Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκλημα στον Εβρο στις 4 Μαρτίου

Από το νέο βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture για τους πυροβολισμούς που σκότωσαν τον Μοχάμεντ Γκιουλζάρ και τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλους έξι πρόσφγυγες και μετανάστες στις 4 Μαρτίου στον Εβρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκλημα στον Εβρο στις 4 Μαρτίου

  • A-
  • A+
«Ο θάνατος του Μοχάμεντ Γκουλζάρ είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε πραγματικά πυρά από Ελληνες στρατιώτες» ● Πόρισμα-βόμβα για την κυβερνητική πολιτική στα σύνορα η έρευνα τριών ερευνητικών ομάδων και τριών μέσων ενημέρωσης.

Ελληνες στρατιώτες πυροβολούσαν με πραγματικά πυρά στον Εβρο στις 4 Μαρτίου, πολύ κοντά στην ώρα και στο σημείο όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά πρόσφυγες και μετανάστες από πραγματικά πυρά, ο ένας από τους οποίους υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από λίγο. Η σφαίρα που αφαιρέθηκε από το σώμα του, όπως καταγράφεται στην έκθεση αυτοψίας, είναι ίδιου διαμετρήματος με τα όπλα που κρατούσαν Ελληνες στρατιώτες στην περιοχή.

Τούρκοι στρατιωτικοί ή αστυνομικοί με όπλο δεν εντοπίζονται σε κανένα από τα εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα και κάμερες δημοσιογράφων, ένα πλούσιο οπτικό υλικό που εξετάστηκε εξονυχιστικά και συνδυάστηκε με μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και αναλύσεις ειδικών, με σκοπό να ανασυσταθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

Δικαίωση των ρεπορτάζ

Το συμπέρασμα, όπως αποτυπώνεται στο νέο βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture, σε άρθρο της ερευνητικής ομάδας Bellingcat, στο υλικό της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Lighthouse Reports και σε αναλυτικά ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», του ολλανδικού τηλεοπτικού σταθμού Pointer (KRO-NCRV) και του βρετανικού SKY News, αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αμφιβολίας.

«Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί», υπογραμμίζουν από κοινού οι τρεις ερευνητικές ομάδες, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού και σε συνεργασία με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για περισσότερο από δύο μήνες.

Η έρευνα δικαιώνει τα ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης και λίγων ελληνικών, μεταξύ των οποίων η «Εφ.Συν.», για τον θάνατο του Πακιστανού Μοχάμεντ Γκουλζάρ και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων έξι στα σύνορα, στην περιοχή των συνοριακών φυλακίων στις Καστανιές και στο Παζάρ Κιουλέ, στις 4 Μαρτίου (βλ. «Κι άλλη σφαίρα στην καρδιά μετανάστη», «Εφ.Συν.», 8.3.2020).

Αφήνει επίσης απολύτως έκθετα τα κυβερνητικά στελέχη και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν όχι μόνο να αμφισβητήσουν τα ρεπορτάζ, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι αναπαράγουν δήθεν ψευδείς ειδήσεις της τουρκικής προπαγάνδας, αλλά και να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα της έρευνας, και μάλιστα να προσπαθήσουν να την ακυρώσουν, σε μια χονδροειδή απόπειρα εκφοβισμού δημοσιογράφων και πρωτοφανούς φίμωσης των μέσων ενημέρωσης.

Είναι χαρακτηρική η διαρροή πηγών του ελληνικού ΥΠΕΞ στα μέσα Μαρτίου: «[...] σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν διοχετεύσει ψευδείς πληροφορίες σε διεθνή ΜΜΕ των ΗΠΑ, της Μεγ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας [που] αφορούν στον δήθεν θανάσιμο πυροβολισμό μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα από ελληνικές δυνάμεις στις 4 τρέχ., το οποίο έχει διαψευσθεί κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση. [...] Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επιφυλακή, ενώ έχουν άμεσα κινητοποιηθεί οι ελληνικές Πρεσβείες στις ως άνω χώρες [...]».

Και για όσους δεν κατάλαβαν, δημοσίευμα του Μιχάλη Εγνατίου στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Εθνος» (14/3/2020) αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Οι πληροφορίες μας είναι ακριβείς στο 100%, απλά ελπίζουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν και οι ξένοι συνάδελφοι ΔΕΝ θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν μέσα από τα γραφόμενά τους τα «fake news» της τουρκικής ΜΙΤ. [...] Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι τέσσερα ξένα ΜΜΕ ετοιμάζονται τις επόμενες ώρες να μεταφέρουν πληροφορίες των Τούρκων για κάποια γεγονότα στον Εβρο που είναι απολύτως ψευδή. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τολμήσουν» (βλ. «Το ΥΠΕΞ, οι NY Times και η απόπειρα φίμωσης του Τύπου», efsyn.gr, 15/3/2020).

Πέρα από τη συγκάλυψη

Το σημαντικότερο: η πεισματική, στρουθοκαμηλική άρνηση της κυβέρνησης να διατάξει σοβαρή έρευνα για όσα αποκαλύπτονται στα σύνορα, και επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες και μέσα ενημέρωσης, ενισχύει τις υποψίες ότι συγκαλύπτει, αν δεν υποκινεί, παρόμοια περιστατικά ανεξέλεγκτης και φονικής βίας, τα οποία δεν μπορούν να κρατηθούν κρυφά.

Η έρευνα ανεξάρτητων φορέων και μέσων ενημέρωσης έχει φέρει στο φως τουλάχιστον δύο νεκρούς από πραγματικά πυρά στον Εβρο, ενώ έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει καταγγελία για πιθανό τρίτο θύμα πραγματικών πυρών από Ελληνες στρατιώτες στις 27 Φεβρουαρίου, μια γυναίκα από τη Συρία που αγνοείται ύστερα από επίθεση που δέχτηκε η ίδια μαζί με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους, ενώ είχαν φτάσει στην ελληνική όχθη του Εβρου. Η έρευνα της Forensic Architecture έχει επίσης καταγράψει περιστατικά βίαιων παράνομων επαναπροωθήσεων στην περιοχή σε βάθος χρόνου.

Πρόκειται για τη σκοτεινή, αθέατη στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, πλευρά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν το ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε «την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα». Η διατύπωση καθιστά επίσημη κυβερνητική πολιτική τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις αποτροπής κατά προσφύγων και μεταναστών.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής με κάθε μέσο, με χαρακτηριστική περιφρόνηση για το κράτος δικαίου, τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθιστά υπόλογη την Ελλάδα διεθνώς και την εκθέτει ως χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, σε μια στιγμή που ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και ισχυρό επιχείρημα έναντι των διεκδικήσεων και της πολιτικής τής Τουρκίας στα σύνορα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το φιάσκο του Έβρου
Μέσα σε λίγες ώρες τα φιλοκυβερνητικά μέσα άλλαξαν γραμμή, και εκεί που διέδιδαν κινδυνολογικά σενάρια αυξημένης κινητικότητας προσφύγων - μεταναστών στον Έβρο, το πρωί αναγκάστηκαν να τα μαζέψουν
Το φιάσκο του Έβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι...
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέο βίντεο εκθέτει τον ελληνικό στρατό για τον θάνατο πρόσφυγα στον Εβρο
Ενα νέο αποκαλυπτικό βίντεo για τον θάνατο 22χρονου Σύρου πρόσφυγα έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture.
Νέο βίντεο εκθέτει τον ελληνικό στρατό για τον θάνατο πρόσφυγα στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αλήθεια τούς ενόχλησε
Η δημοσίευση της έρευνας ερευνητικών ομάδων και του περιοδικού Spiegel για τον θάνατο του Μοχάμαντ Γκουλζάρ από πραγματικά πυρά στον Εβρο στις 4 Μαρτίου προκάλεσε αντιδράσεις.
Η αλήθεια τούς ενόχλησε
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αποκαλυπτικό βίντεο για τον θάνατο του Μ. Γκουλζάρ στον Έβρο από πυρά
Χρήση πραγματικών πυρών από Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο στις 4 Μαρτίου, κοντά στο σημείο και στην ώρα που τραυματίστηκαν επτά πρόσφυγες και μετανάστες από πραγματικά πυρά, ο ένας από τους οποίους θανάσιμα,...
Αποκαλυπτικό βίντεο για τον θάνατο του Μ. Γκουλζάρ στον Έβρο από πυρά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο νεκροί, μία αγνοούμενη και δεκάδες τραυματίες στον Εβρο
Την ύπαρξη δύο νεκρών στον Εβρο από πυρά, μιας αγνοούμενης που θεωρείται πιθανότατα νεκρή και δεκάδων προσφύγων και μεταναστών τραυματισμένων καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Δύο νεκροί, μία αγνοούμενη και δεκάδες τραυματίες στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας