των φεμινιστριών και των προσαγωγών τους, δεν τήρησε τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν κανονικά και χωρίς απαγορεύσεις, συγκεντρώσεις για την 25η Νοεμβρίου, που όπως και στην Αθήνα τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα.
Φεμινιστικές συλλογικότητες και γυναικείες οργανώσεις, στην κοινή του ανακοίνωση σχολιάζουν τη «συγγνώμη» του υπουργού σημειώνοντας πως «θα είναι προσχηματική αν δεν συνοδευτεί με απόσυρση των κατηγοριών και των προστίμων».
Επίσης, στο κείμενό τους τονίζουν:
Καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική βία κατά των γυναικών και μάλιστα με αφορμή την συμμετοχή τους σε συμβολική φεμινιστική κινητοποίηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε ως πολίτισσες κατά της έμφυλης βίας απαιτώντας από την πολιτεία να πράξει το αυτονόητο.
Απαιτούμε από την πολιτεία να προστατέψει τις ζωές μας και να απέχει και η ίδια και οι διωκτικές αστυνομικές αρχές από πράξεις βίας κατά των γυναικών με στόχο την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των φεμινιστικών συλλογικοτήτων
Απαιτούμε άμεσα να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις συναγωνίστριες και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη.
- Συνέλευση 8 Μάρτη
- ΤΟ ΜΩΒ Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων
- Γυναικεία Ομάδα Ροσινάντε
- Μαχητικές και Ελεύθερες
- Κέντρο Διοτίμα
- Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
- WIFT GR Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα
- Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
- Σύλλογος υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)
- Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό
