Την αλλαγή προσανατολισμού της μεταναστευτικής πολιτικής από την κράτηση προς την υποδοχή και την ένταξη χαιρέτισε χτες στον «Ιανό» ο Γιαν Γιαράμπ, περιφερειακός εκπρόσωπος για την Ευρώπη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είχε προηγηθεί ένα εξαντλητικό τριήμερο συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων, με τη Συνήγορο του Πολίτη, με αρμόδιους φορείς, όπως επίσης επισκέψεις στην Αμυγδαλέζα και σε σχολείο όπου φοιτούν Ρομά.
Ο κ. Γιαράμπ σημείωσε ότι η οικονομική κρίση και η πολιτική λιτότητας χειροτέρευσαν την κατάσταση των δικαιωμάτων πολλών κοινωνικών ομάδων, όπως των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών ψυχικής υγείας, των ηλικιωμένων, των θυμάτων τράφικινγκ και οικογενειακής βίας. Μίλησε, όμως, και για πολιτικές που εφαρμόστηκαν ανεξάρτητα από την κρίση, όπως η πολιτική αποτροπής και κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Δήλωσε πως είναι αναπόφευκτη η αύξηση της προσφυγικής ροής εξαιτίας του πολέμου στη Συρία και ζήτησε από την Ε.Ε. να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ιταλία, που σηκώνουν το βάρος της υποδοχής, μιλώντας και για την ανάγκη να αναθεωρηθεί ο κανονισμός «Δουβλίνο». Την ίδια στιγμή, θύμισε ότι το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, που δέχτηκαν 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.
Ως προς την Αμυγδαλέζα, σημείωσε ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, λόγω της μείωσης των κρατουμένων και της πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επεσήμανε όμως ότι παραμένει μια φυλακή για ανθρώπους που δεν έχουν κάνει έγκλημα και τοποθετήθηκε υπέρ του να κλείσουν τα κέντρα κράτησης. «Η κράτηση είναι ακριβή, δεν σου επιτρέπει να κάνεις πολιτική ένταξης και υποδοχής», υπογράμμισε.
Χαιρέτισε επίσης τη δέσμευση του υπ. Δικαιοσύνης να θεσπίσει σύμφωνο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική για τους Ρομά, που αποτελούν την πιο περιθωριοποιημένη μειονότητα της Ευρώπης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας