• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.7°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.9°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 5.6°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.9°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.7°C / 14.8°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 11.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  85%

«Εφ.Συν.» , 25/11/2019

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποχρεωτική η προσωπική συνέντευξη στη διαδικασία ασύλου

 • A-
 • A+

Να γίνει η συνέντευξη που παρέλειψε η υπηρεσία Ασύλου κατά την πρωτοβάθμια εξέταση του αιτήματος ασύλου 28 Αφρικανών στα τέλη Νοεμβρίου στη Λέσβο αποφάσισαν οι δευτεροβάθμιες επιτροπές που εξέτασαν την προσφυγή δύο από τους 28 Αφρικανούς.

Φαίνεται ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές βρήκαν την κατά το δυνατόν χρυσή τομή ανάμεσα στις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τον ελληνικό νόμο που δεν επιτρέπει να επιστρέφεται μια υπόθεση για νέα εξέταση σε πρώτο βαθμό.

Σύμφωνα με την οργάνωση HIAS Ελλάδας που εκπροσωπεί νομικά κάποιους από τους 28 Αφρικανούς, η Αρχή Προσφυγών έκρινε ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν είναι δυνατή η παράλειψη της προσωπικής συνέντευξης.

Αλλωστε, έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα σχετικά με την πληρότητα της διαδικασίας ασύλου είχε στείλει πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη (βλ. «Προειδοποίηση από την Ε.Ε. για τις συνεντεύξεις ασύλου», «Εφ.Συν.» 7 Φεβρουαρίου 2020).

Η Αρχή Προσφυγών ζητά από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου να προχωρήσει στη συνέντευξη που παρέλειψε. Οπως άλλωστε επισήμαιναν νομικοί στην «Εφ.Συν.», δεν έχει νομικό έρεισμα η παράλειψη της συνέντευξης επειδή δεν μπορούσε τάχα να βρεθεί διερμηνέας, αλλά και μοιάζει τελείως προσχηματική, καθώς οι αρχές ούτε χρόνο αφιέρωσαν ούτε τήρησαν το πρωτόκολλο αναζήτησης διερμηνέα, ενώ ο ένας από τους απορριφθέντες μιλούσε πορτογαλικά, γλώσσα της Ε.Ε. («Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη», 25/11/2019).

Στη συνέχεια η Αρχή Προσφυγών ζητά από την υπηρεσία Ασύλου να της στείλει το πρακτικό των συνεντεύξεων, προκειμένου να το αξιολογήσει και να βγάλει την απόφαση σχετικά με το αίτημα ασύλου. Κι αυτό επειδή ο νόμος δεν προβλέπει να ξαναστέλνονται οι υποθέσεις για εξέταση στον πρώτο βαθμό, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Ευελπιστούμε ότι οι εν λόγω αποφάσεις θα αποτελέσουν αφενός πρόκριμα για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό και αφετέρου γνώμονα συμμόρφωσης της Διοίκησης, ώστε να μη λάβουν τέτοιες παραβιάσεις μόνιμο και γενικό χαρακτήρα. Ωστόσο, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την απώλεια στην πράξη ενός βαθμού δικαιοδοσίας για τους ως άνω αιτούντες, αφού η πρώτη απόφαση κατόπιν της συνέντευξης ασύλου των αιτούντων θα εκδοθεί απευθείας από το δευτεροβάθμιο όργανο. Καίτοι η λύση αυτή φαίνεται να προκρίθηκε ως η μόνη δυνατή, λόγω της άστοχης γενικής και άνευ εξαιρέσεων απαγόρευσης από τον νέο Νόμο 4636/2019 της αναπομπής των υποθέσεων από την Αρχή Προσφυγών στο πρωτοβάθμιο όργανο, καταστρατηγεί στην πράξη θεμελιώδεις διαδικαστικές εγγυήσεις των διαδικασιών ασύλου», σημειώνει η HIAS Ελλάδας.

*Εκ παραδρομής στο σημερινό φύλλο της «Εφ.Συν.» οι αιτούντες άσυλο αναφέρονται ως Αφγανοί

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
Τα δύο οικεία του πρόσωπα στην Ελλάδα βρέθηκαν νεκρά στη σκεπασμένη απ’ τα χιόνια σκηνή που μοιράζονταν μαζί του στη Μόρια. Καταπονημένος ψυχικά και τραυματίας από έκρηξη στη Βαγδάτη ο 23χρονος Χουσέιν Ζ. από...
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απορρίψεις εξπρές και χωρίς νομική συνδρομή
Το ΚΥΤ στην Κω διεκπεραίωσε τις διαδικασίες για 26 πρόσφυγες με ιλιγγιώδεις, για τα συνήθη δεδομένα, ταχύτητες, χωρίς να τηρήσει την καραντίνα των 14 ημερών και χωρίς να επιτρέψει την πρόσβαση δικηγόρων στις...
Απορρίψεις εξπρές και χωρίς νομική συνδρομή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διώκονται στην Τουρκία και φυλακίζονται στην Ελλάδα
Ο Αλιτζάν Αλμπαϊράκ και Χουσεΐν Σααχίν, πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία και μέλη του HDP, θα βρεθούν στο δικαστήριο για τη βοήθεια που προσέφεραν σε δύο πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Λέσβο.
Διώκονται στην Τουρκία και φυλακίζονται στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
Σοκ και οργή στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής - Απαγορεύτηκε η είσοδος σε νομικούς συμβούλους προσφύγων εξαιτίας της «στενότητας χώρων».
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας