• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  5 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.2°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.6°C / 15.6°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.5°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.8°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.2°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.9°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  90%

Forensic Architecture: Ενδείξεις για θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο από ελληνικά πυρά

 • A-
 • A+
«Στοιχειώνει» την ελληνική κυβέρνηση ο θάνατος του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα τον Μάρτιο στον Έβρο ● Νέα εμπεριστατωμένη μελέτη της ερευνητικής ομάδας συμπεραίνει χρήση πραγματικών πυρών από Έλληνες στρατιώτες ● Ρεπορτάζ των Financial Times εκθέτει τον Κ. Μητσοτάκη.

Η έρευνα της ομάδας Forensic Architecture καταγράφει ότι, τον Μάρτιο του 2020, Σύρος Μοχάμαντ Αλ Αράμπ σκοτώθηκε από πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και ότι κατά πάσα πιθανότητα για τον θάνατό του ευθύνονται Έλληνες στρατιώτες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης στον Έβρο με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά με ωμή βία και καταστολή στα κύματα προσφύγων και μεταναστών που προσπάθησαν να μπουν στη χώρα.

Στις 2 Μαρτίου ήρθαν οι πρώτες αναφορές για θάνατο πρόσφυγα στην περιοχή, με μαρτυρίες, καταγγελίες και πολλά δημοσιεύματα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση απέδωσε σε «fake news» και «τουρκική προπαγάνδα».

Τότε, η ομάδα Forensic Architecture είχε δημοσιεύσει προκαταρκτική έρευνα που περιείχε ενδείξεις πως τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τον θάνατο του Μοχάμαντ ήταν αυθεντικά και ότι οι ευθύνες ίσως να βαρύνουν τη ελληνική πλευρά.

Άρθρο για το περιστατικό είχαν δημοσιεύσει και οι New York Times επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, όμως η κυβέρνηση απέρριψε τις καταγγελίες, χωρίς καν να πραγματοποιήσει κάποια έρευνα.

Το βίντεο με τα νέα στοιχεία

Στη νέα έρευνα της Forensic Architecture, η οποία παρουσιάζεται και σε βίντεο δεκαεπτά λεπτών, παρουσιάζει νέα στοιχεία αναλύοντας βίντεο και δορυφορικές εικόνες, μιλώντας με ειδικούς και πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς του θύματος. Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι μία ομάδα Ελλήνων στρατιωτών που βρισκόταν κοντά στην τοποθεσία, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τον θάνατο. Στο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί αυτόματων όπλων από το σημείο όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες, τις ώρες πριν από τον θάνατο του Αλ Αράμπ.

Δείτε το βίντεο στη σελίδα των Forensic Architecture ΕΔΩ.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

 • Πραγματοποιήθηκε γεωγραφικός εντοπισμός πολλών βίντεο και εικόνων για να χαρτογραφηθεί η διαδρομή ομάδας προσφύγων, ενώ πλησίαζαν στον φράχτη του Έβρου.
   
 • Σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί κοντά στον φράχτη, φαίνονται Έλληνες στρατιώτες με αυτόματα πυροβόλα όπλα, ενώ σε βίντεο που τραβήχτηκαν κοντά στο σημείο ακούγονται πυροβολισμοί.
   
 • Τρεις αυτόπτες μάρτυρες τοποθετούν το σημείο όπου πυροβολήθηκε ο Αλ Αράμπ περίπου 15-135 μέτρα από την τοποθεσία των Ελλήνων στρατιωτών, σε μία λωρίδα γης που βρίσκεται παράλληλα με τον φράχτη.
   
 • Σημεία από την αυτοψία, τα οποία έχει δει η Forensic Architecture, αναφέρουν ότι ο Αλ Αράμπ χτυπήθηκε από πραγματικά πυρά, αλλά και από πλαστικές σφαίρες.
   
 • Τούρκοι στρατιώτες δεν φαίνονται σε κανένα από τα βίντεο ή τις εικόνες και μαρτυρίες δεν αναφέρουν την παρουσία τους.

Ο Στέφανος Λεβίδης, ερευνητής της ομάδας, αναφέρει «ο φόνος του Μοχάμαντ Αλ Άραμπ δεν πρέπει να θεωρείται ως μεμονωμένο περιστατικό στο πλαίσιο του πώς η Ελλάδα και η Ε.Ε. φυλάσσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Η Forensic Archtecture ερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Έβρο εδώ και δύο χρόνια, συνεργαζόμενη με ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή. Οι πολιτικές φύλαξης συνόρων συχνά περιλαμβάνουν συστηματική βία κατά αιτούντων ασύλου και αυτή η συμπεριφορά καλύπτεται από την μόνιμη άρνηση από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ότι υπάρχει τέτοια βία. Ο φόνος του Αλ Αράμπ και ο φόνος του Μοχάμαντ Γκουλζάρ είναι το αποκορύφωμα των πρακτικών αυτών».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια της Forensic Architecture επισημαίνει για την έρευνα «ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει άμεσα εξονυχιστική και διάφανη έρευνα για αυτόν τον φόνο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ηθικό σταυροδρόμι για το πώς αντιδρά στην βία στα σύνορα.  Η απόρριψη αυτών των ως fake news, υποβαθμίζει τις προσπάθειες απόδοσης ευθυνών, παραβιάζει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ελλάδα και προωθεί μία στάση που υπολογίζει το πολιτικό όφελος περισσότερο από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ε.Ε. να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη έρευνα και να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους».

Οι Financial Times εκθέτουν Μητσοτάκη

Ρεπορτάζ για το αποκαλυπτικό βίντεο των Forensic Architecture φιλοξενούν και οι Financial Times, μία ημέρα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο μέσο, όπου ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να αποκαλύπτει ότι έχει γίνει έρευνα για τέτοια περιστατικά, η τύχη της οποίας όμως… αγνοείται εδώ στην Ελλάδα.

Οι FT επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν έχει καθόλου στοιχεία για τέτοιο περιστατικό στον Έβρο, προσθέτοντας ότι θα αμφισβητήσει ανοιχτά τους όποιους ισχυρισμούς ότι η αστυνομία ή ο στρατός άνοιξαν πυρ κατά αιτούντων άσυλο που προσπάθησαν να περάσουν το ποτάμι. 

«Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο αναφορικά με ό,τι συνέβη στα σύνορα, πάντα χρησιμοποιούμε αυτό που θεωρούμε “περιορισμένη” βία για να προστατεύσουμε τα σύνορα. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπήρξαν πραγματικά πυρά».

Οι FT, όμως, βγάζουν και… είδηση, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να αναφέρει ότι έχει γίνει έρευνα για τα περιστατικά, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα συμφωνούσε σε μία έρευνα, απάντησε «το έχουμε ήδη κάνει και πάλι δεν έχω περισσότερα στοιχεία». Ο πρωθυπουργός, βέβαια, δεν εμβαθύνει περαιτέρω στο πότε, από ποιους και για ποια περιστατικά έχει πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα, ενώ δεν απαντά ούτε στο γιατί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της φερόμενης έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κουβέντα των FT με τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό, όπως δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει καμία αναφορά στα περί τουρκικής προπαγάνδας και fake news, που αποτέλεσαν την μόνιμη καραμέλα των προηγούμενων μηνών, με την τοποθέτησή του να απέχει από δηλώσεις άλλων υπουργών και βουλευτών που… έψαχναν να βρουν τον εσωτερικό εχθρό.

Εξηγήσεις στο ευρωκοινοβούλιο δίνουν σήμερα Μηταράκης-Χρυσοχοΐδης

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιείται η συνεδρίαση της επιτροπής LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του ευρωκοινοβουλίου όπου θα συζητηθεί το περιστατικό. Σε αυτήν έχουν κληθεί να παραστούν οι υπουργοί Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη της χώρας μας, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex και η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Υπηρεσία Φύλαξης συνόρων. Οι Νότης Μηταράκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μιλήσουν στις 16.45.

Τα ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις στην Ε.Ε. για τον θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο
Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας υπουργός και Ευρωπαίοι Επίτροποι για τον θάνατο του Μοχάμεντ αλ Αραμπ στις 2 Μαρτίου στον Έβρο.
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις στην Ε.Ε. για τον θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο κ. Πέτσας δεν βλέπει νεκρούς, τραυματίες και τάγματα εφόδου. Βλέπει μόνο προβοκάτσιες
Την Καθαρά Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε στο τουίτερ: «Το βίντεο που δείχνει θύμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ψευδής...
Ο κ. Πέτσας δεν βλέπει νεκρούς, τραυματίες και τάγματα εφόδου. Βλέπει μόνο προβοκάτσιες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αποκαλυπτικό βίντεο για τον θάνατο του Μ. Γκουλζάρ στον Έβρο από πυρά
Χρήση πραγματικών πυρών από Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο στις 4 Μαρτίου, κοντά στο σημείο και στην ώρα που τραυματίστηκαν επτά πρόσφυγες και μετανάστες από πραγματικά πυρά, ο ένας από τους οποίους θανάσιμα,...
Αποκαλυπτικό βίντεο για τον θάνατο του Μ. Γκουλζάρ στον Έβρο από πυρά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εγκλημα στον Εβρο στις 4 Μαρτίου
«Ο θάνατος του Μοχάμεντ Γκουλζάρ είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε πραγματικά πυρά από Ελληνες στρατιώτες» ● Πόρισμα-βόμβα για την κυβερνητική πολιτική στα σύνορα η έρευνα τριών ερευνητικών ομάδων και τριών...
Εγκλημα στον Εβρο στις 4 Μαρτίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο νεκροί, μία αγνοούμενη και δεκάδες τραυματίες στον Εβρο
Την ύπαρξη δύο νεκρών στον Εβρο από πυρά, μιας αγνοούμενης που θεωρείται πιθανότατα νεκρή και δεκάδων προσφύγων και μεταναστών τραυματισμένων καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Δύο νεκροί, μία αγνοούμενη και δεκάδες τραυματίες στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας