Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.0° 10.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
11°C
11.9° 9.4°
1 BF
77%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
12°C
12.1° 11.5°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
6.3° 5.9°
0 BF
81%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
11.2° 9.3°
0 BF
70%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
4°C
5.6° 4.4°
1 BF
60%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
10°C
10.3° 10.3°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 13.3°
4 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
10°C
10.4° 10.1°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.3°
4 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.3° 13.3°
4 BF
66%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
87%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.2° 8.9°
2 BF
93%
Λαμία
Αίθριος καιρός
11°C
11.0° 9.5°
1 BF
79%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 11.8°
10 BF
10%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
10°C
12.7° 9.7°
1 BF
83%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
79%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.0° 10.0°
3 BF
97%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
5.7° 5.7°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Θα ξαναχτίσουμε το σχολείο, το φως θα θριαμβεύσει στο σκοτάδι» αναφέρει η πινακίδα στα αποκαΐδια της δομής στη Μυτιλήνη, που πυρπολήθηκε

Πυρπολούν δομές, δέρνουν ατιμώρητα, καίνε αυτοκίνητα

Για έβδομη ημέρα συνεχίστηκε το όργιο βίας και ανομίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το κύμα επιθέσεων εναντίον κάθε μορφής αλληλεγγύης, που συνεχίζεται αμείωτο στη Λέσβο, ξέσπασε και σε Σάμο και Κω με ομάδες κρούσης να σπάνε αυτοκίνητα και να επιτίθενται ακόμα και σε σπίτια εργαζομένων σε ΜΚΟ.

Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Μυτιλήνη: η δομή που διατηρούσε από το 2017 ο Ελβετικός Σταυρός υπό την ονομασία «One Happy Family» έγινε στάχτη από πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, που μέχρι εκείνη τη στιγμή φιλοξενούσε σχολείο όπου εκατοντάδες προσφυγόπουλα από το γειτονικό Καρά Τεπέ μάθαιναν ελληνικά και άλλες γλώσσες, μια κουζίνα που καθημερινά μοίραζε εκατοντάδες μερίδες φαγητού, ενώ υπήρχε οργανωμένος χώρος με εργαστήρια για ενήλικες. Επίσης στα συνολικά έξι στρέμματα λειτουργούσαν χώροι αναψυχής, όπως καφενείο και αίθουσα προβολών. Η φωτιά ξέσπασε ξαφνικά γύρω στις οχτώ το βράδυ, πήρε γρήγορα διαστάσεις και δεν άφησε τίποτα όρθιο από μια δομή η οποία είχε κοστίσει αρχικά περί τις 200.000 ευρώ για να στηθεί, χάρη και στην εθελοντική εργασία που πρόσφεραν εκατοντάδες πρόσφυγες και αρκετοί ντόπιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή μετά τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας είχε αναστείλει τη λειτουργία της υπό τον φόβο επιθέσεων που θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές εργαζομένων και φιλοξενούμενων. Η Πυροσβεστική από την πλευρά της μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα δεν είχε καταλήξει σε οριστικό πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας «stonisi.gr», οι πυροσβέστες που έφτασαν στον χώρο σημείωσαν «μια περίεργη συγκέντρωση φιαλών υγραερίου» που είχαν απομακρυνθεί από εκεί, ώστε να αποφευχθεί κάποια έκρηξη που θα έβαζε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Επεισόδια

Στόχος εμπρησμού το αυτοκίνητο Σκανδιναβής εθελόντριας που εργάζεται στον καταυλισμό στη Σάμο

Πάντως αυτό δεν ήταν το μοναδικό επεισόδιο στη Μυτιλήνη, αφού οι επιθέσεις εναντίον μελών ΜΚΟ συνεχίστηκαν. Ετσι ομάδα ατόμων επιτέθηκε και έσπασε ακόμα ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, ενώ ανάλογες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Σάμο αλλά και στην Κω. Την ίδια ώρα στη Χίο εθελοντές (ΦΕΟΧ), που διατηρούσαν τη δεύτερη αποθήκη ρουχισμού για πρόσφυγες, προχώρησαν στην εκκένωσή της μετά τις απειλές που δέχτηκαν για εμπρηστική επίθεση. «Κρίνουμε ότι στην παρούσα φάση προέχει η ασφάλεια των γειτόνων» αναφέρουν, αφού η αποθήκη λειτουργούσε μεσοτοιχία με σπίτια στον Φραγκομαχαλά, στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της πόλης της Χίου.

Στη Σάμο θύμα εμπρησμού έπεσε ένα αυτοκίνητο Σκανδιναβής εθελόντριας που εργάζεται στον καταυλισμό αλλά προσφέρει πάντα εθελοντικά υπηρεσίες και στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ στην Κω άγνωστοι επιτέθηκαν και έσπασαν ένα μικρό βαν της «Μετάδρασης», το οποίο οι δράστες προσπάθησαν να κάψουν με καπνογόνο. Το βανάκι, με τρεις εργαζόμενους, είχε ξεκινήσει από το ΚΥΤ στο Πήλι για να μεταφέρει δυο πρόσφυγες στο νοσοκομείο του νησιού. Οπως περιγράφει ένας από τους επιβάτες, «οι δυο πρόσφυγες είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης. Ενα πλήθος ντόπιων κατοίκων του γειτονικού οικισμού είχε συγκεντρωθεί σε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ΚΥΤ και είχε συγκρουστεί με αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και με πρόσφυγες. Εμείς που είχαμε τελειώσει τη βάρδιά μας προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με ασθενοφόρο αλλά λόγω των συνθηκών ήταν αδύνατον να έρθει, αφού εκτός των άλλων στο νησί υπάρχει ένα και μόνο ασθενοφόρο.

Καπνογόνο

»Τότε ρωτήσαμε την αστυνομία αν μπορούμε να φύγουμε με ασφάλεια και οι αστυνομικοί μας προέτρεψαν να φύγουμε, λέγοντας ότι ο δρόμος είχε αδειάσει. Οταν όμως φτάσαμε στη διασταύρωση ένα πλήθος κόσμου, οπλισμένο με ρόπαλα και γκλίτσες, μας επιτέθηκε και άρχισε να σπάει το αυτοκίνητο». Οταν τελείωσε η επίθεση, ακόμα ένας προσπάθησε να κάψει το αυτοκίνητο με τους πέντε επιβάτες πετώντας μέσα ένα καπνογόνο. «Ευτυχώς όμως η παρέμβαση μιας κοπέλας, που είχε βγει από το αμάξι, στάθηκε καθοριστική και το καπνογόνο δεν έπεσε μέσα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στη Σάμο έχουν σημειωθεί ακόμα τρεις περιπτώσεις εμπρησμών και επιθέσεων, ενώ το τελευταίο διήμερο σημειώθηκε ακόμα μία επίθεση με πέτρες σε σπίτι μέλους ΜΚΟ.

Δικογραφίες από την... Τροχαία

Στο μεταξύ παρά το πλήθος των επιθέσεων και τα όσα εγκληματικά έχουν διαπραχθεί στα νησιά όλο αυτό το διάστημα, η μοναδική υπηρεσία που προχώρησε σε σχηματισμό δικογραφιών είναι η Τροχαία!

Ετσι για παραβάσεις, που αφορούν την παρακώλυση συγκοινωνιών λόγω των μπλόκων αποκλεισμού των ΚΥΤ που στήθηκαν από πολίτες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σχηματίστηκαν συνολικά 73 δικογραφίες εκ των οποίων οι 55 αφορούν τη Λέσβο, οι δέκα τη Σάμο και οι οχτώ τη Χίο. Μεταξύ τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που είτε συμμετείχαν στα μπλόκα είτε διέθεσαν υπηρεσιακά οχήματα, όπως φορτηγά και απορριμματοφόρα προκειμένου να αποκλειστεί η πρόσβαση στη Μόρια. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, στη Λέσβο την Κυριακή συνελήφθη και ένας νεαρός 21 ετών που επιτέθηκε σε έναν επίσης νεαρό πρόσφυγα, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε Λέσβο και Χίο

«Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τις παρακρατικές πρακτικές»

Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό εξαπέλυσαν τα κλιμάκια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκαν τη Λέσβο και τη Χίο την Παρασκευή, όπου είχαν σειρά επαφών με τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές, ενώ σε δηλώσεις τους επέμεναν στην ανάγκη απεγκλωβισμού των προσφύγων από τα νησιά και ιδιαίτερα της άμεσης αποσυμφόρησης των νησιωτικών ΚΥΤ.

Στη Λέσβο βρέθηκαν οι Νίκος Βούτσης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Λάμπρου και ο τοπικός βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς, που χαρακτήρισαν «παρακρατικές» τις πρακτικές που παρακολουθούμε. «Ζητάμε υπευθυνότητα από την κυβέρνηση. Αυτά που συμβαίνουν και στο νησί της Λέσβου δεν έχουν σχέση με το επίσημο ελληνικό κράτος. Είναι καινούργια φαινόμενα, άκρως ανησυχητικά, και δεν είναι υπερβολή να τα χαρακτηρίσει κανείς παρακρατικά. Εχουμε ουσιαστικά αντιποίηση αστυνομικής αρχής.

Παραστρατιωτικά γκρουπ

»Εχουμε στην πράξη τη δημιουργία μιας παρα-αστυνομίας, η οποία δρα και ενεργεί σαν άλλη αστυνομία, σαν ελληνικό κράτος. Και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι κόκκινη γραμμή για τη δημοκρατία» επισήμανε ο κ. Ραγκούσης. «Η κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για όσα βλέπουμε να συμβαίνουν από παρακρατικά, παραθεσμικά , παραστρατιωτικά γκρουπ που καμία σχέση δεν έχουν με Λιμενικό, Αστυνομία, Εθνοφυλακή» τόνισε ο κ. Βούτσης, απαντώντας εμμέσως και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είχε χαρακτηρίσει «εθνοφύλακες» τους οπλισμένους πολίτες καλύπτοντας έτσι την ανομία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Λάμπρου, που στάθηκε ιδιαίτερα στη παρουσία των νεοναζί.

Στη Χίο οι Θοδωρής Δρίτσας και Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του τοπικού βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη, άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που επιχειρεί να μετατρέψει ξερονήσια σε ΚΥΤ. «Είναι αδιανόητο και να συζητιέται καν» είπε ο κ. Δρίτσας. «Είναι έξω από κάθε αξιακό σύστημα, αλλά και έξω από κάθε πρακτική δυνατότητα. Στα ξερονήσια δεν θα πάνε μόνο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, θα πάνε και οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί και οι εργαζόμενοι, όλοι θα πάνε (...) Να τελειώνει η συζήτηση για τα ξερονήσια. Είναι υποβολιμαία, φασίζουσα, χειραγωγική και παραπλανητική για τις συνειδήσεις των πολιτών. Είναι έξω από κάθε δυνατότητα πραγματικού σχεδιασμού, ανθρωπιστικά, νομικά, αλλά και πρακτικά». Ανησυχητικό δείγμα γραφής το χαρακτήρισε και η κ. Γεροβασίλη: «Αν όλα αυτά γίνονται για να πιεστούν οι τοπικές κοινωνίες, να πιεστεί η ελληνική κοινωνία και να πει στο τέλος, ας είναι και ξερονήσια, ε όχι δεν πρέπει να επιτρέψουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γυρίσει η χώρα μας σε εποχές του Εμφυλίου, στις εποχές του ‘60 και του ‘50. Αυτά δεν θα έπρεπε να ακούγονται και μάλιστα από αιρετούς είτε σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, είτε σε επίπεδο κυβέρνησης» τόνισε.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πυρπολούν δομές, δέρνουν ατιμώρητα, καίνε αυτοκίνητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας